Blog: Joost Derks

Hoe winst veilig te stellen in Brexit-tijd

1 Juli 2016 - 1 reactie

Valutamarkten gaan onzekere tijden tegemoet door de naderende Brexit. Ondernemers hoeven de ontwikkelingen niet af te wachten. Ze kunnen zelf actie ondernemen om de winstmarge en de positie op de Britse markt te beschermen.

Het nieuws dat een kleine meerderheid van de Britse bevolking voor een Brexit heeft gestemd dreunde nergens zo hard door als op de valutamarkten. Het pond is tussen het moment waarop de uitslagen donderdagavond begonnen binnen te druppelen en woensdagochtend met 7,5 procent gedaald ten opzichte van de euro. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar was de schade zelfs meer dan 10 procent.

Die koersval heeft grote gevolgen voor alle Nederlandse bedrijven die zaken doen in Groot-Brittannië. Slimme ondernemers hebben zich in de aanloop naar het referendum ingedekt via een valutaoptie, waarover vorige maand werd geschreven.

Als er één schaap over de dam is, stond het hek open.

De komende tijd is het zaak om op een goede wijze om te springen met sterk fluctuerende valutakoersen. Het is onmogelijk te voorspellen op welke wijze de Brexit vorm krijgt en wat de invloed daarvan is op de economie van Groot-Brittannië en van de eurozone. Hierdoor ontstaat een uitdagende situatie voor bijvoorbeeld een Nederlandse paprikateler die 20% van zijn oogst uitvoert naar Groot-Brittannië.

Door de koersdaling van het Britse pond is de teler op deze afzetmarkt in één klap 7,5 procent duurder geworden ten opzichte van lokale leveranciers. Er is een goede kans dat het verschil nog groter wordt naarmate de onzekerheid langer aanhoudt en het pond verder zakt. Aan de andere kant is er ook een mogelijkheid dat het Britse pond een deel van het verlies goedmaakt als er meer duidelijkheid komt over de afsplitsing.

De teler heeft nu verschillende opties. De eerste keuze is om niets te doen en de komende maanden af te wachten. In dit geval loopt de teler het risico dat hij door een verdere daling van het pond steeds meer uit de markt wordt geprijsd in Groot-Brittannië. Hij zal dan op zoek moeten gaan naar andere afzetmarkten.

Een tweede optie is om een deel van de productie over te hevelen naar het eiland. Hiermee wordt het valutarisico verlaagd, maar dat vergt wel de nodige langetermijn investeringen.

Een derde optie is om een bescherming te kopen tegen toekomstige prijsschommelingen. In het geval van de paprikateler kan dat het best en eenvoudigst met een valutaoptie. Dat is een soort verzekering die het recht geeft om tegen een bepaalde prijs ponden om te wisselen in euro’s. Zo wordt de teler beschermd tegen een verder dalende pond. Het voordeel is dat de ondernemer dan wel profiteert als de koers van het pond zich herstelt.

Ook voor ondernemers, die juist producten inkopen in Groot-Brittannië, kan het een goede zet zijn om nu in actie te komen. Via het afsluiten van een termijncontract kan een bedrijf zich er nu al van verzekeren dat toekomstige leveringen afgerekend kunnen worden tegen de huidige lage wisselkoers – zelfs als het pond in de tussentijd weer stijgt. Ondernemers die slim omspringen met de mogelijkheden in de valutahandel kunnen zo in onzekere tijden de marge beschermen en een streepje voor krijgen op concurrenten.

boerenbusiness.nl

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reacties
1 reactie
jan veltkamp 1 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10870481/Hoe-winst-veilig-te-stellen-in-Brexit-tijd]Hoe winst veilig te stellen in Brexit-tijd[/url]
Weet 1 ding zeker voor je begint. De handelaar in valuta wint ALTIJD. En de verliezer verliest meer dan de winnaar wint
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Joost Derks

Pondrally kan Brexitpijn niet verhullen

Inside Aardappelen

Nieuwe bestemming nodig voor 30.000 ton pootgoed

Nieuws Brexit

VK stelt importeisen uit wegens dreigende tekorten

Nieuws Arbeidstekort

Britse boeren spoelen melk door de goot

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief