Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wie trekt aan de brexit-noodrem?

21 Maart 2019 - Joost Derks - 1 reactie

De Europese Unie (EU) is klaar met de vertragingstactieken van de Britse premier Theresa May. Wanneer ze onvoldoende steun krijgt voor de eerdere gemaakte afspraken, dan is een harde brexit onvermijdelijk. Of toch niet?

Na een aantal dagen waarin de spanning tot het kookpunt steeg, was er woensdag 20 maart goed nieuws. Groot-Brittannië stapt vrijdag 29 maart namelijk niet zonder goede afspraken uit de EU, al is niet iedereen daar blij mee. May begon haar toespraak met een toelichting op het uitstel en zei dat het haar persoonlijk veel pijn doet dat de brexit niet op 29 maart kan plaatsvinden. Helaas was dat niet het enige wat ze zei.

May deelde namelijk ook een sneer uit naar Britse parlementariërs, want die zijn volgens haar de belangrijkste reden van de vertraging. Dat is niet eerlijk en onhandig. Het was per slot van rekening May die de stemming over het brexit-akkoord steeds uitstelde. Bovendien heeft ze de leden van het Lagerhuis de komende dagen hard nodig bij de derde stemronde. Naar verwachting wordt er maandag 25 maart weer gestemd en het heeft er alle schijn van dat May dan opnieuw gaat verliezen.

Nederlaag met gevolgen
In tegenstelling tot de vorige 2 stemrondes, dreigt de nederlaag dan zeer grote gevolgen te hebben. Premier May heeft de EU namelijk gevraagd de brexit uit te stellen tot 30 juni en daar wil Donald Tusk, de president van de EU, best mee instemmen. Echter, dan moet May er wel voor zorgen dat ze voldoende steun krijgt voor haar brexit-akkoord. De angst van de EU is namelijk dat de Britse politieke strijd nog een paar maanden doorgaat, zonder dat er zicht komt op een ordelijke brexit.

Toen Tusk zijn voorwaarden ontvouwde, liet het Britse pond een enorme daling zien. Als het Lagerhuis de plannen van May voor de derde keer op rij wegstemt, dan is het risico op een chaotische brexit opeens weer terug. Het Britse parlement is overigens hard bezig om dat gevaar weg te nemen; er liggen bijvoorbeeld al plannen voor een stemming om Artikel 50, de vertrekprocedure uit de EU, weer in te trekken.

Explosieve mix
De combinatie van de EU-top, een nieuwe stemronde in het Lagerhuis en een mogelijke noodgreep om een harde brexit af te wenden, gaan we een paar beslissende dagen in. Niet alleen voor het pond, maar ook voor May. Een groeiende groep parlementariërs maakt zich steeds bozer over de manier waarop zij het stemproces vertraagt en de besluitvorming op het laatste moment laat aankomen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
Jpk 22 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10881774/wie-trekt-aan-de-brexit-noodrem]Wie trekt aan de brexit-noodrem?[/url]
We hadden mellenium probleem niemand ooit iets van gemerkt
2jaar heeft het geduurd om uit de eu te willen 29mrt 12.oo uur is de dd niet meer en niet minder laat het vk zelf maar beslissren om nog een wereldmacht te zijn je gelooft toch zelf niet nigel en boris
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

Dalende valuta’s in opkomende markten

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Opinie Joost Derks

Roepie: van breekbare munt tot supervaluta

Opinie Joost Derks

Olierally laat olievaluta’s opvallend koud

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden