Column Laurens Maartens

Koers euro beweegt als in een achtbaan

2 Juni 2015 - Laurens Maartens - 3 reacties

De laatste weken zijn de valutamarkten erg onrustig. De afgelopen maanden verzwakte de euro steeds tegenover de sterker wordende Amerikaanse dollar. De afgelopen weken leek er echter een klink in de kabel te komen. De euro won aan aan kracht te winnen en handelde half mei zelfs op een niveau van 1,15 dollar. Deze stijging kwam voor de markt redelijk onverwacht.

De beweging van de euro lijkt op een rit in de achtbaan. De afgelopen maanden steeg de ‘greenback’ en verzwakte de euro na de aankondiging van het opkoopprogramma van de ECB en positieve Amerikaanse cijfers. De euro was op weg om net zoveel waard te worden als de dollar (ook wel pariteit genoemd). Begin mei, geheel tegen de verwachting in, liep de Duitse tienjaarsrente in een rap tempo op. Beleggers die euro’s verkocht hadden om dollars te kopen, sloten hun posities, met als gevolg dat de euro in een maand steeg van 1,05 naar bijna 1,15 dollar.

Mijn verwachting is dat de Grieken weer hun zin krijgen, net als alle andere voorgaande keren

Maar er zijn belangrijke ontwikkelingen die de euro toch verder doen verzwakken. De Europese Centrale Bank (ECB) is daarvan een goed voorbeeld. Ze koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan obligaties. Hiermee blijft de rente laag. De ECB hoopt hiermee dat we geld gaan lenen om te investeren en zo de Europese economie te stimuleren. En er is nog een ander belangrijke factor: de groeivooruitzichten in de eurozone zijn structureel lager dan in de VS. Zeker als de Fed zich in september gaat roeren met een renteverhoging, staat niets de ‘greenback’ in de weg voor een verdere opmars.

Nu naar de actualiteit: het voortdurende Griekse drama waar maar geen eind aan lijkt te komen. Het lijkt op een veenbrand die telkens weer oplaait en zo een drukkend effect heeft op de eurozone. Het vuur is verder opgestookt door Athene, met het aan de macht komen van Syriza. Tot op heden konden de Grieken zich telkens verschuilen achter woorden en (gebroken) beloftes. Maar nu lijken de onderhandelingen over een reddingsoperatie voor Griekenland echt in de eindfase te zijn terecht gekomen.

Omdat de Grieken niet bewegen, zet de EU druk op de zaak. Maandagavond hebben bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Hollande, voorzitter Juncker van de Europese Commissie, ECBpresident Mario Draghi en IMF-presidente Christine Lagarde onaangekondigd spoedoverleg in Berlijn gehad. Daar schijnt een ultimatum te zijn gesteld aan de Athene. Dinsdagmiddag zijn de Grieken op hun beurt nu ook met eigen voorstellen gekomen. Als die niet worden geaccepteerd, is het volgens de Griekse premier Tsipras de schuld van Europa als Griekenland failliet gaat. Mijn verwachting is dat de Grieken wederom hun zin krijgen net als alle voorgaande keren. Duitsland heeft het al over ‘humanitaire hulp’. Noem het hoe je het noemen wilt, maar er gaat gewoon geld naar Griekenland.

Kijken we wat verder vooruit, dan zien we vrijdag weer een belangrijk economische cijfer vanuit de VS: de non farm payrolls. Dit cijfer geeft in een notedop aan waar de economie van Amerika staat. Gezien het feit dat de Fed aan het voorsorteren is op een renteverhoging, gaat de euro heftig op dit cijfer bewegen. Mijn verwachting is dat het een beter cijfer wordt, dus dat de renteverhoging in Amerika steeds dichterbij komt. En dat de euro dus verder verzwakt. Mijn motto blijft dan ook: elke uptick in de euro een is verkoopmoment.

Laurens Maartens
Valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.
Reacties
3 reacties
PieterNZ 2 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10864037/Koers-euro-beweegt-als-in-een-achtbaan]Koers euro beweegt als in een achtbaan[/url]
Als ze niet uitgeholpen worden door europa, dan doet China wel een gooi.
vanplateringen 2 Juni 2015
Als ik het goed heb is er voor 240 miljard naar de Grieken gegaan. dat wordt in de media gezegd. Echter volgens mijn bronnen is er van dit bedrag 220 miljard naar de Franse, Duitse banken gegaan. Ja, nu wordt het verhaal ineens heel anders. Triest dat een journalist dit niet weet. Amateuristisch prutswerk.
stephan 4 Juni 2015
Wat is dat toch allemaal met dat Grote geld.Wij gewone mensen maar werken en sparen. Ik zou er feitelijk een beetje meer willen van weten.Maar waar de informatie te halen - de juiste informatie dan wel als zelfs de journalistiek ons zand in de ogen strooit? Misschien dat de heer vanplateringen ons dat kan tweeten als hij meer op de hoogte is!
vanplateringen 18 Juni 2015
Stephan, even googelen en je hebt een hele avond om alles door te fietsen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden