Column Erik Marcus

Goed pensioen ook het belang van bedrijfsopvolger

30 December 2013 - Erik Marcus - 1 reactie

Het nieuws van het afgelopen najaar is deels beheerst door de pensioenproblematiek. Het kabinet had plannen om de pensioenen aan te passen. Het moest allemaal iets soberder en ook moest er rekening mee worden gehouden dat wij allemaal langer moeten doorwerken en dat we ouder worden. De Eerste Kamer, waarin het kabinet geen meerderheid heeft, kon zich echter niet vinden in die plannen en zorgde er bijna voor dat het kabinet was gevallen. Zover kwam het echter niet. Het kabinet kreeg de mogelijkheid om haar huiswerk opnieuw te doen.

Al deze aandacht voor het pensioen doet de vraag rijzen hoe het met de pensioenvoorziening van de ondernemers in de agrarische sector is gesteld. Agrarische ondernemers zijn zelfstandige ondernemers. Zij hebben geen baas die, ter aanvulling op de AOW, zorg draagt voor hun pensioen. Zij moeten daar zelf voor zorg dragen.

Nog (te) vaak wordt door de agrarische ondernemer gedacht dat het bedrijf, oftewel de waarde van het bedrijf daar voor zorgt. Natuurlijk doet het bedrijf dat in een aantal situaties ook, maar dit is lang niet altijd het geval. Bij de bedrijfsoverdracht aan de opvolger is de koopsom die wordt ontvangen veel lager dan de waarde van het bedrijf. Van het ontvangen bedrag gaat dan ook nog de schenking aan de andere kinderen af, omdat die ook niets tekort mogen komen.

Een ondernemer ontvangt helemaal niets wanneer het bedrijf failliet gaat, wanneer het bedrijf of de bedrijfslocatie onverkoopbaar blijkt te zijn of wanneer de schuld die op het bedrijf zit hoger is dan de verkoopopbrengst.

Daar komt nog bij dat we op steeds latere leeftijd AOW gaan ontvangen en ook nog eens langer leven. Twee elementen die maken dat er voor een extra aantal jaren een bepaald inkomen aanwezig moet zijn. Brengt dit dan weer met zich mee dat vader langer op het bedrijf werkzaam wil of moet zijn of dat hij een hoger bedrag van de bedrijfsopvolger moet gaan ontvangen? Wat heeft dit alles voor een invloed op de bedrijfsvoering of zelfs op de bereidheid van de bedrijfsopvolger om het bedrijf over te nemen? Allemaal vragen waar op dit moment moeilijk een antwoord is te geven.

De vraag die ik hier ook neerleg is of de ouders niet de verantwoordelijkheid richting de bedrijfsopvolgers (en de overige kinderen) hebben om zelf te zorgen voor de aanwezigheid van een pensioenvoorziening. Onder meer door gebruik te maken van de mogelijkheden die in de belastingwet zijn opgenomen. Bekende vormen daarvan zijn de oudedagsreserve (een aftrekpost op de winst met als voordeel dat het geld in het bedrijf mag blijven zitten, maar met als nadeel dat er feitelijk nog niets is geregeld), de lijfrente (een aftrekbare premiestorting bij een levensverzekeringsmaatschappij die in de toekomst uitkeringen gaat doen die belast zijn) en het banksparen (het doen van een aftrekbare stortingen van geld op een geblokkeerde spaarrekening bij de bank).

Uit een onderzoek van het ministerie van Financiën dat begin dit jaar is gepubliceerd, is echter naar voren gekomen dat ondernemers zich maar in beperkte mate bezig houden met hun pensioen en dus de aangeboden wettelijke mogelijkheden niet, dan wel slechts in beperkte mate, benutten. In het rapport is onderzocht waarom dat is en - belangrijker - ook bekeken welke mogelijkheden er zijn om ondernemers te stimuleren wel iets aan hun pensioen te doen.

Het lijkt mij zeker de moeite waarde voor agrarische ondernemers om over het volgende eens na te denken en dit mee te nemen in hun gesprekken met hun adviseur. De staatssecretarissen van Financiën en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben in een brief van 18 december 2013 aan de Tweede Kamer de mogelijkheid genoemd van de invoering van een zogenoemde vrijwillige collectieve pensioenregeling, uit te voeren door een beleggingsinstelling.

Een pensioenregeling die net als bij werknemers in loondienst is gebaseerd op collectiviteit en niet op individualiteit. Deze optie staat nog in de kinderschoenen en de details zijn nog niet uitgewerkt, maar houdt u de ontwikkeling in 2014 eens in de gaten.

mr. Erik Marcus
Eigenaar Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau LLP

Erik Marcus

Erik Marcus is eigenaar van Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau, een adviesbureau voor agrarisch ondernemers. Hij komt graag met innovatieve en grensverleggende oplossingen, zeker als daar fiscaal voordeel mee te behalen is.
Reacties
1 reactie
gerrit coppens 30 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/erik-marcus/item/10841549/Goed-pensioen-ook-het-belang-van-bedrijfsopvolger]Goed pensioen ook het belang van bedrijfsopvolger[/url]
Ik heb in het verleden bewust gekozen om niet aan een pensioenregeling mee te doen. Als ik de treurnis in werknemersland zie, en alle onzekerheid die daar bestaat, vanwege verdampte pensioenfondsen en graaiende pensioenmanagers/bankiers dan heb ik er geen spijt van.
Als het niet uit kan om bij een bedrijfsoverdracht een goede prijs af te spreken waarbij en overdragende ouders en erfrechten van overige kinderen veilig te stellen moet je je afvragen of het bedrijf wel over genomen moet worden. Laat dan de markt zijn werk doen.
Indien de bedrijfsschuld groter is dan het bedrijfsvermogen, die mogelijkheid wordt ook genoemd, in hoeverre is dan een pensioenrecht veilig voor curator/crediteuren als bedrijf niet is ondergebracht in een BV
poldes 30 December 2013
een goed stuk met inhoud is de bovenstaande .
een boer met een bedrijf moet boeren , en daarnaast beherend sparen.
of op het einde van de rit dit voldoende is ,weet je nooit.
maar spaar je buiten bedrijf tijdens het boeren ,dan kan het bedrijf wel eens op zijn voordat je wilt eindigen met boeren.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden