Column Eric de Lijster

Kroonjuwelen de dupe van financiële teloorgang Vion

25 April 2013 - Eric de Lijster - 1 reactie

Het financiële drama voor Vion en zijn aandeelhouder ZLTO lijkt compleet, zo blijkt uit de achtergrondinformatie van het bericht dat de divisies Food en Ingredients worden verzelfstandigd. Met het nodige sarcasme kan je de vergelijking maken met de gevallen miljonair uit het Telfort-spotje. ‘Wie had dat gedacht: van 140 miljoen euro op de bank, naar één euro in de bank’. Honderden miljoenen euro’s aan feitelijk boerengeld zijn inmiddels verdampt.

Om de hoge schulden in de vleesbusiness, opgebouwd tijdens de expansiedrift van Vion-topman Daan van Doorn en RvC-voorzitter Antoon Vermeer in het eerste decennium van deze eeuw, af te lossen, heeft Vion inmiddels heel wat bedrijven verkocht. Maar Food UK (de vleestak in Groot-Brittannië), Banner Pharmacaps en Oerlemans Foods hebben te weinig geld opgeleverd om de schulden voldoende af te bouwen.

Sterker nog: de bedrijven zijn door de zwakke onderhandelingspositie voor minder geld verkocht dan de waarde die zij in de boeken vertegenwoordigen. Hierdoor moet Vion over het boekjaar 2012 al ongeveer een half miljard euro afboeken. Het uiteindelijk effect van de reorganisatie en de verkoop van de bedrijven is vooralsnog zo onduidelijk, dat Vion heeft besloten de publicatie van het jaarverslag over 2012 uit te stellen.  Hoewel Vion meldt dat het bedrijfsresultaat over het afgelopen jaar positief is, moge duidelijk zijn dat de nettowinst dieprood is gekleurd.

Hoewel Vion en specifiek de ZLTO-investingsfonds NCB Ontwikkeling aangeven verder te willen in Food, vanwege onder meer ook de belangrijke maatschappelijke en agrarische positie, hebben zij feitelijk weinig keuze. Voor vleesactiviteiten in Nederland en Duitsland lijkt in de huidige opzet geen koper te zijn. Vion moet ook hier eerst stevig reorganiseren om het Vion Food weer financieel weerbaar te maken. Hierbij wordt onder meer de versnipperde structuur in Duitsland, met relatief veel kleinere slachterijen aangepakt.

Aan de leidraad van de Rabobank betekent dit wel dat Vion Ingredients, waar onder meer de kadaververwerkers Rendac en Sonac onder vallen, in de verkoop staan. Vion moet deze, zoals het zelf zegt, ‘sterke, gezonde en financiëel zelfstandige organisatie’ verkopen om de schuldenpositie tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Daarmee moet ZLTO in feite één van haar kroonjuwelen van de hand doen, want de producent van onder meer gelatine, eiwitten en vetten, is financieel solide met een stabiele marge.

Sterker nog, de voorloper van Ingredients – het bedrijf Sobel – stond aan de basis van de vorming van Vion. Het was Sobel-topman Van Doorn die ruim tien jaar geleden met ZLTO-preses Vermeer de overname van het Duitse vleesconcern Moksel aankondigde. Het was de opmaat van een bestorming van de Europese vleesmarkt, waarbij in rap tempo diverse vleesbedrijven in onder meer Nederland. Schaalgrootte moest leiden tot lagere kosten en een stevige onderhandelingspositie met de supermarkten. Dat bleek naderhand veel te hoog gegrepen.

Dat ZLTO aangeeft Ingredients niet perse compleet te willen verkopen, maar ook te volstaan met nieuwe mede-aandeelhouders, zegt wellicht voldoende: het liefst wil de organisatie deze divisie niet helemaal kwijt. Of Vion Food als producent van varkens en rundvlees voor met name de Nederlandse en Duitse markt financieel levensvatbaar en concurrerend kan opereren, leert de tijd. Als ook of de ZLTO de vele miljoen euro’s die in het vleesavontuur heeft geïnvesteerd, ooit nog terug ziet. ‘We zijn een boergenoteerde onderneming’, zei Antoon Vermeer in 2011 tijdens een bezoek aan Duitse boeren. Of dit in de huidige constellatie een aanbeveling is, valt te betwijfelen.

Eric de Lijster
Hoofdredacteur Boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Reacties
1 reactie
Gerard 25 April 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/eric-de-lijster/item/10825258/Kroonjuwelen-de-dupe-van-financiële-teloorgang-Vion]Kroonjuwelen de dupe van financiële teloorgang Vion[/url]
waar zijn die Vermeer en consorten nu??
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden