Blog: Niels van der Boom

Heeft u al een robottrekker uitgekozen?

14 Oktober 2016 - Niels van der Boom

Op precisielandbouwgebied waren drones lange tijd het toverwoord. Daar komt nu verandering in, als we het aantal berichten op internet en in de bladen geloven tenminste. Anno 2016 praten we vooral over robottrekkers. Die techniek komt met rasse schreden dichterbij.

Mag je autonoom werkende trekkers scharen onder de noemer precisielandbouw? Dat ligt er aan maar voor het gemak doen we dat maar wel. Zoals eerder getoond is de chauffeurloze trekker, maaidorser of ploeg een heilige graal van machinefabrikanten. Waarschijnlijk vanwege de imposante verschijning, die erg tot de verbeelding spreekt. Het arsenaal technieken die ter beschikking van fabrikanten staan is anno 2016, ten opzichte van zestig jaar terug, fors toegenomen. Maar, wat is realiteit en wat is verre toekomstmuziek?

Iedere week verschijnt wel een nieuwe robottrekker

Iedere week komt er wel een nieuw ontwerp van een robottrekker of andersoortig zelfrijdend voertuig naar buiten als we de berichten mogen geloven. Sommige met een zeer realistische blik, andere vooruitkijkend naar de toekomst. Wat wordt werkelijkheid? En, zijn de eisen die voor een robottrekker gelijk voor alle boeren?

We kunnen volgens mij een splitsing maken tussen realiteit en toekomstmuziek in de ontwerpen van autonoom werkende landbouwvoertuigen. En dan hebben we nog de buitencategorie ofwel ‘wat heb jij gerookt toen je dit bedacht?’ Machines komen uit heel de wereld maar de meest voor de hand liggende keuzen misschien wel uit Nederland. Precision Makers, een onderdeel van de Dutch Power Company (DPC), heeft al succesvol enkele trekkers omgebouwd tot ‘robots’.

Of je het nu als een bedreiging of een kans ziet. Het is zeer aannemelijk dat robots een gedeelte van de agrarische werkzaamheden over gaan nemen op het agrarisch bedrijf. In de melkveehouderij is dat inmiddels gemeengoed. Denk maar aan voer- en mestschuiven of koeien melken. Bijzonder is dat het veelal niet de grote bedrijven zijn die hiervoor kiezen maar juist de gemiddelde familiebedrijven. De ondernemer – die zelf melkt, voert en schuift – heeft zo meer tijd voor andere zaken. De administratie, maar ook voor zijn familie en andere sociale zaken.

De kracht van robots zit hem in het uitvoeren van herhaalwerkzaamheden. Melken, voeren of een rondje schuiven over de roosters. Binnen de akkerbouw wordt dit een stuk lastiger. Bij de teelt van vollegrondsgroente liggen meer kansen. Vooral wanneer deze biologisch worden verbouwd en dus veel schoffelwerk vereist is. Bovendien werken ze vaak met teeltbedden en rijpaden. Dat helpt allemaal om de drempel te verlagen. Je hebt immers het RTK-GPS systeem als solide basis, al is die niet honderd procent te vertouwen. Keren op de kopakker kunnen nieuwe systemen al.

Het probleem is dat al deze systemen werkzaamheden repeteren en niet anticiperen. Je rijdt een AB-lijn en alles wat de trekker doet is het kopiëren van jouw handeling. Om autonoom te werken moet het systeem een bepaalde mate van intelligentie hebben. Dat is waar fabrikanten nu hard aan werken. De trekker bepaalt dan bijvoorbeeld zelf wanneer hij moet steken en wanneer hij door kan rijden. In één adem kunnen we dan ook slimme werktuigen noemen. Want, wanneer je schoffelmachine stroopt merkt de trekker dit niet tot het probleem zo groot is dat de trekker er hinder van ondervindt. Trekker en werktuig laten praten verloopt nu nog niet altijd perfect, dus ook daar ligt een forse drempel.

Interesse in de techniek is er zeker, al praten we over een zeer kleine groep ‘early adaptors’. Die zijn broodnodig om te investeren en problemen op te lossen. Daarbij komt dat een omgebouwde standaard wieltrekker ook prima multi-inzetbaar is. Je kunt hem op de openbare weg zelf besturen en zelf de controle overnemen wanneer de elektronica het niet meer weet. Bovendien beschik je over een bestaand servicekanaal en vertegenwoordigt de trekker een inruilwaarde. Met een innovatie robot heb je dat allemaal niet. Die blijven voorlopig voorbehouden aan universiteiten en andere toekomstdenkers.

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.

Niels van der Boom

Niels van der Boom is sinds augustus 2013 expert Akkerbouw & Techniek bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel-, granen- en suikermarkt. Wekelijks presenteert hij de marktflits over de granenmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden