Column Niels van der Boom

Langzaam al een beetje Agritechnica moe

28 Oktober 2013 - 1 reactie

Wie weleens op de Techpagina van Boerenbusiness kijkt zal het niet zijn ontgaan. De laatste weken staat het bol van de Agritechnica nieuwtjes. Grote en kleine fabrikanten presenteren voor "s werelds grootste landbouwbeurs zoveel mogelijk nieuwe techniek. Natuurlijk om mensen naar hun stand te krijgen, rekenend op handel.

Sinds zo"n tien jaar draait alles om die ene week in november, die om het jaar wordt gehouden in Hannover, Duitsland. Het lijkt erop dat de enorme landbouwmechanisatieshow de wind uit de zeilen neemt van andere Europese beurzen. Inmiddels is het niet langer de ontmoetingsplek voor Europese boeren, maar vind je er geïnteresseerden uit heel de wereld. De stroom van internationale fabrikanten uit Noord-Amerika, Afrika of Azië wordt dan ook steeds groter. Ook Rusland is een steeds belangrijker publiek geworden. Als we kijken naar de statistieken staat Nederland op één bij de Agritechnica als we kijken naar de herkomst van standhouders. Ook weet menig techniekgek uit ons land de beurs te vinden.

De fabrikanten sparen namelijk al hun grote innovaties op voor die week in Hannover. Uit de cijfers is verder goed op te maken dat de Agritechnica een enorme boost heeft meegemaakt. Zo bezochten in 2003 "slechts" 278.000 mensen de beurs. Acht jaar later is dit cijfers gestegen tot bijna 420.000. Die bezoekers zijn nog steeds voor bijna driekwart van Duitse afkomst. Dit verschil wordt echter wel steeds kleiner. Ter contrast: In 1997 vonden bijna 29.000 buitenlanders hun weg naar Hannover. Tijdens de afgelopen editie waren dit er bijna 100.000.

Andere beursorganisaties, zoals die van de Sima in Parijs en Eima in Bologna, zien met argusogen hoe grote fabrikanten steeds minder vaak hun nieuwe machines daar presenteren. Alle ogen zijn immers op die ene week in Duitsland gericht. En wat te denken van de Landbouwrai in Amsterdam? Bijna wekelijks spreek ik mensen die goede herinneringen koesteren aan deze beurs, waar tevens internationale innovaties werden getoond. Echter, de beursorganisatie heeft, net zoals sommige collega"s, ervoor gezorgd dat het bezoeken van de show voor standhouders bijna onbetaalbaar werd. Ook de standhouderkosten voor de Agritechnica reizen de pan uit. Maar sta je hier als fabrikant niet, dan krijg je waarschijnlijk direct te horen of het bedrijf failliet is.

Toch zullen alle techniekliefhebbers vanaf 10 november weer naar Hannover afreizen. Het blijft een gigantisch evenement met veel spektakel gegarandeerd. Akkerbouwers of veehouders zullen er niet hun lokale vertegenwoordiger treffen. Het is dringen, net als alle andere bezoekers, om net die ene nieuwe trekker of machine te bekijken. Ironisch is het vaak dat het hier om een exemplaar gaat met 400 pk of meer, of een zaaimachine die twaalf meter zaait. Niet iets waar je wat aan hebt in Nederland. En toch vinden we het allemaal prachtig. Ook ik zal uiteraard aanwezig zijn om verslag te doen voor Boerenbusiness. Er blijft niets mooiers dan wat de Engelsen "tyre kicking" noemen. Grote trekkers en machines bekijken en bewonderen. Ondertussen stiekem een beetje hopen er ooit een "live" te zien.

Wie één of twee dagen de beurs bezoekt, doet er goed aan de Agritechnica app op zijn smartphone te installeren. Je kunt er zelfs een persoonlijk favorieten lijstje mee maken, met standhouders die je echt wil bezoeken. Dat scheelt je een hoop gezoek en loos heen en weer geloop. Ik ben inmiddels invulling aan het zoeken voor de december- en januarimaand, wanneer de dampen zijn opgetrokken en iedereen zijn kruit heeft verschoten.

Niels van der Boom
Techredacteur bij Boerenbusiness.nl

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
1 reactie
Westbrabander 29 Oktober 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/niels-van-der-boom/item/10837471/Langzaam-al-een-beetje-Agritechnica-moe]Langzaam al een beetje Agritechnica moe[/url]
Een jaar of 10 geleden was je heel wat als je naar Hannover ging, nu ben je heel wat als je niet gaat.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Nieuws Melk

Duitse zuivel zonder gas binnen 3 dagen plat

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief