Column Mark Raben

Slimme innovaties voor op het agrarisch bedrijf

27 December 2014 - Mark Raben - 1 reactie

Veel agrarische ondernemers staan voor een economische uitdaging. Schaalvergroting en efficiëntie zijn broodnodig voor de levensvatbaarheid van het boerenbedrijf. Maar hoe manage je een groot bedrijf efficiënt? Het nieuwe fenomeen smart farming komt als geroepen en brengt innovatie naar de akkers en de stallen. Wat houdt het precies in en hoe helpt het de agrarische sector vooruit?

Het is lastig bepalen hoe je ieder individueel dier optimaal kunt voeden. Of hoe je voor de perfecte bemesting van de grond zorgt. Met dergelijke vraagstukken worstelt iedere boer. Juist in deze economische tijd is het belangrijk dat de status van alle processen, gewassen en dieren optimaal inzichtelijk is. Door het inzichtelijk maken van al die gegevens kunnen boeren eerder ingrijpen, beter beslissingen nemen en zaken op elkaar afstemmen.

Smart farming-innovaties helpen boeren bij het aanpakken van zulke uitdagingen. Denk daarbij aan sensoren, die allerlei zaken kunnen meten. Van de bio-waarden van een koe tot de temperatuur van de stallen. Door het verzamelen en interpreteren van al die meetgegevens kan de boer processen optimaliseren en vraagstukken oplossen.

Een voorbeeld. Door koeien te voorzien van sensoren kan de boer het gedrag van deze dieren nauwkeurig in kaart brengen. Het kan van ieder individueel dier zien hoe het gesteld is met de gezondheid, welzijn en hoe het dier zich beweegt en gedraagt. Een concrete toepassing hiervoor is het op peil houden van de melkproductie. Sensoren kunnen vrij nauwkeurig de bewegingen van koeien in kaart brengen.

Van individuele koeien kan bepaald worden of het dier graast, herkauwt, loopt of stilstaat. Algoritmen kunnen uit die data weer bepalen of zelfs voorspellen wanneer een koe tochtig is. Dat is nuttige informatie, want zo kan bevruchting of kunstmatige inseminatie binnen het strakke timeframe van vier tot twaalf uur na de bronst plaatsvinden. En dat is weer nodig om de melkproductie op peil te houden. Een koe geeft namelijk alleen melk na de eerste zwangerschap en blijft dat alleen doen wanneer het eens per jaar zwanger is.

Een ander voorbeeld is het optimaliseren van de voedselvoorziening. Sensoren kunnen de groei van gras nauwkeurig inzichtelijk maken en voorspellen. Op basis van historische gegevens en weerdata maken de systemen een inschatting van de grasgroei. Die informatie kan de boer gebruiken om te bepalen hoeveel aanvullend voer er nodig is.

Niet alleen sensoren kunnen waardevolle informatie oppikken. Ook drones doen dat, zeker voor de akkerbouw. Deze vliegende, met camera's uitgeruste robots kunnen bijvoorbeeld de staat van gewassen precies in kaart brengen. De boer krijgt letterlijk in vogelvlucht zicht op de akkers en kan daarop de bemesting aanpassen.

Die gegevensberg op zichzelf levert geen beter presterend boerenbedrijf op. Maar door het analyseren en visualiseren van al die data kan dat wel. Het liefst niet morgen of overmorgen, maar in 'real-time'. De boer heeft immers weinig aan data van vorige week. Direct inzicht in de huidige stand van zaken is belangrijk, want alleen dan kan de boer direct reageren of zelfs anticiperen.

Geavanceerde IT-voorzieningen bieden die mogelijkheid. Slimme software kan uit die grote berg data overzichtelijke dashboards en rapporten destilleren. Niet achteraf, maar direct, op het moment zelf. Dankzij krachtige analysetechnieken kunnen deze systemen zelfs voorspellingen doen.

Innovaties zijn broodnodig, wil de Nederlandse agrarische sector niet ondergesneeuwd worden door opkomende grootmachten als China en Rusland. Het doen van investeringen is in dit economische klimaat niet eenvoudig, maar verdienen zichzelf uiteindelijk meer dan terug.

Mark Raben
Head of Customer Innovations bij SAP Nederland

Mark Raben

Head of Customer Innovations bij SAP Nederland

Meer over

innovatie
Reacties
1 reactie
Dré Tholen 29 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10861330/Slimme-innovaties-voor-op-het-agrarisch-bedrijf]Slimme innovaties voor op het agrarisch bedrijf[/url]
Sorry, maar die jongen heeft te veel gestudeert. Bij mijn kennis is een koe drachtig en niet zwanger. Gewoon met twee benen op de grond blijven staan, vernieuwingen aanbrengen indien mogelijk en de kosten goed bewaken. Ik wens jullie veel wijsheid maar vooral gezondheid en geluk in 2015.
Bart B. 5 Januari 2015
Het voorbeeld van sensoren in de oren van koeien is nog maar het begin, wat te denken van de immense hoeveelheid data die al deze sensoren produceren. Nu is bepalen of een koe tochtig is praktische informatie waar je direct actie op kunt ondernemen, maar er zijn duizenden andere datasets die te combineren zijn met deze meetpunten. Denk aan data voor onderzoekers, invloeden van weer op productie of relaties van dieren onderling (welke koeien zijn vriendjes en heeft dit invloed op melkproductie). Ik ben geen expert op het gebied van koeien, maar the internet-of-cows zie ik best groot worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden