Column Johan Geeroms

Big money in de biologische voedselketen

14 April 2016 - Johan Geeroms - 6 reacties

Albert Heijn pronkt met meer dan duizend bio-producten in de schappen. Het duurzaamheidsmerk AH Biologisch is een belangrijke troef van de ultra commerciële grootgrutter. Dat zegt alles over de potentie.

Biologisch is al jaren het snelst groeiende segment in de supermarkten. Maar het probleem is dat de productie in ons land de groeiende vraag niet kan bijbenen.

Mondiaal groeit biologische landbouw en voeding met 5 tot 10 procent per jaar, zo stelt ketenorganisatie Bionext die namens het ministerie van EZ onderzoek uitvoert. Het mes snijdt aan twee kanten: aan de supply-kant zijn de marges hoger, aan de vraagzijde groeit het leger consumenten dat duurzaam en gezond eten verlangt (kijk naar de media-aandacht die alleen al obesitas krijgt).

Producten met teveel suiker, zout en vet en te weinig vezels staan onder druk. Bionext voorspelt een belangrijke groeiversnelling voor biologisch voedsel voor de komende vijf jaar, zo staat in het trendrapport dat eind vorig jaar verscheen. 

Nu we de vraag niet meer aan kunnen, is het goed om enkele barrières weg te nemen

Tegelijkertijd meldde Skal Biocontrole onlangs dat Nederlandse landbouw de groeiende vraag naar biologisch niet kan bijbenen. Biologische grondstoffen zijn duur en Nederlandse boeren schakelen te traag over naar biologische landbouw. Agrarische ondernemers kampen de eerste jaren met hogere kosten en lagere opbrengsten. Ook lopen ze bij de overschakeling tegen hoge grondprijzen aan en tegen de strijd van de intensieve veehouderijen om natuurgronden voor fosfaatrechten te verkrijgen. 

Het is aan de overheid om een zetje te geven. Dezelfde overheid die tien jaar geleden nog opriep de vraag naar biologische producten te stimuleren. Nu we de vraag niet meer aan kunnen, is het goed om enkele barrières weg te nemen.

Hier valt iets te leren van de Denen. Zij hebben niet alleen het hoogste marktaandeel van biologische producten ter wereld, maar ook de meest ambitieuze plannen om een verdere groei te realiseren. Deze periode is zo'n 7 procent van het Deense landbouwareaal biologisch, en het officiële doel van de regering is om in 2020 naar 15 procent en in 2030 naar 100 procent te gaan.

Om deze ambities waar te maken, hebben de Denen originele ideeën. Zo stelde Mette Gjerskov, de voormalig Deense minister van voedsel en landbouw voor om alle openbare maaltijden (dus in scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen et cetera) biologisch te maken. Dan hebben we het over een half miljoen maaltijden per dag. Een ander Deens idee is om alle landbouwgrond in overheidsbezit ‘biologisch’ te maken. Dan hebben we het wel over een kwart van de landbouwgrond. Ook het onderwijs kan volgens de Denen een steentje bijdragen door bij het opleiden van nieuwe boeren de voordelen van de biologische landbouw nadrukkelijk te profileren.

Als de supermarkten gas blijven geven en de overheid een handje helpt, lijkt de grote doorbraak slechts een kwestie van tijd. Want ‘biologisch’ is al lang niet meer louter idealistisch: het is big money! 

Johan Geeroms

Johan Geeroms is Risk Director bij Euler Hermes, wereldmarktleider op het gebied van kredietverzekeren en corporate incasso. In zijn blogs richt Geeroms zich veelal op ontwikkelingen in de agrarische sector.
Reacties
6 reacties
john 14 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869236/Big-money-in-de-biologische-voedselketen]Big money in de biologische voedselketen[/url]
als de vraag zo groot wordt is er vanzelf geld om te schakelen
Abonnee
pruikenmaker 15 April 2016
Hopelijk maken jullie niet dezelfde fout als het grootste gedeelte van de melkveehouderij en trappen ze niet in dezelfde valkuil.
pieper 15 April 2016
Zet ik het toch af als gangbaar
Alex Oirlo 15 April 2016
Artikel geeft aan dat er geld valt te verdienen, echter schijnbaar niet bij de producenten want die beginnen er te weinig aan. Met als gevolg dat er een schaarste is. De aanhef van het artikel had dus moeten zijn: "Er wordt te weining betaald voor biologische produkten aan de producenten".
Het tweede deel van dit artikel gaat over productieverhogingen. Dan had de titel moeten zijn: "Hoe krijgen we de prijs kapot die aan producenten wordt uitbetaald". De huidige titel strookt dus totaal niet met artikel, want de Big Money wordt niet op ons niveau verdient. Daar had je juist de conclusies naar toe moeten laten leiden.
Harm Evert Waalkens 15 April 2016
Interessante column, echter het Deense voorbeeld is een beetje misplaatst.
Na een stormachtige ontwikkeling 10 tal jaren geleden was er een zodanig overschot dat niet te slijten was.
Het is toentertijd een ramp geweest voor de Deense biologische boeren.
Bedrijven met een contract met bio certificaat en een leveringsplicht waren onverkoopbaar.
Het is voor mij de vraag of je barrieres weg moet nemen. Immers de garantie dat het certificaat borg staat voor een biologische productie gebaseerd op de criteria die er onder liggen, rechtvaardigt de hogere prijs die de consument betaalt.
Kreten als "big money" infleert het begrip eerlijk, verantwoord en kanibaaliseert biologisch!
bevelanders 15 April 2016
hier stoppen toch grote biologische boeren....
leo 18 April 2016
mooi gezegd Alex Oirlo de producenten prijs slaat nergens meer op
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden