Column Niels van der Boom

Kunt u mij redden van de verdrinkingsdood?

26 Mei 2015 - Niels van der Boom - 1 reactie

Ik geef toe, deze kop klinkt misschien wat dramatisch. Wat heeft deze kop te maken met agrarische techniek, vraagt u zich af. Het volgende: met behulp van nieuwe technieken is het mogelijk om in korte tijd veel data te verzamelen. Maar wat kan je daarmee? Hopelijk tot belangrijke conclusies komen. Wel moet je oppassen dat je door de eentjes en nulletjes het doel niet meer ziet.

Veel agrarische ondernemers zijn anno 2015 bezig met het verzamelen van zogenaamde big data op hun bedrijf. Er heerst een algemeen gevoel van ‘ik moet er nu bij zijn en wat ondernemen’. Akkerbouwers met hun gewassen op het land, maar ook veehouders. Melkrobots en voerrobots zijn per uitstek geschikt om data te verzamelen van wat er in de stal rondwandelt. De vervolgstap is echter wat met die data te doen, is groot. De techniek is er niet altijd klaar voor. Met al die data op je computer is het lastig beslissingen nemen.

Scan levert schat aan informatie op. Maar data wordt verzameld, bekeken en weggestopt

Ik sprak laatst een akkerbouwer die zijn gewassen had laten scannen vanuit de lucht. Dat leverde een schat aan informatie op. Die zie je niet met het blote oog. Mooi werk, snel omzetten naar een taakkaart en op de achtergebleven plekken wat meer kunstmest spuiten. Dat omzetten wilde echter niet echt vlotten en kostte pijn en moeite. Oja, en geld natuurlijk. Ondanks de ervaring van het bedrijf achter de scan. Waarom duurt dat zo lang, zo informeerde de teler. Tsja, voor bijna al onze klanten volstaat een simpele scan, kreeg hij te horen. De data wordt verzameld, bekeken en weggestopt.

Nog een voorbeeld: Een andere akkerbouwer rijdt al vijf seizoenen met zijn mooie John Deere combine. GPS erop, opbrengstmeting. Alle toeters en bellen. Daar heeft hij inmiddels een flinke stapel aan opbrengstkaarten mee gemaakt. John Deere heeft de software om die kaarten mee te bekijken goed op orde. Het is een groot voordeel dat zowel de combine als trekker, GPS set en veldspuit allemaal groen-geel zijn. Met de gegevens wordt echter nooit wat gedaan. Dat blijkt een stap te ver.

Is er dan werkelijk zo’n grote kloof tussen het verzamelen van data en toepassen van data? Het lijkt er wel op. De techniek is er niet altijd klaar voor, telers zijn bang in te stappen op het verkeerde moment of veel geld kwijt te raken. Doe je niets, dan kost dat niets. Leren doe je er ook niet van. Kan dat niet anders?

Jawel, er zijn succesverhalen. Op Boerenbusiness kon u al eerder deze video van het nieuwe SBG RTK-GPS systeem bekijken. De pootgoedteler in kwestie past al sinds 2009 precisielandbouw toe. Zes jaar terug heeft hij al zijn percelen gedetailleerd in kaart gebracht. Op basis van het gehalte lutum wordt plaatsspecifiek kunstmest, gewasbeschermingsmiddel, pootgoed en Vydate toegediend. Hoeveel euro de teler daarmee heeft verdiend, kon hij niet zeggen.

Dat het helpt, is in de praktijk duidelijk. Op lichte plekken wordt minder gepoot en meer kunstmest toegediend. Het gewas sterft er egaler door af en meer pootgoed groeit in de maat. Direct euro’s in de portemonnee. Dat heeft het voor deze man bewezen. Het kan dus wel. En redelijk eenvoudig, zo lijkt het. Je moet er gewoon mee beginnen.

Met alle drones en sensoren die rondvliegen, kiezen veel boeren om van hun percelen kaarten te laten maken. Allemaal prima, maar denk eens na over de vervolgstap. Kies één onderwerp en richt je daarop. Wat kunnen we doen om het in de praktijk werkbaar te maken.? Rondvraag leert dat er veel kennis is en dat het in de praktijk al wordt toegepast. Al is het maar op kleine schaal. Zorg er alleen niet voor dat je verdrinkt in een enorme berg aan data.

Niels van der Boom
Techredacteur bij Boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.
Reacties
1 reactie
Leonardo-ll 29 Mei 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10863895/Kunt-u-mij-redden-van-de-verdrinkingsdood?]Kunt u mij redden van de verdrinkingsdood?[/url]
Direct Euro's in de portemonnee?? Is dat niet een beetje voorbarig Niels? Veelal worden er eerst duizenden geïnvesteerd alvorens de eerste Euro terug te verdienen. Dit artikel noopt naar verdere analyse, misschien schuilt de grootste winst wel in het niet doen van de investeringen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden