Column Pascal Philipsen

De bodem, een modegril in bemesting?

8 Juli 2011 - Pascal Philipsen
Hoever zijn we afgedreven van onze natuur? We worden deze periode ‘gebombardeerd’ met informatie over onze bodem. Bodemleven, bodemgezondheid, bodemgesteldheid, bodemprofiel en nog veel meer. Is ‘bodem’ in de bemesting een modegril of is dit productiemiddel daadwerkelijk jarenlang over het hoofd gezien? Zijn we als gewasteler verworden tot fabrieksdirecteur met alleen oog voor hoge productie?
We mogen gerust drie tijdsperioden onderscheiden: die van opa, vader en zoon akkerbouwer annex veehouder. Opa kende de periode van natuurbemesten. Hij had een beperkte keuze in meststoffen: zelfs menselijke uitwerpselen werden aangewend als voeding voor planten. Wanneer de natuur er aan toe was, ging opa aan de slag.
Vader kent de periode van productiegestuurde bemesting, waarbij hij het bodemdenken uit het oog heeft verloren. Door de ontwikkeling in kunstmest en mechanisatie nam de productie toe. Ook de focus op kunstmest en mechanisatie nam toe. Het werk werd ook minder zwaar.
Zoon zit in de transitie naar de periode van geïntegreerde bemesting. Met het beste van de kennis en kunde van vader en opa. De bemesting wordt planmatig aangepakt en consequenties van bemestingkeuzes wordt in kaart gebracht. Er wordt een afweging gemaakt van de opties die voorhanden zijn. Niet altijd gemakkelijk om deze zaken te verenigen tot één bemestingsplan.
Geïntegreerde bemesting heeft als doel om op efficiënte wijze het maximale van het gewas/de bodem te halen binnen de gestelde normen. En dan moet ik inderdaad erkennen dat de bodem van uw perceel het belangrijkste productiemiddel is.

‘Bodem’ is toch geen hippe terminologie verzonnen door bemestingspecialisten. Voor diegene die zijn grond nog niet heeft doorgrond: Zoek de bodem tot op de bodem uit!

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

 

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden