Shutterstock

Opinie Pascal Philipsen

Klimaat(on)gelovigen: houdt respect voor natuur

16 Augustus 2021 - Pascal Philipsen - 4 reacties

Het verse, alarmerende VN klimaatrapport maakt weer veel tongen los in de wereld. Een apotheose van de recent gelanceerde groene Europese megaplannen. Ik zelf kan maar moeilijk de scherp neergezette bevindingen uit dit rapport 'blindelings' volgen. Val ik nu in de categorie 'rechtse complotgekken'? Het IPCC rapport is toch gewoon harde wetenschap of niet?

Ik bemerk online dat het verzet groeit. De weerstand neem toe tegen de conclusie dat de mensheid zelf het klimaat negatief beïnvloedt. Een tegengeluid dat nauwelijks voet aan de grond krijgt in het huidige televisielandschap. En dan die verschillende scenario's van opwarming. Welke te kiezen? Klimaatontkenner en klimaatfanatist staan recht tegenover elkaar. Inzet: niemand die het echt weet.

Het gevecht tegen klimaatverandering. De urgentie is overduidelijk: bosbranden en overstromingen buitelen over elkaar heen. We hebben onze planeet al aardig naar de klote geholpen en moeten alle zeilen bijzetten om de aarde te redden, is het pleidooi van de gemiddelde klimaat(verandering)aanhanger. Zwaaiend met het dikke IPCC Climate Change 2021 boekwerk in de hand. Geproduceerd door de machthebbende elite die via activistische wetenschappers angst en paniek proberen te zaaien. Tenminste volgens de gemiddelde klimaatscepticus. Klimaatvisie- en aanpak is een splijtzwam geworden in de samenleving.

Koolzuurgas is gif
'Commotie met effect', zo kan je de uitwerking van de IPCC boodschap van de klimaatdeskundigen noemen. Deze onheilsprofeten met hun rekenmodellen maken duidelijk dat de menselijke invloed op het klimaat of eigenlijk de gevolgen ervan, niet mogen worden gebagatelliseerd. Er is volgens hen een omwenteling nodig in denken en handelen.

Op naar een groenere wereld die tegen een stootje kan. Naar meer biodiversiteit die resulteert in natuurlijke veerkracht tegen plagen en ziekten. O nee. De klimaatboodschap van de VN wordt erg versimpeld samengevat: koolzuurgas is gif. De reductie tot deze enkelvoudige, sobere kennisoverdracht en de grootse focus op CO2 moet zorgen voor kracht, helderheid, eenduidigheid en uiteindelijk bewustwording.

Hoe het echt zit, is zeer complex en niet te bevatten. Bewustwording moet gaan leiden tot verandering in het productie- en consumptiepatroon van respectievelijk bedrijven en burgers. Een zero tolerance beleid aangaande koolstofdioxide uitstoot. Maar hebben we alle burgers en bedrijven mee? Uit China, Namibië, Rusland en Amerika om maar eens lukraak een paar landen te noemen?

Exclusief voor Europa?
De Europese Unie wil strenge klimaatnormen opleggen aan haar inwoners. Maar wordt er rekening gehouden met het rechtvaardigheidsprincipe 'Level Playing Field'? De vraag stellen, is 'm beantwoorden ben ik bang. Ik wil best geloven in én handelen naar de catastrofe boodschap Code Rood van de Verenigde Naties, maar niet als deze exclusief blijft voor het Europese continent. Iedere wereldburger, ieder bedrijf en iedere economie moet het recht hebben om te slagen of te falen in de strijd tegen klimaatverandering. Voor zover we erin geloven.

Ik zie klimaat als een geloof, een religie zo u wilt. Een overtuiging dat iets waar is of bestaat. De één gelooft, de ander niet. Terwijl we onze goden vereren of niet, zijn we respectvol naar de medemens van diverse pluimage. Helpen we elkaar indien nodig. Ik laat even in het midden of dit altijd gebeurt.

Respect voor de natuur
Klimaatgelovige of klimaatongelovige. Je bepaalt ook hier helemaal zelf of je gelooft in klimaatverandering, beheersing, adaptatie of status quo. Maar in alle gevallen ruim je je troep achter je kont op. En ga respectvol om met de natuur met al haar levende, unieke, nuttige en op-het-eerste-oog-minder-nuttige-wezens hoe groot of hoe klein ook.

Biodiversiteit, oftewel soortenrijkdom, past zich aan de heersende temperaturen. Noem het de kracht van de natuur. Maar dit veerkracht-scheppende-samenspel van levend micro- en macroleven kan alleen slecht tegen de intensieve bemoeienis van ons als dominante, eenzijdige soort. Geen wetenschap en dikke rapporten voor nodig.

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
4 reacties
Abonnee
Burgemeester 16 Augustus 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/column/10893721/klimaat-on-gelovigen-houdt-respect-voor-natuur]Klimaat(on)gelovigen: houdt respect voor natuur[/url]
Hallo Pascal. Even een reactie betreft 3e alinea. Bosbranden en overstromingen. Waar Mevrouw Merkel een betoog hield in een Duits dorp, over overstromingen en de gevolgen van klimaat (hoe verschrikkelijk "de mensheid" bezig is geweest) durft de plaatselijke Burgermeester in te grijpen en Mevr. Merkel in de rede te vallen door te stellen (op feiten gebaseerd) dat de geschi
Abonnee
Burgemeester 16 Augustus 2021
dat de geschiedenis aantoont dat deze overstromingen van de Rijn niet de eerste zijn en de geschiedenis er op terugkijkend dit fenomeen zich om de ca. 70 jaar zich voordoet. Kijk zelf eens terug naar de bosbranden in de afgelopen 2 eeuwen... Dacht men in hetzelfde Duitse dorpje in het jaar 1770 of jaar 1840; We zijn misschien wel van die "rechtse Wappies" ?
Abonnee
Bezorgde burger 17 Augustus 2021
De VN is opgericht door de Rockefellers en daarmee een NGO die bepaalde belangen heeft in de wereld. Helaas voor ons hebben ze ook heel veel invloed. Laat je scepsis spreken en bekijk de conclusies met gezond verstand, de waarheid zit vaak anders in elkaar dan men je wil laten geloven. Klimaatverandering is van alle tijden en het wordt tijd dat de mensheid inziet dat ze hier geen invloed noch zeggenschap over heeft.
gerard 17 Augustus 2021
Bezorgde burger ik ben het hellemaal met u eens
er licht nog 270 miljoen ton tarwe in voorraad waarvan de helft in China licht blijft er nog 135 mil ton over dat is nog een hele berg waar licht deze dan in rotterdam
deze week kwam ik schiper tegen die nu nieuwe tarwe snel naar een grote verwerker moest brengen want ze hadden bijna niets meer
als er zoveel voorraad is dat moets dan toch niet
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden