Column Pascal Philipsen

Laat de praktijk het onderzoek voeden

12 September 2011 - Pascal Philipsen
Als het gaat om maximaal en duurzaam rendement van onze bodem, kunnen de drie partijen ‘praktijk, onderzoek en toeleverancier’ niet zonder elkaar. Fundamenteel -en praktijkonderzoek is onontbeerlijk in de vooruitgang en doorontwikkeling van de land- en tuinbouw. Wat mij betreft, mogen de banden worden aangehaald tussen teler, toeleverancier en onderzoek om grote slagen te maken.
Het verbouwen van productieve kwaliteitsgewassen gaat niet zonder slag of stoot. Elke akkerbouwer weet dat er veel bij komt kijken om een goede teelt van het perceel te halen. Zeker wanneer u afhankelijk bent van de weersinvloeden, die de laatste tijd nogal extreem uit de hoek komen. Raskeuze, bemesting, waterhuishouding, wetgeving, bouwplan, grondbewerking, ziekte- en onkruidbestrijding. Een zeer kleine greep uit zaken waarmee u als teler rekening moet houden.
De uitdaging zit ‘m erin om alles op elkaar af te stemmen om te komen tot een optimale opbrengst. Want het één heeft invloed op het ander en andersom. De praktijk is echter de waan van de dag. De strategie van afstemmen wordt vaak ondersneeuwt door dagelijks organisatietalent.

Onderzoek heeft een sleutelpositie en de knowhow, om conceptmatig en vooral praktijkgericht af te stemmen. U als teler bent de praktijk! U geeft aan wat er speelt en leeft in de praktijk. Dit zou een continue voedingsbodem moeten zijn voor gedegen onderzoek. Onderzoek dat u vooruit helpt, u aan het denken zet en vooral zorgt voor optimaal afstemmen. De toeleveranciers zorgen wel voor de ‘tools’.

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden