Wat is tegenwoordig goed boeren?

29 Maart 2011 - Pascal Philipsen

‘Goed Boeren’. Een niet-agrarische ondernemer heeft hier ongetwijfeld een andere gedachte bij. Maar ‘goed boeren’ is noodzakelijk om te overleven, als gezinsbedrijf en als Nederlandse bedrijfstak. Wat is tegenwoordig echter goed? Immers, volgen alle verandering in de landbouw elkaar in een razendsnel tempo op? Wat nu ‘goed’ is, hoeft dit morgen niet meer te zijn. Echter ontslaat dit ons niet om niet mee te werken aan een nieuwe tijdgeest. Met ook weer nieuwe kansen.

Ook in mijn werk, wanneer ik denk ‘goed bezig’ te zijn, sla ik soms de spreekwoordelijke plank mis. Laatst nog een voorval bij een klant. Uit oogpunt van service laat ik tijdig een meststof leveren aan hun depot. Met al mijn beste bedoelingen was ik vergeten te vragen of ze wel ruimte hadden om te ontvangen. Je voelt ‘m al aankomen: een boze klant aan de telefoon met de melding dat ze niet kunnen ontvangen vanwege verbouwwerkzaamheden. Ik was in gebreke, omdat ik in de veronderstelling was ‘goed bezig te zijn’. Niet vooraf gecheckt. Overigens is het netjes opgelost.

Veronderstellen dat we het goed doen zonder vooraf informatie ingewonnen te hebben, is funest. Veronderstellen dat we het goed doen, zonder te weten wat de consument wil is ook funest. Bij de primaire productie van hoogwaardige landbouwproducten ligt de eindbeslissing bij de boer en de tuinder. Er zijn wel partijen die invloed uitoefenen op deze beslissing en u vooruit willen helpen. Maar het blijven externe sparringpartners. U blijft de eindverantwoordelijke. Om ‘goed boeren’ als zijnde positief criterium om de continuïteit van uw onderneming te borgen enigszins te benaderen, moet u open staan voor nieuwe dingen. En uw afnemer, de consument in kaart hebben.

Als kunstmestproducent verkopen wij in Nederland via de handel. Tegelijkertijd proberen wij in gesprek te blijven met onze eindgebruiker. U als boer en tuinder zijn immers onze maatstaf voor ‘goed en succesvol ondernemen’. Gericht produceren en adviseren zonder veronderstellingen.

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden