Shutterstock

Opinie Hans de Bie

Slaan we door in het aantal melkstromen?

23 Juli 2019 - Hans de Bie - 7 reacties

We kennen in Nederland een sterk georganiseerde zuivelkolom, met een goed logistiek apparaat. Ook zijn we in Nederland in staat om iedere markt in de wereld te bedienen en dat doen we ook nog eens 'just in time'.

Dat laatste is vooral voor de handel erg belangrijk. Daarnaast staan de Nederlandse zuivelproducten bekend om hun zeer hoge kwaliteit, wat weer van belang is in het kader van de voedselveiligheid. Het zijn belangrijke zaken en die vormen gezamenlijk het onderscheidend vermogen van de Nederlandse zuivelkolom.

Op dit moment is er een duidelijke opkomst zichtbaar van verschillende zuivelstromen. De biologische melkstroom is de bekendste vorm. Deze melkstroom bestaat inmiddels het langst, heeft een specifieke doelgroep in de markt en is nog steeds groeiende. Daarnaast zien we dat er de afgelopen tijd ook een toename is geweest in de opkomst van andere zuivelstromen, zoals VLOG-melk, PlanetProof, het AH-concept en Beter Leven.

Bulkstromen niet afschrijven 
Dit is in mijn ogen een positieve ontwikkeling, omdat de extra inspanningen van de melkveehouders dan ook daadwerkelijk worden beloond in de opbrengstprijs. Het is echter wel van de individuele situatie afhankelijk of je er ook daadwerkelijk in inkomen op vooruitgaat. Er is naar mijn mening nu een begin gemaakt, maar deze ontwikkeling zal zich nog verder moeten uitbouwen voordat de meeropbrengst van de zuivelstroom voldoende recht doet aan de extra inspanningen en de extra kosten van de melkveehouders.

We moeten daarbij overigens wel waakzaam zijn dat het niet alleen over de specifieke zuivelstromen gaat en moeten ook niet denken dat (alleen) daar de toekomst ligt. We vergeten namelijk vaak te kijken naar de 'mainstream' van de bulkverwerking, terwijl Nederland op dat gebied een belangrijke speler in de wereldwijde exportmarkt is. Ik vind dan ook dat we de doorontwikkeling en optimale vermarkting van deze bulkstroom zeker goed in het vizier moeten houden. Dit omdat we in Nederland op het kostprijsniveau van de bulkproducten zeker nog iets te winnen hebben ten opzichte van de rest van de wereld.

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Deze blog is een onderdeel van de zuivelanalyse van 2019. De abonnees van Melk en Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine eveneens ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook gratis toegang tot het Nationaal Economisch Landbouwcongres en andere interessante seminars en workshops.Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Hans de Bie

Hans de Bie is marktmanager Food & Agri bij Alfa Accountants en Adviseurs. De Bie is verantwoordelijk voor de bedrijfskundige advisering aan agrarisch ondernemers. Daarnaast is hij programmaregisseur duurzaamheid bij Alfa.
Reacties
7 reacties
Peter 23 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10883328/slaan-we-door-in-het-aantal-melkstromen]Slaan we door in het aantal melkstromen?[/url]
De ledenraad bij RFC is zo vuil dat ze leden uitspelen tegen elkaar! Bij het ene lid stelen ze melkgeld weg en verdelen het bij het andere lid in de vorm van verschillende melkstromen . Hetzelfde geld met volgend jaar 1 euro per 100kg melk minder, bestuurders zouden dit doen om prestatie toeslag omhoog te ,krijgen, oftewel hun eigen salaris omhoog te krijgen. Alweer geld van het individuele lid om al deze onnozele te financieren, alleen de burger zit hier NIET op te wachten deze wil een lekker gezond product voor weinig geld. Dus lage kostprijs en wat doet de ledenraad i.s.m. Bestuur de kostprijs steeds verhogen voor de leden. Het wordt tijd dat RFC in Amersfoort eens zelf begint met harder te werken i.p.v de leden steeds met een hoger kostprijs op te zadelen. En wat betreft de ledenraad moet maar eens nadenken als er nog meer leden stoppen of gaan overstappen en de overige leden moeten deze uitbetalen of het niet verstandiger is om zoveel mogelijk leden binnen boord te houden i.p.v bepaalde leden structureel uit te faseren zoals bv grupstalboeren/ kringloopwijzer verplichtingen etc....,!,
Abonnee
mt 23 Juli 2019

Het stopt met de tijd, de leden zijn het strontbeu! Steeds meer voor gelijk of minder. Daar pas ik voor
pieter 23 Juli 2019
FC roept al jaren dat ze moeite hebben om "bulkmelk" te vermarkten. De markt vraagt om melk met "extra". En wat doen veel leden: wij zetten in op bulk, dat vinden wij makkelijk! Pronken met een grote stal, haantjes gedrag bij uitstek!
peter 23 Juli 2019
@pieter De consument vraagt om een "lekker, gezond, goedkoop product" zonder flauwekull!!!!! en wat betreft bulk is verleden tijd RFC heeft inmiddels al minder melk te verwerken als eind melkquotum. Wie gaat de(over) stoppers uitbetalen, JIJ? of, alle leden? of van de bonus van de bestuurders die in 2015 schreeuwde "RFC gaat alle extra melk verwerken"? of de ledenraad?? Het wordt tijd dat RFC- amersfoort eens wat harder gaat werken ik vind dat ALLE Leden groot of klein hard genoeg werken en dat de bal in AMERSFOORT, bestuurders en ledenraad ligt!!!!!!!!! en anders personeel ontslaan, als ze niet werken, waar ze voor betaald krijgen...... krijgen!
Pieter 23 Juli 2019
@peter, heb je al eens contact gezocht met de ledenraad? En zo ja wat is dan hun reactie?
Peter 23 Juli 2019
@ Pieter :Als het je niet bevalt moet je stoppen! Is hun reactie. Ik vind deze mensen triest ze staan zo ver weg van de meeste leden echt jammer ze worden” top down” bestuurd/ misbruikt door het bestuur alleen ze willen het niet zien, want ze hebben de kooltjes te hard nodig. Ik schaam me voor zo’n ledenraad die ons opzadelt met steeds meer regels en verplichtigingen en steeds minder melkgeld er zijn genoeg leden die aangeven op vergaderingen dat het genoeg is aan verplichtigingen en ze gaan er gewoon mee door. We worden door onze eigen coöperatie behandelt als criminelen waren onze voor ouders dan gekken deze hadden al deze strenge verplichtigingen/ extra werk verschaffingen niet en de melk werd vroeger ook gedronken en vermarkten tegen een veel betere prijs als nu. Het ambtelijk apparaat binnen de coooperatie is veel te duur ook dit is meerdere malen op vergaderingen aangekaart ledenraad wijst het weg . In mijn optiek is de huidige ledenraad niet meer representatief!!!!!!
Herre Bartlema 30 Juli 2019
Inderdaad zijn er nog aardige kostprijsvoordelen te behalen voor de bulkprodukten, door meer en beter gras te produceren en te voeren ipv krachtvoer, zie www.smartgrassproduction.nl en door robotisering van de bemesting bijvoorbeeld. Meer hierover op vrijdag 29 november 2019 tijdens de Dag van de Precisiebemesting te Wageningen, zie www.smartfertilizationday.nl
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden