Column Niels van der Boom

Dringende oproep aan alle precisieboeren

14 April 2015 - Niels van der Boom - 1 reactie

Precisielandbouw is weer hot en happening. Dat was het 20 jaar geleden ook al eens. Een kleine tien jaar terug werd met diensten als Mijnakker een nieuwe impuls gegeven. Anno 2015 komt het nieuwste woord eveneens uit de lucht: drones. Precisielandbouw is inmiddels echter op een tweesprong belandt, of beter gezegd: een kruispunt met vele afslagen. In het midden staat de agrarische ondernemer. Welke kant moet hij op? Zelf ben ik zo langzamerhand de weg een beetje kwijt.

Twee columns geleden begon ik met een spreekwoord. Dat doe ik nu weer: er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Dat schoot me te binnen toen ik de recente discussie omtrent bepaalde facetten binnen precisielandbouw volgde. Hierbij een oproep aan alle actievelingen binnen deze sector.

Teeltadvies niet opgewassen tegen technologische ontwikkeling

Het lijkt erop dat de tijd rijp is om high tech apparatuur in de praktijk toe te passen. GPS-systemen zijn gemeengoed en al tien jaar in de praktijk toegepast. Ondernemers willen meer, want de middelen zijn in theorie aanwezig. Waar moet je echter voor kiezen? Bovendien lijkt de advisering achterop te raken. De technologische ontwikkeling bevindt zich in een stroomversnelling, waar het teeltadvies niet tegen is opgewassen.

Twee jaar geleden was het een happening om een onbemande en op afstand besturbare helikopter over het land te zien vliegen. Je kreeg een gebroeders Wright gevoel. Inmiddels kijkt een beetje boer niet meer op wanneer boven zijn trekker of machine een apparaatje met vier rotors rondzoemt. Daaronder hangt een camera of sensor. In rap tempo wordt ervaring opgedaan. Mogelijkheden en beperkingen zijn bekend. Grote hoeveelheden data verzamelen blijkt geen probleem. Maar ja, wat moet je er dan mee? Daar liep precisielandbouw al eerder op vast.

Vorig jaar waren drones - officieel moeten we ze UAV of RPAS noemen - nog vooral iets voor de nabije toekomst. Een enkele pionier durfde het aan te investeren. Soms met gematigd succes. Nu lijkt 2015 het jaar van de agrarische drone. Dat moedig ik alleen maar aan, met de berichten op Boerenbusiness.nl. Maar, laten mensen zich niet wat gemakkelijk in de watten leggen door de gadget factor? Is het een trend of de toekomst?

Telkens word je op een andere been gezet

Wie het weet, mag het zeggen. Surf wat op het internet en je vind honderd antwoorden op deze vraag. Eén nadeel: ze vertellen allemaal iets anders. Zo word je telkens op een ander been gezet. Cijfers tot in de miljarden worden genoemd voor de toekomst van drones. Samen met de filmindustrie moet de agrarische sector het nut van drones op de kaart zetten.

Andere technieken staan niet echter niet stil. Zo verbetert satelliettechniek zich ook. Er wordt frequenter gevlogen, de beeldkwaliteit wordt beter en accurater. Ook bij bewolking. Wanneer je dagelijks beelden kunt oproepen, waarom moet je dan met een drone rondvliegen? Een getrainde piloot, drone van 45.000 euro en de bijbehorende papierwinkel komt duurder uit dan een abbonement op satellietbeelden. Zeker wanneer je in de buurt van een no-fly zone boert - bijvoorbeeld een vliegveld - zijn drones helemaal geen oplossing.

Dus de drone links laten liggen? Nee, zeker niet. In rap tempo wordt een legio aan mogelijkheden voor deze apparaten ontwikkeld. Het aantal toepassingen is oneindig, mits de techniek betrouwbaar en toegankelijk is. Een UAV die enkele tientallen meters boven het gewas vliegt, werkt accurater dan een sensor op kilometers hoogte. Maar veiligheid blijft een issue dat de techniek maakt of breekt. Als gebruiker heb je daar geen controle over. Dezelfde sensortechniek kan ook op helikopters en vliegtuigen worden gemonteerd. Hetzelfde resultaat, maar flink wat veiliger. Een hoge capaciteit zorgt ervoor dat de kosten niet exponentieel stijgen.

Wat wordt dan de realiteit? Zoals gezegd; er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Waarom kunnen sensoren in de grond, op de grond, boven de grond en in de hemel niet met elkaar samenwerken? Samenwerken is de sleutel tot succes. Die grote hoeveelheid data over elkaar heenleggen, problemen opsporen en actie ondernemen.

Dat lukt je niet door één weg te volgen. Aan eenieder die met deze techniek bezig is: zoek elkaar op en werk mét elkaar. Alleen door samen te werken, kunnen problemen worden getackeld. Dat geldt voor boer, piloot en adviseur. Het resultaat zie ik reikhalzend tegemoet.

Niels van der Boom
Techredacteur bij Boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
1 reactie
Herman Krebbers 5 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10863157/Dringende-oproep-aan-alle-precisieboeren]Dringende oproep aan alle precisieboeren[/url]
Mee eens dat de technieken naast drones (vliegtuigbeelden, satellietdata, trekkersensoren..) zich ook snel ontwikkelen. Niet alleen technisch, maar ook in prijs en bruikbaarheid. Kopers moeten zich steeds actueel op de hoogte houden en vooruit kijken om de beste keuze te maken.
Daarnaast vindt ik dat techniek niet de reden met zijn om er mee aan de slag te gaan. Maar kansen voor teeltverbetering. Dat vraagt landbouwkundige teeltkennis: waar en hoe gaat het niet optimaal en hoe dan daarin te verbeteren. Verdiep u als teler eerst eens hierin, zowel algemeen als specifiek voor uw percelen, en zoek dan er de passende oplossing in smart farming bij.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden