Column Kees Maas

Geachte staatssecretaris Dijksma, lieve Sharon

3 Januari 2013 - Kees Maas - 9 reacties

Zo, het nieuwe jaar begint voor jou ook wel spannend in je nieuwe functie als staatssecretaris van Landbouw en Natuur. Of ben je een staatssecretaresse, vroeg ik mij zo af. Je bent natuurlijk niet de eerste vrouw op Landbouw, maar wel een linkse. Dat lijkt me best spannend.

Je gaat je wel eerst verdiepen in de diverse dossiers voor je naar buiten treedt richting de media. En de stapel met dossiers is groot. Wat ga je eerst aanpakken: het mestdossier of de hoge voedselprijzen? Ik hoop dat ze je goed bijpraten over de zin en de onzin van hoge voedselprijzen. Want hoog is een relatief begrip in deze.

Een bekende voorman van een agrarische belangenorganisatie vertelde mij dat hij in 1978 net zoveel geld betaalde voor zijn benzine als dat hij kreeg voor zijn graan. Nu hebben we het over hoge graanprijzen, maar toch zou hij graag een kilo graan ruilen voor een liter benzine. Ik denk dat er veel en goed werk te doen is voor je in de bewustwording van prijzen van voedsel voor de consument.

Deze zijn door de supermarkten opgevoed dat er altijd voedsel is en dat dit altijd goedkoper kan. Wat is de waarde van een brood, een kilo aardappelen of een liter melk? Leg dat eens uit, dat moet je toch lukken met een achtergrond als PVDA-specialist voor onderwijs en sociale zekerheid. Vergeet ook niet om ons agrarische ondernemers te stimuleren in onderwijs.

En dan niet in de vakinhoudelijkheid, maar bijvoorbeeld in risicomanagement. Alle boeren zijn opgeleid na de Tweede Wereldoorlog tot producent, waarbij de wet : "wie het goedkoopst produceert, die blijft het langste boer" van kracht was. Tegenwoordig is kostenmanagement bijna niet meer mogelijk door de lastenverzwaring uit de hoek van je collega’s.

Pacht, certificering, rode diesel, enz enz. dus moet de moderne agrarische ondernemer leren inkomsten te managen. En dat is nog knap lastig als je daar nooit over na hebt hoeven denken. Hoe ga ik om met de hoge volatiliteit in markten, hoe werkt een termijnmarkt, welke risicostrategieën moet ik voeren bij de inkoop van voer, bij de rente en voor de grond?

Dat zijn vragen waar jullie beleid ons mee confronteren: jullie halen de vangnetten van Europa weg, de inkomenssteun wordt afgebouwd, maar ondernemers krijgen van Den Haag of Brussel geen tools aangereikt om hier verder en beter mee om te gaan. Het voelt als een zwemles in een badje van 30 cm diep met bandjes om de arm, waarbij ik een dag later zonder zwembandjes pardoes in het diepe wordt gegooid.

Sharon help ons en zorg dat we niet verzuipen

Kees Maas
Directeur DCA Groep

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
9 reacties
Mels 3 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/kees-maas/item/10817970/Geachte-staatssecretaris-Dijksma,-lieve-Sharon]Geachte staatssecretaris Dijksma, lieve Sharon[/url]
Helaas Kees is dit tegen dovevrouwsoren gericht,geen enkele politicus zal zich standvastig bekommeren om de landbouw om het simpele feit dat Thieme en consorten de trend van milieuvervuilers en dierenmishandelaars gezet hebben onder de politici.Landbouw scoort niet.Neptuur wel.
Guido 3 Januari 2013
Beste Kees,

Een goede en krachtige insteek van het nieuwe jaar. Ik hoop dat onze nieuwe staatssecretaris de zaken professioneel oppakt en niet alleen vanuit haar eigen grondbeginselen.
Zij zal moeten gaan begrijpen en gaan verkondigen dat de tijden zijn veranderd. Dat we kritisch moeten kijken hoe we met nieuwe technieken voedselzekerheid gaan brengen de komende decennia. Daarnaast zal Nederland (opnieuw) verder op de kaart gezet moeten worden, goede infrastructuur, moderne productiemethodieken, goed onderwijs en onderwijsmogelijkheden. Al is ze dan geen minister, zo zal ze zich wel moeten gedragen.Een prachtige uitdaging!
Rikkert 4 Januari 2013
Sharon of Co, het is allemaal maar zozo. Als iedereen Thieme c.s. zo veel macht toe eigent, zegt dat heel veel over de enorm belabberde boerenlobby.
Martijn de Groot 4 Januari 2013
In 1978 was een kilo graan dus nog net zo duur als een liter benzine. In dat jaar was het misschien ook nog normaal om een vrouwelijke staatssecretaris met 'lieve' aan te spreken en direct over haar geslacht te beginnen. Tegenwoordig staat dat erg knullig en ouderwets. Zóóó 1978.
VanderBilt 4 Januari 2013
Respect moet je verdienen. Dus als onze staatssecretaris voor vol wil worden aangezien door de agrarische sector moet ze daar ook naar handelen. en dat kan alleen door zoals kees terecht zegt aan de boeren te denken en niet aan onze nationale natuurpark Nederland.
kiepkar 4 Januari 2013
zo Martijn,heb jij mischien geholpen het rode dieselbeleid te beeindigen.Ga toch lekker op vakantie joh
Stickie 4 Januari 2013
Beste Martijn (ben jij die communicatiekerel?), roken is ook zoooo 1978. Normen en waarden zijn zoooo CDA. En een PvdA die landbouw doet is ook zooo 1978 met Joop den Uijl. Is de cirkel weer rond. Nu weer aan het werk.
Minne Lettinga 7 Januari 2013
waarde Cees Maas,

Je slaat de spijker op zijn kop!

Groetnis,

Minne Lettinga.
Arno Vael 11 Januari 2013
Goed gesproken Kees,
Hoop dat lieve Sharon dit ook leest.

Gr. Arno Vael
Martinus.Kwekkeboom 14 Januari 2013
Kees, ik hoop dat je er wat met bereikt. Maar het moet welgezegd worden .Veel sukkes.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden