Vrees voor voldoende eiwit in graskuil

15 September 2010 - Pascal Philipsen
‘Goed en voldoende ruwvoer, bespaart de aankoop van krachtvoer’. Een algemene stelregel in de veehouderij die klopt als een bus. Mits je de woorden ‘goed’ en ‘voldoende’ gedefinieerd hebt in relatie tot het aantal koeien en de productie en kwaliteit van melk op het bedrijf.
Vooral dit jaar met z’n grillige weersomstandigheden, is het zaak om de kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer nog eens kritisch onder de loep te nemen. Maïs is er nog redelijk vanaf gekomen, maar haalt niet de opbrengsten van het vorige jaar. En gras heeft heel wat voor z’n kiezen gehad, waardoor het belang van de laatste snede gras wel heel groot wordt. Immers goed en smakelijk gras is eiwit in de melk!
De overheid werkt een keer mee door de regels rondom graslandvernieuwing en het uitrijden van dierlijke mest te versoepelen. Echter de stikstof -en fosfaatgebruikersnormen blijven overeind. De stikstofnorm is afhankelijk van het soort grond en of er koeien op grazen of er volledig gemaaid wordt. Is het grasland gevestigd op een zandgrond dat wordt beweid, dan mag er niet meer dan 250 kg stikstof totaal, dat wil zeggen uit kunstmest én drijfmest, worden gebracht.
Veel veehouders willen nog een goede laatste snede gras, maar mogen niet bemesten op het grasland. Ze zitten tegen de stikstofnorm aan. Diegene die wel dierlijke mest mogen rijden, kunnen zich afvragen hoeveel mineralen worden vrijgemaakt uit de drijfmest nog benutbaar voor het gras. Mineralisatie heeft namelijk tijd en temperatuur nodig. Hoeveel voedingsstoffen uit drijfmest blijft onbenut en kunnen uitspoelen? Okay, de mestopslag krijgt weer lucht, maar we mogen gerust vraagtekens zetten bij de efficiency van drijfmest uitgereden op grasland tot 15 september.
Om maximaal de laatste snede gras te benutten kan ook worden gekozen voor een ‘snelle methode’. Het direct vrijmaken van voedingsstoffen uit de strooisellaag, organische bestanddelen en het klei-humuscomplex. Hoe? Door het bodemleven te stimuleren en de zuurtegraad van uw bodem te optimaliseren voor een maximale en snelle opname door het grasplantje. Tevens dé manier om de minerale werking van de mest nog in dit groeiseizoen te vergroten. Een systeem om ook toe te passen in het voorjaar direct na de eerste drijfmestgift. Met dat beetje drijfmest dat we nog mogen brengen, moeten we zuinig omgaan.
En waarom moet de bodem vol zitten met ‘uitspoelbare’ voedingselementen richting herfst en winter? De bodem en het gras houden dan immers hun winterslaap. In een tijd waarin er minder dierlijke mest gegeven mag worden en de stikstof –en fosfaatgebruikersnormen steeds strenger worden, is het juist zaak om efficiënt met voeding voor het gewas(gras) om te gaan.

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden