Column van Pascal Philipsen:

Bodemkennis biedt financiële zekerheid

17 November 2010 - Pascal Philipsen
Nederland is één van de meest verzekerde landen ter wereld. Onzekerheid kopen we af met zekerheid. Nu het stof is neergedaald na de financiële ramp wordt duidelijk dat onze zekerheden vervagen. Daarentegen dwingen bezuinigingsmaatregelen ons om in kaart te brengen wat echt belangrijk is. We maken in 2011, ook als burger mét werk, de balans op.
Als burger mogen wij een voorbeeld nemen aan de primaire producent uit de agrarische sector. Boer en tuinder weten als geen ander hoe het is om continue te sleutelen aan het bedrijfsrendement om het hoofd boven water te houden. De opbrengst is nooit een vetpot geweest. Op de debetzijde in de veehouderij is sprake van opgevoerde kostenoptimalisatie en/of schaalvergroting om de vaste kosten per dier te minimaliseren.
Als het gaat over gewasproductie in volle grond is er nog de onvoorspelbare factor ‘weer’, dat roet in het bedrijfsrendement kan gooien. Daarbovenop zien we de mogelijkheid tot onbezonnen bemesten steeds afnemen. Jaarlijks wordt de figuurlijke duimschroef aangedraaid bij het brengen van stikstof en fosfaat. Het is zaak voor de teler om de balans op te maken.
Cruciaal wanneer zekerheden wegvallen. Ook hier moet in kaart worden gebracht wat nu echt belangrijk is om gewasopbrengst en rendement te waarborgen. Het begint daarbij bij de bodem. Hoe staat het ervoor met uw percelen? Biologie (bodemleven), chemie (voedingstoestand) en fysiek (structuur) brengt u in relatie tot uw bouwplan. Pas dan kan met een voorzichtige zekerheid worden gesteld wat de uitwerking is van wat u brengt aan compost, kalk, dierlijke mest en efficiënte en minder efficiënte kunstmestvarianten.

Ofschoon we het weer nooit in de hand zullen hebben, biedt de strenge mestwetgeving een kans. Een kans om zekerheid te halen uit de kennis van uw perceel. U wordt daarvoor beloont aan de opbrengstkant met efficiency. Dezelfde opbrengst (met wellicht betere kwaliteit) met minder kilo’s aan kunstmest, efficiënte meststoffen welteverstaan…..

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden