Shutterstock

Opinie Laurens Maartens

Brexit: May wankelt en het pond krijgt klappen

15 November 2018 - Laurens Maartens

Een brexit-akkoord leek woensdag 14 november nog binnen handbereik te zijn, maar donderdag 15 november neemt de kans toe dat Groot-Brittannië straks zonder afspraken uit de Europese Unie (EU) stapt. Op de valutamarkt is de opleving van het pond omgeslagen in een pijnlijke glijvlucht.

De chaos is compleet. Net iets meer dan 24 uur nadat een ordelijk vertrek uit de EU een stap dichterbij leek te komen, heeft het er alle schijn van dat een akkoord verder weg is dan ooit. De Britse premier May bereikte een akkoord met de EU over de voorwaarden van de brexit. Daarvoor leek ze bovendien de steun te krijgen van haar eigen regering. Daarmee waren 2 van de belangrijkste 3 horden genomen.

May wankelt
Bij de sprong over de tweede hindernis is May echter flink uit evenwicht gebracht. Het zou zomaar kunnen dat May struikelt voordat ze de derde bereikt: steun krijgen vanuit het Lagerhuis. Donderdag bleek namelijk dat de regering zich minder eensgezind achter het akkoord schaart dan May deed voorkomen. Minister Daniel Raab heeft zijn ontslag aangekondigd. In zijn ogen bedreigt de overeenkomst de eenheid van Groot-Brittannië.

Er komt geen harde grens met Ierland, terwijl er wel gecontroleerd moet worden tussen Noord-Ierland en het vasteland. Daarbij komt het feit dat het lang kan duren voordat het land de banden met de EU definitief kan doorknippen. Iets later stapte arbeidsminister Esther McVey op. Ze zou de kiezers niet langer in de ogen kunnen kijken wanneer ze met de overeenkomst akkoord ging.

Motie van wantrouwen
De duimschroeven werden verder aangedraaid door Jacob Rees-Mogg, die een motie van wantrouwen heeft aangespannen. Het gaat erom spannen of hij daarvoor voldoende steun krijgt in het parlement. Zelfs als dat lukt, is het nog maar de vraag of een meerderheid in het Lagerhuis de premier wil afzetten. In dat geval zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk, terwijl de tijd ondertussen wegtikt richting 29 maart.

Door de politieke onzekerheid is de koerswinst van het pond verdampt. Na het nieuws over het akkoord met de EU veerde de munt met bijna 1% op, ten opzichte van de euro. Echter, donderdag daalde deze met 2%. Dit soort koersbewegingen gaan de komende weken waarschijnlijk vaker komen. Het verschil in economische impact tussen een brexit met goede afspraken en een vertrek zonder akkoord is per slot van rekening erg groot.

Pond: alles of niets
Dat verschil komt ook duidelijk naar voren uit een rondgang langs de valutaspecialisten, die het Britse fondsenhuis Schroders maakte. Bij een brexit zonder afspraken, komt de verwachte wisselkoers met de dollar op 1,10 à 1,15. Met een degelijk akkoord is dat ongeveer 1,40. Momenteel staat deze wisselkoers op 1,28. De schijnbeweging van afgelopen dagen is nog maar een voorproefje van wat er gaat komen: de komende maanden gaat het pond echt richting kiezen.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden