Column Johan Geeroms

Wat doe je als een megamarkt als Rusland wegvalt?

25 Februari 2016 - Johan Geeroms - 1 reactie

Wat doe je als een megamarkt als Rusland wegvalt? Heel eenvoudig: dan boor je een nieuwe megamarkt aan. Afgelopen najaar ging de eerste miljoenen-lading appels en peren richting India.

Stel u voor: in eigen land loopt de perenconsumptie terug. Dan gaat ook de deur naar Rusland dicht. Als buitenstaander zou je denken dat die perenteler zich wel  even achter z’n oren zal krabben. Niet dus: de oogst is groter dan ooit en de consumptie van de Nederlandse peer buiten onze landsgrenzen stijgt alleen maar. Niet alleen om de hoek in buurlanden, maar juist ook in exotische verre oorden.

Sharon Dijksma, de voormalige staatssecretaris van Economische Zaken, verwoordde het kernachtig:  'Het Nederlands fruit verovert de wereld. De goede kwaliteit van onze producten werpt letterlijk zijn vruchten af.' Het is gelukt om onze appels en peren in Mexico, Brazilië en China te introduceren, dus waarom zou dat niet in India lukken? Volgens Dijksma doet de Indiase overheid er alles aan om ruim een miljard consumenten te laten genieten van Nederlandse appels en peren. Je zult maar appel- of perenboer zijn.

Weet u dat Nederland in India tot de top vijf hoort van de grootste investeerders

Het fruitsucces in India is voor een belangrijk deel op het conto te schrijven van het supertrio Mark Rutte, Lilianne Ploumen en Sharon Dijkstra. Met enige regelmaat duiken in de Nederlandse pers cynische berichten op over het nut van weer een handelsmissie. In een gezagsgetrouw land als India is er geen beter breekijzer denkbaar dan een afvaardiging van de hoogste gezagsdragers. Met zo’n 80 bedrijven in het kielzog werden steden als Delhi en Mumbai aangedaan. Laat die Nederlanders maar schuiven. Weet u dat Nederland in India tot de top vijf hoort van de grootste investeerders in dat land?

Onder leiding van minister-president Modi richt India zijn blik meer en meer naar buiten. Met een ambitieus programma hervormt hij het land. Bij zijn aantreden noemde hij als speerpunt: het afbreken van de handelsbarrières. Zonder Modi’s inbreng was ons fruit India nooit binnengekomen. Mark Rutte zei na terugkeer vorig jaar: 'Meer banen, meer groei en het versterken van innovatie zijn prioriteiten die onze regeringen delen.' Volgens Rutte is er nauwe samenwerking afgesproken voor sectoren als land- en tuinbouw, watermanagement, gezondheidszorg, mobiliteit en stedelijke planning.

Sterke punten van India zijn de stabiele democratie en het veranderingsproces dat gaande is. Natuurlijk ook de grote interne markt en de succesvolle diversificatie van producten en diensten (zoals call centers, IT en biotechnologie). Daar staat tegenover dat het land kwetsbaar is voor natuurrampen (droogte, overstromingen en aardbevingen). Ook zijn er potentiële conflicthaarden: denk aan de gespannen relatie met Pakistan, de religieuze verschillen en ook de toenemende inkomensongelijkheid.

India is het land van de Himalaya en de Ganges, van Bombay, Delhi en Calcutta. En daar gaan ze dus massaal aan de Nederlandse appels en peren. U weet wel, dat landje aan de Noordzee waar het areaal voor appels en peren is verschrompeld tot zo’n 16.500 hectare. Maar de exportlanden voor ons fruit worden groter en groter. Met dank aan ons ondernemerschap. En de politiek.  

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
1 reactie
Arie van Horssen 25 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10868412/Wat-doe-je-als-een-megamarkt-als-Rusland-wegvalt?]Wat doe je als een megamarkt als Rusland wegvalt?[/url]
Hallo Johan Geeroms, Ik haal uit verhaal dat jij de laatste jaren nog nooit bij een Nederlandse fruitteler bent geweest. Dat zou ik in het vervolg eerst maar doen voordat je wat over deze branche schrijft. Sinds de Russische boycot is het hopeloos gesteld met de prijsvorming van de appels en peren. De fruittelers hebben het zelden zo beroerd gehad. Logisch, een markt wat in jaren is opgebouwd en goed liep, is dicht. Triest dat een kleine groep (agro-sector) de boycot moet betalen. Tuurlijk zijn de handelsmissies prima, heel goed zelfs. Die paar appels en peren die nu naar Brazilië en India zijn gegaan zetten geen zoden aan de dijk. Misschien dat dit ooit wel groot gaat worden, laten we het hopen. Maar dit gaat niet van de één op andere dag zoals jij stelt. Kortom; een mooi verhaal maar het staat erg ver van de hedendaagse harde werkelijk af. Das jammer.
E v d Beek 20 Juni 2016
Belgische fruittelers protesteren tegen de EU-sancties tegen Rusland.
Waar blijven de Nederlandse protesten? Zou het kunnen zijn dat Nederlandse fruittelers nog liever kapot gaan dan dat ze Brussel openlijk afvallen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden