Column van Pascal Philipsen

Ga kruisbestuiven zonder oogkleppen

7 April 2011 - Pascal Philipsen
Nee, niet nog een column over bijensterfte. Dit keer wil ik het hebben over de figuurlijke kruisbestuiving tussen mensen. Met als achterliggende gedachte: andere mensen hebben andere waarnemingen.
 
Gerichte kruisbestuiving bij productiegewassen als maïs en tarwe levert een sterkere plant op. Beter opgewassen tegen suboptimale omgevingsfactoren. Daarbij zou je de discussie aan kunnen gaan of dit ethisch verantwoord is. Dit is voor een andere keer.
 
Ook microben wisselen genetisch materiaal uit om vijandige omstandigheden te weerstaan. Bacteriën worden bijvoorbeeld antibioticaresistent. Als het gaat om overleven en voortgang is het zo gek nog niet om bloedlijnen uit te wisselen. Dit geldt ook voor informatie, kennis en ervaring.
 
Ik stel voor dat het boerenbedrijf ook actief gaat doen aan kruisbestuiving. Zodat het resistent wordt tegen een veeleisende samenleving die te weinig betaalt voor hoogwaardige landbouwproducten. Onbewust draaien we in cirkeltjes. Door bedrijfsblindheid vervreemden we van onze eigen fouten en verkeerde keuzes.
 
Ook externe adviseurs met de beste bedoelingen zitten lang op dezelfde draaimolen en houden u als boer of tuinder lekker in uw ‘comfortzone’. Het is niet voor niks dat stagiaires oogkleppen weghalen van mensen die jarenlang hetzelfde werk uitvoeren. Met een frisse en afstandelijke blik zonder zakelijke belangen wordt het bedrijf gescand.
 
Zo zullen de effecten wanneer u een kunstenaar, architect, bouwvakker of schooljuffrouw toelaat op uw bedrijf, ongeëvenaard groot zijn. Sta open voor deze persoon zonder ‘kennis waar u goed in bent’. Leg samen met deze niet-agrarische ondernemer de vinger op de zere plek en maak van een bedreiging een kans. Eén punt hebt u dan al zeker gewonnen: een stedeling warm gemaakt voor onze agrarische gang van zaken. Als dat geen winst is……

 

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden