Column Johan Geeroms

Grote war on talent op komst in agrifoodsector

21 Augustus 2015 - Johan Geeroms - 1 reactie

Anno 2015 genereert de agrofoodsector jaarlijks 48 miljard aan toegevoegde waarde, waarvan 29 miljard uit primaire productie. Ze voorziet één op de tien mensen in de beroepsbevolking van werk en is verantwoordelijk voor 10 procent van het BBP. Grote getallen, die kunnen en moeten toenemen met een oog op de toenemende mondiale voedselzekerheid.

In het westen zien we de komende jaren echter een grote vergrijzingsgolf, vergezeld door een exponentiele toename van voedselgerelateerde ziekten als diabetes. Dat verandert de komende jaren het landschap waarin de agrofoodsector moet gaan opereren. De werkzame bevolking krimpt, terwijl de voedselvraag toeneemt en complexer wordt.

De werkzame bevolking krimpt, terwijl de voedselvraag toeneemt

Op die uitdaging moet de Nederlandse agrosector een antwoord formuleren. Hoe? Vooral door technische innovatie en het focussen op duurzaamheid. Nog een ander potentieel probleem is de lage olieprijs. Daar profiteert de sector op dit moment van. En hoewel de prognoses voor de olieprijzen op de middellange termijn gunstig lijken, gaat de prijs in de toekomst ooit een keer omhoog. Op dat moment moeten er voldoende alternatieve grondstoffen klaarliggen. Wederom iets wat innovatie en technische ontwikkelingen vergt. 

Die innovatie gaat niet komen vanuit het vergrijzende bevolkingsdeel. Dat moet gaan komen van specifiek geschoolde krachten. Gelukkig staan Nederlandse kenniscentra aan de top van de wereld, maar tegelijk wringt daar ook de schoen. Er is een grote war on talent op komst. Veel landen krijgen te maken met deze problematiek. Het aantal geschoolde krachten die dit probleem kan tackelen is beperkt. Dat betekent dat landen zullen gaan vechten om het innovatietalent dat er is. Dat zien we nu al in de high-tech sector en op niet al te lange termijn wordt dit ook in de agrofoodsector realiteit.

De Nederlandse overheid zet in op gespecialiseerde opleidingen en kenniscentra om de problemen het hoofd te bieden. Maar we blijven een klein land in een grote wereld. Het is zaak dat we blijven inzetten op het ontwikkelen, binnenhalen en –houden van de kennis die de Nederlandse sector verder kan brengen.

Het topsectorenbeleid speelt ook een rol in de oplossing voor dit vraagstuk. De kracht van de topsectorenaanpak zit niet alleen in de samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en overheden binnen de topsectoren. Ook de kruisbestuivingen tussen topsectoren hebben aantoonbaar meerwaarde. Te denken valt aan de tuinbouwsector die samenwerkt met de energiesector.

Die uitdaging vergt durf, lef en een ondernemersgerichte overheid. We zijn er nog niet, maar de agro- en foodsector heeft de potentie om problemen van wereldformaat aan te pakken.

Johan Geeroms
Senior Risk Manager bij kredietverzekeraar Euler Hermes

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
1 reactie
sebastiaan 25 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/johan-geeroms/column/10865347/Grote-war-on-talent-op-komst-in-agrifoodsector]Grote war on talent op komst in agrifoodsector[/url]
nou kom maar op met deze vraag naar kennis ik kan wel een uitdaging gebruiken.
jan 11 Januari 2017
de kansen in de uienhandel. laat maar eens zien mijnheer Geeroms
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden