Blog: Joost Derks

Valutaschokken zijn na een Brexit op te vangen

22 Juni 2016 - Joost Derks

De kans op een Brexit zit in een klein hoekje. Dat mag voor ondernemers echter geen argument zijn om de valutarisico’s te negeren, want de gevolgen kunnen wel degelijk heel groot zijn.

De stemronde in Groot-Brittannië over een vertrek uit de EU komt snel dichter bij. Morgen, op 23 juni, wordt duidelijk of het echt tot een zogeheten Brexit komt. De Britse politici en beleidsmakers grijpen de laatste kansen aan om het volk te waarschuwen voor de nare gevolgen als het land ervoor kiest om uit de EU te stappen.

Een valutaoptie is geen magisch beschemingsschild

Premier David Cameron heeft een rapport laten opstellen over de gevolgen van een Brexit. De economie van Groot-Brittannië zou in dat scenario in twee jaar met 3,6 tot 6 procent kunnen krimpen. Er gaan mogelijk 520.000 tot 820.000 banen verloren en het Britse pond zou mogelijk met 12 tot 15 procent in waarde dalen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de munt een enorme klap krijgt. In september 1992 werd Groot-Brittannië onder enorme druk van speculanten zoals hedgefondshandelaar George Soros gedwongen om het pond terug te trekken uit het Europees Wisselkoersmechanisme. In het daaropvolgende halfjaar viel de koers toen met circa 30 procent terug.

Op basis van deze gebeurtenissen voorspelde zakenbank Citigroup eerder dit jaar dat het pond zelfs met 20 procent kan dalen. Dat is een enorme aardverschuiving op valutamarkten, waar een stijging of daling van 1 procent al gezien wordt als een grote koersbeweging.

Volgens economen en wedkantoren is er minder dan 20 procent kans dat het werkelijk tot een Brexit komt. Ondernemers kunnen het zich echter niet permitteren om de ontwikkelingen af te wachten en te hopen dat alles goed komt. Dat is hetzelfde als besluiten om maar geen verzekering af te sluiten bij de aanschaf van een nieuwe auto. De kans dat er iets gebeurt is immers niet heel groot. Maar als het wel misgaat, zijn de financiële gevolgen niet te overzien.

Ondernemers kunnen het zich echter niet permitteren om de ontwikkelingen af te wachten

Een valutaoptie is de tegenhanger van een autoverzekering voor ondernemers die zaken doen in Groot-Brittannië. Een degelijke optie geeft het recht om ponden tegen een vooraf vastgestelde verhouding om te wisselen in euro’s. Zelfs als het tot een Brexit komt en de Britse munt onderuit gaat, hoeft een ondernemer zich tot de einddatum van de valutaoptie geen zorgen te maken over zijn cashflow. Aan de andere kant profiteert de koper van de optie wel van de prijsstijging van de pond als het land binnen de EU blijft.

Een valutaoptie is geen magisch beschemingsschild om de effecten van een Brexit op de lange termijn op te vangen. Meestal heeft een optie een looptijd van enkele maanden (maximaal 12 maanden). Hierdoor krijgt een bedrijf wel de ruimte om de eerste valutaschok goed op te vangen. De schommelingen van het Britse pond hebben geen negatieve invloed op de cashflow, zodat er rustig onderhandeld kan worden met toeleveranciers en afnemers over het eventueel aanpassen van de voorwaarden.

Net als bij een autoverzekering kijken mensen nauwelijks om naar een valutaoptie als het niet nodig is om er gebruik van te maken. Daar staat tegenover dat iedereen maar al te blij is met het afsluiten van de verzekering of het kopen van de optie als het toevallig een keer wél nodig is. 

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden