Column Johan Geeroms

Melk staat melkveehouder tot aan de lippen

26 Oktober 2015 - Johan Geeroms - 23 reacties

We verzuipen in onze melk. Alleen al in Nederland hebben we een voorraad van 5 miljoen ton aan vloeibare melk. Veel te veel in verhouding tot de vraag. Geen wonder dat deze disbalans voor de melkveehouder heeft geleid tot een ‘verlieslijdende’ prijs van rond de 30 euro of (veel) minder per 100 kg. En dus gaan we op de barricaden. In Nederland, in België. Want dat helpt. Dat hebben de Fransen bewezen. Die hebben met hun protesten een prijs van 40 euro afgedwongen.

Maar wij zijn de Fransen niet. In landbouwland Frankrijk draait een groot gedeelte van de economie  om de agrarische sector. Als het Franse boeren even niet zint, gooien ze de boel plat. Dat zit in hun cultuur. Heel anders dan bij ons. Overigens is een land als Nederland natuurlijk sowieso niet te vergelijken met een land als Frankrijk.

Met een gezamenlijk protest staan we sterker

Met geen enkel land trouwens. Daarvoor zijn alleen al de verschillen in beschikbaar land voor voederwinning en mestafzet simpelweg te groot. Maar ook in het aantal aanwezige stalplaatsen, de hoeveelheid en kwaliteit van arbeid en het contract met de zuivelverwerker, in niets is het ene land te vergelijken met het andere. En dus ook niet wat betreft een eventuele uniforme break-even prijs.

Dat neemt niet weg dat we wel degelijk ons voordeel kunnen doen met de Franse protestacties. Maar, dan moeten we wel samen met de Fransen optrekken. En met de Belgen en andere Europeanen. Via een overkoepelend orgaan bijvoorbeeld. Want, hoe divers onze landen ook zijn, met een gezamenlijk protest staan we sterker dan wanneer we zo versnipperd van ons laten horen als nu.

Het European Milk Board (EMB) lijkt daarvoor de aangewezen instantie. Het EMB vertegenwoordigt zo’n 100.000 melkproducenten uit 15 Europese landen in hun streven naar een toekomstgerichte, duurzame melkproductie in heel Europa die boeren in staat stelt een fatsoenlijke boterham te verdienen met hun werk. Daar hoort een prijs per liter melk bij die ten minste de gemiddelde productiekosten dekt.

OK, samen op de barricaden dus. In heel Europa. Onder de vlag van het EMB. Maar wat is ons doel dan precies? En wie spreken we aan? Het doel lijkt me duidelijk: we gaan voor een faire prijs. Sinds in 1984 de melkquota werden ingevoerd, kenden we een stabiele markt met een eerlijke prijs voor boeren én verwerkers, de productie werd beperkt, overschotten waren er nauwelijks en de prijs lag op een meer dan acceptabel niveau.

Alleen in India is nog sprake van een ‘milk gap’, een serieus tekort aan melk

Nu per 1 april 2015 de Europese melkquota zijn afgeschaft, schiet de markt alle kanten op. Met alle problemen van dien. We produceren er lustig op los voor de groeimarkten China, India en Rusland. Echter, in China groeit de vraag minder hard dan we verwachtten aan melk nodig te hebben en Rusland heeft een importbeperking afgeroepen. Alleen in India is nog sprake van een ‘milk gap’, een serieus tekort aan melk. En dus zitten we per saldo met een overvloed aan melk in onze maag, waar we geen stuiver voor krijgen.

Maar wie vragen we via het EMB voor ons in de bres te springen? Ten eerste de zuivelindustrie. Zij nemen immers de melk af van de melkveehouders. Ten tweede de retailsector, de Albert Heijns en Carrefours van deze wereld, die het eindproduct verkopen aan de consument. Ten derde de Europese Unie, die dertig jaar lang de markt heeft gereguleerd en nu de melkveehouders aan hun lot overlaat nu de marktwerking in onze globaliserende wereld anders uitpakt dan verwacht.

En ten slotte: de banken! In 2008 veroorzaakten de banken een wereldwijde crisis. Het kan toch niet zijn dat de bancaire sector destijds met veel belastinggeld van onder meer de boeren overeind is gehouden en nu niet thuis zou geven, net nu ons de melk tot aan de lippen is gestegen. Nee, we zouden banken moeten verplichten bestaande leningen te herschikken naar het nultarief. Dat zou ons financieel wat lucht geven. Los van de maatschappelijke functie van banken en de schuchtere stap voorwaarts naar imagoherstel die dit voor hen betekent.

Johan Geeroms
Senior Risk Manager bij kredietverzekeraar Euler Hermes

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
23 reacties
Ik 26 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/johan-geeroms/column/10866436/Melk-staat-melkveehouder-tot-aan-de-lippen]Melk staat melkveehouder tot aan de lippen[/url]
Ja... Dream on...
meer meer 26 Oktober 2015
ja dus het licht aan de supermarkten de europese unie en de banken en de steeds maar meer melkende boer kan er niks aan doen
stammie 26 Oktober 2015
Jeetje, nog nooit zo'n slap verhaal gelezen hier op deze site. Misschien is sprookjes schrijven een beter idee. En toen kwam er een olifant met een grote snuit en die blies..............
arie.j 26 Oktober 2015
Zelden zoveel onjuistheden en onzin bij elkaar gezien.
Dat Boerenbusiness zoiets wil plaatsen begrijp ik niet.
Gep 26 Oktober 2015
Alle akkerbouwers, tuinders, varkens- of pluimveehouders moeten hun eigen broek ophouden en marktgericht produceren! Zo wordt de sector al jaren voorgehouden!!! Ik zou niet weten waarom de melkveehouderij hierop een uitzondering zou moeten zijn. Dit zag je al jaren geleden aankomen.
Zie de glastuinbouw....
Enorme schaalvergrotingen, door de banken ingegeven.. geld moet rollen, toch. Resultaat kleinere bedrijven kunnen niet meer concurreren en de grote bedrijven hangen vast aan wurgcontracten bij grote afnemers. Contracten moesten afgesloten anders wilde de bank niet financieren.
Er zijn helaas inmiddels veel glastuinbouwbedrijven die worden gerund door een 'zetbaas' in opdracht van de bank. Dit hangt de melkveehouderij ook boven het hoofd.
Wilfred Kemphaan 26 Oktober 2015
Je mag meneer Geeroms misschien naïf noemen, maar Franse boeren staan er in hun maatschappij een stuk beter op dan wij. Daarvoor moeten we de hand in eigen boezem steken. Als klein landje hebben we nu LTO en we stikken van de andere bonden als NVV, NMV, DDB, NVP, NAV en noem maar op. Dijksma lacht zich rot en wij zijn krachteloos. Op dat punt heeft deze meneer best gelijk
Liekvuurdeplet 26 Oktober 2015
Beste Euler, heb onlangs de Rabo nog op bezoek gehad. Opslag moest omhoog,Melkveebedrijf draait boven de 25 % beste van Flynht. Na lang door vragen kwam de ware reden voor de dag. De marge voor de malafide nepcooperatie moest omhoog. Ga straks 50000 € aftikken omdat de marge van Rabo Twente Centraal niet hoog genoeg was.Dus Euler denk maar niet dat zij hun leven beteren. Het grootste bedrag ooit voor fraude betaald in Nederland. Door Rabo 740 milj. En 50 milj aan toez. Houder en de staat. De leden met Euribor zijn nooit gecompenseerd, aleen maar gechanteerd. Jonge Boeren kijk uit voor de mooie Rabopraatjes,EENS EEN DIEF ALTIJD EEN DIEF.
Ventieltje 26 Oktober 2015
Van zulke ideeën loop je toch leeg. In de akkerbouw moet je je eigen problemen met overschotten oplossen en niet een bank of een overheid hou toch op en leer roeien met de riemen die je hebt
Abonnee
erik 26 Oktober 2015
Als je het met boeren niet meer verdienen kunt kun je altijd nog columnist worden. Wat een lulverhaal.
We zouden de wereld veroveren met onze melk, eindelijk konden de melkveehouders aan de zelfstandigheid proeven en nu valt het niet mee en dan moet een ander het probleem weer oplossen!
STELLETJE AMATEURS
jjm vdworp 26 Oktober 2015
Stel dat wie ook Bank Overheid stakingen wat dan ook de boeren tegemoet komt wat doen dan de boeren ????? Ja weer grotere stallen bouwen goed 1 jaar geleden was de prijs toch ook goed en wat deden we ja hoor uitbreidenwat zijn we toch blind????
Fransman 26 Oktober 2015
Helaas, een verhaal met onwaarheden en ingetrapte open deuren. In Frankrijk geen melkprijs van 40 euro per 100 l; Zelfs in 2014 niet gekend. Onze A-melk voor october 32 euro (30 euro voor november en december (basis 3.2 eiwit/3.8 vet) en de B-melk krapaan 20 euro. Tot dusver hebben de protestakties weinig opgeleverd.
De vrije marktwerking, een volatiel milieubeleid met een toenemende klimaatvariabiliteit maakt het voor de melkveehouderij met zware lange termijninvesteringen niet éénvoudig om het hoofd boven water te houden. Een minimale regulatie is noodzakelijk om een kostendekkende prijs af te dwingen. Jammer genoeg dringt dit nog niet door in Brussel en zeker niet bij Hogan.
Abonnee
erik 26 Oktober 2015
het moet ook in de hoofden van de melkveehouders doordringen dat er andere tijden zijn aangebroken en je niet voor alles meer kunt terugvallen op Brussel of Den Haag.
Abonnee
erik 26 Oktober 2015
het moet ook in de hoofden van de melkveehouders doordringen dat er andere tijden zijn aangebroken en je niet voor alles meer kunt terugvallen op Brussel of Den Haag.
bassie 26 Oktober 2015
je kunt beter stikken in je eigen melk dan in de stront van een ander
marcus 28 Oktober 2015
Betreft artikel met visie. Elke stakeholder of schakel in de keten moet z'n verantwoordelijkheid nemen,de zuivelindustrie,financiers,retailers en Brussel !
Abonnee
agriklootje 28 Oktober 2015
ik mis de melkveehouder in dit rijtje
wim 31 Oktober 2015
1 opmerking: waarom schrijf je dat de fransen 40 cent vangen terwijl "fransman" hieronder aangeeft dat hij maar 32 om 20 cent vangt
1 vraag: als wij 5 miljoen ton melk "over" hebben hoe kan het dan dat de prijs stijgt ??

kortom, een onzin verhaal !!
Arie 1 November 2015
Wat een onzin verhaal, je ziet alle goed betaalde adviseurs vertellen aan melkveehouders dat ze nu de kosten verder moeten verlagen door zo veel mogelijk te melken.Dit in een markt waar een overschot is.
Het enige wat helpt, maar wat niet gaat gebeuren , is om in een EMB af te spreken om minder te gaan melken.
Alleen een vorm van regulering van een overheid zal weer gaan helpen, de vrijheid om te produceren kunnen we niet aan.
Jan 1 November 2015
Ik wordt toch weer een beetje blij als ik de reacties lees.
Inderdaad wat een flauwekul en het plaatsen niet waardig.
Jan 1 November 2015
Ik wordt toch weer een beetje blij als ik de reacties lees.
Inderdaad wat een flauwekul en het plaatsen niet waardig.
Akkerbouwer pluimveehoud 1 November 2015
Melkveehouders zijn concurrenten van elkaar. Het draait om kostprijs en je rendement. Allemaal veel melk leveren geeft een lage melkprijs. De sterkste bedrijven zullen de melkcrisis overleven. Er zal eerst een verlaging van productie moeten komen voordat de prijs gaat klimmen. Zo werkt de vrije markt nu eenmaal, zelfde als in de akkerbouw en in de pluimveehouderij. Als je dat nu nog niet wilt zien als melkveehouder heb je een probleem. Je zult dus in de goede tijden een financiele buffer moeten aanleggen van b.v. 20% van je jaaromzet. Deze buffer kun je dan gebruiken of aanspreken in een slecht jaar. Bij ons bedrijf is dat al jarenlang gewoonte en al meerdere keren nuttig gebleken. Je hoeft op dat moment niet naar de bank, kunt gewoon je rekeningen blijven betalen en vervangingsinvesteringen blijven doen. Melkveehouders hoeven dan niet te protesteren, schaam je daarvoor! Als bij ons de aardappels en uien bijna niks opbrengen gaan we ook niet protesteren, we zijn immers zelf als producenten de schuldige aan de lage prijzen dat jaar, overproductie! Leer geduld te hebben, het tij keert zich vanzelf. Succes met melken het komend jaar!
Abonnee
erik 1 November 2015
goed gezien akkerbouwer/pluimveehouder.
Inderdaad succes met melken, maar niet te veel.
Kippenboer 1 November 2015
Markten inschatten is erg moeilijk. Het melkquotum afschaffen en verwachten dat de wereldmarkt het opneemt tegen Europese prijzen is lachwekkend. Je zult het tegen wereldprijzen moeten doen en deze fluctueren enorm. Welkom in de vrije markt. Maar ook kippenboeren zijn blind, er zijn er vele die streven naar afschaffing van de pluimveerechten, dat is niet lachwekkend maar dieptreurig.
arlo 2 November 2015
melk quota is voor bij . een hele slechte zaak .. gaan wij nu ook de C A O lonen afschaffen ? er zijn nu veel Syriërs die voor de helft van CAO willen werken ?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden