Blog: Laurens Maartens

Turkse staatsgreep geeft valuta-onrust impuls

20 Juli 2016 - Laurens Maartens

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft op het eerste gezicht weinig impact op de financiële wereld. De politieke onrust neemt echter verder toe en dat krijgt steeds meer zijn weerslag op de valutamarkten.

De Turkse lira verloor vrijdag 5 procent aan waarde ten opzichte van de dollar, de grootste duikeling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008. Ruim driekwart van die daling werd maandag ingelopen nadat duidelijk werd dat de couppoging was mislukt. Toch hoeven handelaren er niet op te rekenen dat de Turkse munt nu in rustiger vaarwater komt. Daarvoor is de politieke onzekerheid veel te groot en de kritiek van de EU op de wijze waarop premier Recep Tayyip Erdogan de zaken nu aanpakt te fel.

Het is overigens niets nieuws dat de lira flink schommelt

Het is overigens niets nieuws dat de lira flink schommelt. Begin mei ging de munt nog binnen enkele dagen met bijna 6 procent onderuit toen een machtstrijd in het Turkse parlement oplaaide. De komende tijd wordt de richting van de lira waarschijnlijk vooral bepaald door buitenlandse in plaats van binnenlandse politiek.

Bijna de helft van de circa 6.000 arrestanten die na de poging tot staatsgreep zijn opgepakt zijn rechters en openbaar aanklagers. Op de EU-top afgelopen maandag vroegen verschillende Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich af of Erdogan niet al een draaiboek had klaar liggen om politieke tegenstanders buiten spel te zetten.

Een andere ontwikkeling die de EU op de voet volgt is de discussie die in Turkije is uitgebarsten over het herinvoeren van de doodstraf. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders merkte maandag op dat hij zich niet kan voorstellen dat het land in dat geval lid kan worden van de EU. Zijn Luxemburgse collega Jean Asselborn ging zelfs nog een stap verder door op te merken dat de relaties tussen Turkije en de EU mogelijk worden vernietigd als Erdogan te ver gaat.

Aan een te scherpe houding van de EU hangt deze keer echter wel een prijskaartje

Aan een te scherpe houding van de EU hangt deze keer echter wel een prijskaartje. De kans bestaat dan dat de afspraken met Turkije over het opvangen en terugnemen van vluchtelingen op losse schroeven komt te staan. Dat kan de immigratiediscussie in Europa nieuw leven inblazen. In juni speelde de grote stroom vluchtelingen – onder meer vanuit het aan Turkije grenzende Syrië - een grote rol voor de onverwachte zege van het Brexit-kamp in Groot-Brittannië.

Het pond is na een daling van 7 procent ten opzichte van de dollar in de afgelopen weken nog eens met bijna 3 procent onderuit gegaan. In dat opzicht laat het zich uittekenen wat er gebeurt als de banden tussen Turkije en Europa voor een deel worden doorgesneden. Het land is voerde vorig jaar voor 61,3 miljard euro aan goederen uit naar de EU en het import bedroeg 79,1 miljard euro. Daarmee is Turkije de vierde handelspartner van de EU. Het afkoelen van handelsbetrekkingen is een gevoelige tik voor de Turkse economie. En voor de lira.

De ontwikkelingen in de nasleep van de mislukte staatsgreep voegen een nieuwe onzekerheid toe aan het al onvoorspelbare Europese politieke landschap. Met een Brexit in het noordwesten, een dreigende Italiaanse bankencrisis in het zuiden en oplopende politieke spanning in het oosten gaat de EU een woelige periode tegemoet.

Het is een kwestie van tijd voordat dit weerspiegeld wordt in een nieuwe verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar. Sinds begin 2014 is die omwisselverhouding al gedaald van 1,37 tot minder dan 1,10. Het zal niet lang duren voordat de euro verder verzwakt. 

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden