Column Laurens Maartens

Draghi heeft lak aan spaarders en beleggers

16 November 2015 - Laurens Maartens

De zwakke economische vooruitzichten in Europa drukken de rente en creëren een uitdagend klimaat voor beursgenoteerde bedrijven.

ECB-president Mario Draghi heeft vorige week donderdag de deur verder open gezet voor een uitbreiding van het al niet geringe pakket stimulerende maatregelen dat op 22 januari van dit jaar werd ingezet. In het Europees Parlement vertelde hij dat neerwaartse risico’s voor het herstel in de eurolanden duidelijk zichtbaar zijn. Bovendien maakt de inflatie volgens Draghi nog weinig aanstalten maakt om richting het streefniveau van de ECB op 2 procent te klimmen.

Lage spaarrente gaat eerder verder dalen dan opveren richting een redelijk niveau

Voor spaarders zijn de woorden van Draghi slecht nieuws. De zeer lage spaarrente zal eerder verder dalen dan opveren richting een redelijk niveau. Niet voor niets heeft de Rabobank eerder dit jaar al voorbereidingen getroffen voor het geval de rente negatief wordt. Wie ondanks de zeer lage rente toch een redelijk rendement wil halen, is dan ook aangewezen op andere opties. Dit verklaart de groeiende populariteit van beleggen.

In Nederland is de AEX Index de bekendste beursgraadmeter. Dit mandje aandelen is sinds eind 2014 met 10,6 procent gestegen. Die opmars is meer te danken aan het goede beurssentiment dan aan de gunstige ontwikkeling van de economie. Draghi waarschuwt niet voor niets dat het economisch herstel in de eurolanden gevaar loopt.

Ook in andere regio’s zwakt het groeitempo af. Het IMF heeft onlangs voor de tweede keer dit jaar de verwachting voor de economische groei in 2015 en 2016 verlaagd. De combinatie van een afzwakkende groei en stijgende beurskoersen kan een aanwijzing zijn dat er een nieuwe bubbel wordt geblazen op de aandelenmarkten.

Beleggen in valuta kan een heel mooi alternatief zijn. Deze markt is bij veel beleggers minder bekend dan de aandelenmarkt, maar de omvang is juist een flink stuk groter. Er gaat elke dag wereldwijd ruim 5.000 miljard dollar om in de valutahandel. Dat is ruim acht keer meer dan het gemiddelde handelsvolume op de New York Stock Exchange – de grootste aandelenbeurs ter wereld.

Telkens als de euro weer opveert, is dat een mooi moment om de euro te verkopen

De meest voor de hand liggende positie is om positie te kiezen voor een stijging van de dollar ten opzichte van de euro. De opmerkingen van Draghi wijzen erop dat de economische groei in Europa zeer laag ligt en dat het erg lang gaat duren voordat de rente weer gaat stijgen. De Amerikaanse economie draait een stuk beter. Het is een kwestie van weken of maanden voordat de Federal Reserve voor het eerst in negen jaar besluit om de rente op te schroeven. Telkens als de euro weer opveert, is dat een mooi moment om de euro te verkopen en de dollar te kopen.

Aan het begin van dit jaar kregen handelaren nog 1,21 dollars voor elke euro, maar tegenwoordig is dat nog maar 1,07. Wie positie had gekozen voor een daling van de euro ten opzichte van de dollar had zo een rendement gemaakt van ruim 13%. Dat is meer dan de stijging van de AEX.

Het verschil met het rendement op een belegging in een toonaangevende index zoals de Amerikaanse Standard & Poor’s 500 is zelfs nog veel groter. Die index is met minder dan 2% gestegen. Op basis van de onderliggende monetaire en economische ontwikkelingen is het aantrekkelijker om positie te kiezen op valutamarkten dan om geld op een spaarrekening te zetten of in aandelen te investeren. Beleggen in valuta is per slot van rekening geen raketwetenschap.

Laurens Maartens
Valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden