Column Pascal Philipsen:

Communicatie hoort bij bedrijfsvoering

7 Januari 2011 - Pascal Philipsen
Nog geen voornemen voor 2011? Werk dan aan uw imago! Want werken aan het imago is een veelgehoorde kreet dat stelselmatig opdoemt in de agrosector. Het beeld van de Nederlandse landbouw schijnt onder de stedeling niet al te best te zijn. Er rust een negatief imago op de intensieve veehouderijsector of er is sprake van geen imago.
Dit laatste kleurloze beeld roept de akker- en tuinbouwsector op bij de burger. In beide gevallen moet er meer begrip worden gekweekt voor boeren en tuinders. Begrip en respect voor alles wat komt kijken bij de productie van hoogwaardige agrarische producten van eigen bodem. Er moet draagvlak gecreëerd worden voor en door de boer.
Decennia lang is de Nederlandse economie draaiende gehouden door massaproductie. Nu betalen we de rekening voor deze gretigheid. Grootschaligheid en massaconsumptie heeft ons veel gebracht, maar het keerpunt is nabij. De vraag naar duurzame productie waarbij rekening wordt gehouden met dier, mens en milieu is duidelijk te bespeuren bij de nieuwe generatie.
Sentimenten en emoties spelen daarbij een grote rol, maar komen altijd voort uit de boodschap dat wordt gebracht. De boodschap vanuit onze sector is vaak eenzijdig (dierenactivisme) of onvolledig. Het beeld dat dan vervolgens ontstaat is negatief.
Door actieve communicatie vanuit de agrosector naar de samenleving is het weer mogelijk om onderdeel te worden van diezelfde samenleving. Open en transparant naar de buitenwereld.  We moeten laten zien dat we een relevante bijdrage leveren aan de kentering naar duurzaamheid. Boer en tuinder moeten zelf gaan communiceren met de stedeling en niet alles overlaten aan de supermarkt. Wanneer communicatie een vast onderdeel wordt van de gehele bedrijfsvoering, kan dit nog eens verrassend positief uitpakken voor het bedrijfsrendement...

Maak een website, stuur een nieuwsbrief, twitter, stel uw bedrijf open voor het publiek of leg vol trots eens uit wat u doet aan de niet-agrariër in uw omgeving. Dan doe ik dit ook.

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden