lev radin / Shutterstock.com

Opinie Joost Derks

De stille kracht van Joe Biden

18 Juni 2021 - Joost Derks

De valutawereld kreeg afgelopen week een voorproefje van hoe het buitenlands beleid van de Amerikaanse president Joe Biden eruit ziet. De Russische roebel en Turkse lira moesten allebei een stapje terug doen.

Na vier jaar Trump is het de laatste maanden behoorlijk rustig geworden wat betreft rare Twitter-rellen. In zijn eerste vijf maanden is president Sleepy Joe – zoals Biden door zijn voorganger werd genoemd – nauwelijks zichtbaar op social media en het publieke debat. De belangrijkste reden is dat zijn focus volledig lag op het bestrijden van de pandemie. Nu die steeds meer onder controle komt, worden de contouren zichtbaar van hoe zijn bewind er de komende jaren gaat uitzien. Ook in dit opzicht is het contrast met de afgelopen jaren enorm groot. Waar Trump vooral zijn pijlen op China richtte, is Biden heel selectief bezig om bondgenoten aan zich te binden en om een stevige discussie te voeren met andere landen. Deze week werd duidelijk dat die aanpak een flinke weerslag heeft op valutamarkten.

Europese toer
De eerste stop van de Europese tour van Biden was het Britse Cornwall voor de G7-top. Daar was zijn voornaamste doel om de grootste plooien glad te strijken met Europese partners, om zo een stevig front te vormen tegen Rusland. Gisteren voerde hij in Zwitserland overleg met de Russische president Vladimir Poetin. Maar eerst vormde het Turkse Istanbul nog een tussenstop voor overleg met president Recep Tayyip Erdoğan. De spanning is in 2019 flink opgelopen toen het land de S400-luchtverdedigingsrakketen kocht. Dat ligt heel gevoelig, aangezien de raketten uit Rusland komen en Turkije lid is van de NAVO. In reactie op die deal hebben de Amerikanen economische sancties ingevoerd en het land buitengesloten voor de nieuwe F-35 straaljager.

Praten verandert niets
Het overleg van dinsdag had een eerste stap moeten zijn op weg naar meer normale verhoudingen. In plaats daarvan kwam het Witte Huis niet eens naar buiten met een overzicht van de onderwerpen die Biden en Erdoğan besproken hebben. Beide partijen deden de bijeenkomst af als een goed gesprek. Dat had zijn weerslag op de Turkse lira, die met 1,5% daalde. Een betere verhouding met de Verenigde Staten is samen met een meer doordacht economisch beleid het belangrijkste ingrediënt voor een herstel van de lira. Zolang Biden weinig aanstalten maakt om Turkije tegemoet te komen en Erdoğan telkens de voorzitter van de centrale bank ontslaat, zet de glijvlucht van de lira door. In de afgelopen tien jaar heeft de munt meer dan driekwart van de waarde verloren.

Lijnrecht tegenover elkaar
Met de Russische roebel ligt dat anders. In de aanloop naar de bijeenkomst tussen Biden en Poetin heeft in Moskou een groot deel van de werkzame bevolking een week vrij gekregen omdat het virus toch weer de kop op stak. Daar komt bij dat de Russische economie nog veel last heeft van westerse sancties. Maar toch is de roebel sinds de jaarwisseling met 3% opgeveerd ten opzichte van de dollar, wat natuurlijk vooral te danken is aan het stevige herstel van de olieprijs. Het gesprek heeft de kou in ieder geval niet uit de lucht gehaald: beide landen staan nog lijnrecht tegenover elkaar. En dat doet vooral pijn bij de roebel, die na de topontmoeting snel met 1% daalde ten opzichte van de dollar tot het laagste niveau in ruim een week. Biden trekt weliswaar veel minder de aandacht dan Trump, maar in de valutawereld doet hij zich wel degelijk gelden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Egypte laat pond vallen: meesterzet of misser?

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente aan het einde van het jaar zeker lager'

Opinie Joost Derks

Brazilië en Chili lopen in rente ver voor op EU en VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden