Shutterstock

Opinie Joost Derks

Welk effect heeft eigen coronakoers Zweden?

24 April 2020 - Joost Derks - 4 reacties

De terrassen zitten vol en iedereen kan naar de kapper. In Nederland moeten we daar nog even op wachten, maar in Zweden is het gewone leven nauwelijks veranderd sinds de corona-uitbraak. Het herstel van de Zweedse kroon, wijst erop dat valutamarkten vertrouwen hebben in die strategie.

We moeten nog even geduld hebben. Dat was dinsdag de boodschap van premier Mark Rutte, die vertelde dat de meeste coronamaatregelen zijn verlengd tot 20 mei. Voor werkende ouders is het een lichtpuntje dat de kinderen na de meivakantie weer deels naar school kunnen.

Ondertussen zijn in Denemarken de scholen en crèches alweer open, terwijl buurland Duitsland veel winkels nog gesloten houdt. Elk land kiest zijn eigen koers. Voorlopig spant Zweden de kroon met de meest eigenzinnige aanpak. Terwijl meer dan de helft van de Europese bevolking noodgedwongen thuis zit opgehokt, genieten de Zweden op volle terrassen van de voorjaarszon.

Strenge regels of goed vertrouwen?
In plaats van strenge regels op te leggen, vertrouwt de Zweedse premier Stefan Löfven erop dat zijn landgenoten de discipline hebben om een veilige afstand van elkaar te houden. Dat lokt allerlei verschillende reacties uit. Buurlanden als Denemarken voorspellen dat het land afstevent op een catastrofe.

De Zweden zelf zijn juist heel erg blij met de strategie: de populariteit van Löfven is de afgelopen weken razendsnel opgelopen. Maar wat zeggen de cijfers? Er zijn de afgelopen maanden bijna 2.000 Zweden overleden aan corona. Dat is weliswaar meer dan in bijvoorbeeld Noorwegen en Denemarken. Maar het virus maakt aanzienlijk minder slachtoffers dan in bijvoorbeeld Italië, Spanje of Groot-Brittannië.

€60 miljard schade voor Nederland
Als de Zweedse aanpak werkt, is de economische schade straks een stuk minder groot dan in de rest van Europa. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt bijvoorbeeld dat de Nederlandse economie in 2020 met 7,5% krimpt. Dat is een tegenvaller van €60 miljard. Dat is zelfs nog meer als de Nederlandse economie in het lopende jaar iets was gegroeid – waar het voor de corona-uitbraak nog naar uitzag. En Zweden?

Hoofd-epidemioloog Anders Tegnell voorspelt dat het land binnen enkele weken erin slaagt om groepsimmuniteit te bereiken. In dat geval is het basisscenario van de regering dat de economie dit jaar 4% kleiner is dan in 2019, maar dat de schade daarna snel wordt goedgemaakt. Of dat lukt, hangt er helemaal vanaf of de corona-aanpak echt zo effectief is als de recente cijfers doen vermoeden.

Voordeel van de twijfel
De valutamarkten geven Zweden steeds meer het voordeel van de twijfel. Half maart ging de kroon binnen twee weken nog met ruim 5% onderuit ten opzichte van de euro tot het laagste niveau in ruim 10 jaar. Wanneer de onzekerheid toeneemt, kiezen vermogende partijen nu eenmaal liever voor een grote, veilige munt zoals de dollar, euro of yen.

In de afgelopen maand is de kroon met 2% opgeveerd. Als het aantal corona-besmettingen niet plotseling omhoogschiet, kunnen de Zweedse economie en de kroon een van de grote winnaars worden in de tweede jaarhelft.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
4 reacties
Fortissimo 24 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10886877/welk-effect-heeft-eigen-coronakoers-zweden]Welk effect heeft eigen coronakoers Zweden?[/url]
In hoeverre is de situatie in Zweden vergelijkbaar met de onze. De combinatie van Wintersport/Carnaval heeft voor een uitbraak gezorgd. Daar zag onze regering zich mee geconfronteerd. Had Zweden in diezelfde situatie als de NL'se ook de huidige strategie gevolgd? Hoe was het sterftecijfer dan geweest? Vragen waar een leek geen antwoord op heeft, maar er zal nog genoeg op gestudeerd worden als de huidige situatie achter de rug is.
gewone boer 24 April 2020
ode aan zweden
zoals de waard is vertrouwd die zijn gasten
blijkbaar is zweden het enige land waar
men gaat voor beleid
met gezond boerenverstand
dirk 24 April 2020
Goed gezien gewone boer, hier in Nederland hebben we altijd de mond vol van een sociaal beleid en wat zien we nu: bejaardenhuizen met linten en verboden toegang borden. Hierin stoppen wij 120000 mensen die het hele jaar door of tot aan hun dood geen familie of bezoek meer mogen ontvangen. Het is ongelooflijk wat voor verborgen leed zich hier afspeelt. Dit soort experimenten deed men nog niet in de oorlog.
De Nederlandse overheid scoort het laagst in het vertrouwen hebben in zijn eigen inwoners.
Arend 24 April 2020
Dirk Zweden heeft ook een verbod op het bezoeken van bejaardenhuizen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden