Shutterstock

Opinie Joost Derks

De yen gaat een onzekere toekomst tegemoet

17 Juli 2024 - Joost Derks

Terwijl centrale banken overal ter wereld de rente verlagen, gaat de Bank of Japan later dit jaar het belangrijkste tarief juist verhogen. Het is een kwestie van tijd voordat valutahandelaren gaan voorsorteren op een beleidsomslag in het Aziatische land.

Op valutamarkten is nog weinig te merken van een rustige vakantieperiode. Eind vorige week trok vooral de Japanse yen de aandacht. De munt steeg met ruim 2% ten opzichte van westerse valuta zoals de dollar en de euro. Die opleving werd nu eens niet veroorzaakt door een rentebesluit of een geopolitieke gebeurtenis zoals een onverwachte verkiezingsuitslag. In plaats daarvan kreeg de yen een machtige duw in de rug doordat de centrale bank ingreep op valutamarkten. Uit gegevens die de Bank of Japan (BoJ) vrijdag publiceerde, blijkt dat er voor meer dan 3,5 biljoen yen – ongeveer €20 miljard - aan steunaankopen is gedaan. Eerdere ingrepen waren echter onvoldoende om de vrije val van de yen te stoppen.

Druppel op een gloeiende plaat
De Japanse munt is sinds begin 2021 met 35% gedaald ten opzichte van de dollar. In vergelijking met de euro komt die koersschade uit op 27%. Het verschil wordt verklaard doordat de inflatie drie jaar geleden flink oplaaide in de westerse wereld. In reactie daarop hebben centrale banken in de Verenigde Staten en Europa de beleidsrente stevig verhoogd tot 4% of zelfs hoger. Ondertussen is de Japanse rente omhoog gekropen van -0,1% naar 0,1%. Voor handige financiële partijen is het dus heel aantrekkelijk om geld te lenen in Japan en dat tegen een hoger rendement in een andere regio te investeren. Zolang deze zogeheten carry trade op gang blijft, zijn de steunaankopen van de BoJ druppels op een gloeiende plaat.

30 juli: belangrijke dag voor de yen
Daar lijkt echter langzaam maar zeker verandering in te komen. Op 30 juli komt het BoJ-bestuur bijeen voor een vergadering over het te voeren beleid. De kans dat de beleidsrente na de verhoging in maart opnieuw wat stijgt, is vrij klein. Maar er gaat ook een belangrijk signaal vanuit als er wordt voorgesorteerd op een renteverhoging later in 2024 in combinatie met het afbouwen van het pakket steunmaatregelen. Momenteel koopt de BoJ elke maand nog voor 5 tot 7 biljoen yen aan staatsobligaties en andere activa in een poging de inflatie op te stoken. Inmiddels lijkt dat doel bereikt. In mei liep de inflatie op van 2,2% naar 2,5%.

Gaat de beleidsomslag er komen?
Als de centrale bank nadrukkelijk voorsorteert op een beleidswijziging, is dat voor handelaren een teken dat ze hun carry trade moeten gaan afbouwen. Die beweging kan in een stroomversnelling komen als westerse centrale banken in de loop van 2024 de beleidsrente wat terugschroeven. Dat draagt er ook aan bij dat de rentekloof tussen Japan en de rest van de ontwikkelde wereld kleiner wordt. Langzaam maar zeker lijkt het tij voor de yen na de enorme waardedaling in de afgelopen jaren te keren. Voor het zover is, moet de BoJ de valutawereld eerst ervan overtuigen dat de beleidsomslag er daadwerkelijk gaat komen. Tot die tijd zwemt de bank met elke vorm van steun voor de yen duidelijk tegen de stroom in.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Loonie onder druk, maar voor hoe lang nog?

Opinie Joost Derks

Lot Britse pond ligt stevig in handen van centrale bank

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

Opinie Joost Derks

Dollar onder druk: van uitstel komt geen afstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden