Blog: Laurens Maartens

Renteverhoging VS: omdat het kan en omdat het moet

8 September 2016 - Laurens Maartens

Een gezonde ontwikkeling van de Amerikaanse banenmarkt en het vooruitzicht van de verkiezingsonzekerheid in november geeft de Fed een unieke kans om later deze maand de rente te verhogen.

Op financiële markten is het aftellen totdat de Federal Reserve op 20 en 21 september bij elkaar komt voor het nemen van een nieuwe rentebeslissing. Sinds eind vorig jaar heeft de centrale bank economen al enkele malen op het verkeerde been gezet door af te zien van een renteverhoging. Vaak voerde Fed-voorzitster Janet Yellen daarbij het argument aan dat het met het oog op de onzekerheid van onder meer de Chinese groeivertraging eerder dit jaar en of de Brexit eind juni beter was om de onzekerheid op financiële markten niet verder aan te wakkeren.

Deze excuusbeker is zo goed als leeg. Tenzij er onverwachts ergens een nieuwe brand uitbreekt in de financiële wereld, kan de Fed zich niet langer verschuilen achter externe ontwikkelingen. De signalen dat de Amerikaanse economie prima op eigen benen kan staan stapelen zich op. De werkloosheid is gedaald tot minder dan 5 procent. Iets meer dan een jaar geleden hield Yellen nog vol dat een percentage van onder de 6,5 procent de weg vrij zou maken voor nieuwe renteverhogingen.

Het Amerikaanse banencijfer over augustus dat afgelopen vrijdag naar buiten kwam viel wat tegen, maar het zou ongeloofwaardig zijn om op basis daarvan opnieuw een renteverhoging af te blazen. Er kwamen de vorige maand 151.000 banen bij en dat was wat minder dan de circa 180.000 waarop economen hadden gerekend. Augustus is overigens een beruchte maand voor het banencijfer, want het was de tiende keer sinds 2003 dat economen te optimistisch waren over de baancreatie in deze zomermaand. Vaak volgde na de tegenvaller in augustus een flinke inhaalslag in september.

De tegenvaller komt bovendien na twee maanden waarin er veel meer nieuwe banen bijkwamen dan waar kenners op hadden gerekend. Zakenbank Goldman Sachs nam verhoogde enkele weken geleden al de kans op een renteverhoging later dit jaar van 65 procent naar 75 procent. Daarmee zit de bank aan de bovenkant van de verwachtingen. De prognoses van Goldman Sachs worden door de sterke banden met de overheid altijd goed gevolgd door marktpartijen. Omdat er zoveel voormalig werknemers zoals Janet Yellen en Mario Draghi hoge overheidsfuncties bekleden heeft de zakenbank al bijnamen zoals Goldman Fed en Government Sachs.

De Amerikaanse verkiezingen zijn een onzekere factor. Als Donald Trump wint, zal dat er toe leiden dat een nieuwe golf van onzekerheid over de financiële markt spoelt. Trump heeft geen gebrek aan spraakmakende uitspraken, maar schiet hij tekort met duidelijkheid over zijn economische plannen. Dat zou een argument kunnen zijn om een renteverhoging uit te stellen tot 2017. Alleen al om dat risico uit te sluiten zou de Fed de komende bijeenkomst in september aan moeten grijpen om de rente met een kwart procent te verhogen.

De kans op een renteverhoging later deze maand is een stuk hoger dan financiële markten incalculeren. De Amerikaanse economie staat er goed voor. De inflatie is momenteel nog laag, maar de olieprijs is sinds een dieptepunt van 34 dollar per vat eerder dit jaar met ruim 30 procent opgeveerd. Omdat de brandstofaccijns in de Verenigde Staten een stuk lager ligt dan in Europa, is de kans juist groot dat de Amerikaanse inflatie binnenkort opveert.

Met de verkiezingen in aantocht zou de Fed een mooie kans laten om de rente richting een wat normaler niveau te trekken als een verhoging opnieuw wordt uitgesteld. Omdat financiële markten nog niet overtuigd zijn, kan een rentezet de dollar een nieuwe duw in de rug geven. Pariteit tussen euro en dollar is dan ook minder ver weg dan de huidige wisselkoersverhouding van 1,12 dollar doet vermoeden.

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden