Column Pascal Philipsen

Bikkels van boeren wapenen zich

26 Oktober 2011 - Pascal Philipsen

Gehuld in een windvrije en gevoerde winterjas, koukleumend met opgetrokken schouders liep ik de melkveehouder tegemoet. Waterkoud met een snerende wind. Voor mij een aanzienlijk contrast vergeleken met de aangename zonnige weersomstandigheden van drie weken geleden.

Terwijl ik de veehouder sprak over de bemesting op zijn maïs –en grasland bemerkte ik zijn zomerse outfit. Spijkerbroek en T-shirt. Zonder enige krimp vertelde hij over de weerbarstigheden van zijn omliggende percelen en zijn gevecht hiermee. Het ene stuk lag te diep waardoor water elke keer zorgde voor ‘slechte maïs. Over de lage fosfaatbeschikbaarheid op het andere perceel waardoor hier de maïs elk jaar paars staat. En over al het werk en de kosten inclusief vanggewas nodig om een goeie maïskuil te krijgen.

De boer stond open voor mijn advies om die bodemgrilligheid te temmen en in te regelen. Het draait uiteindelijk om een maximale opbrengst –en kwaliteit van ruwvoer voor een goede diergezondheid en melkgift van de koe. Tijdens ons gesprek over en weer, bedenk ik dat zijn kennis, standvastigheid en passie voor zijn vak, hem wapenen tegen de grillen van de natuur en de markt.

De bodem trotseren om zijn koeien een optimaal rantsoen voor te schotelen. Maar vooral trotseerde de veehouder zijn eigen geloof in een toekomstwaardig bestaan op diezelfde plek. Hierbij kon geen koud briesje hem deren.

Boeren worden nogal eens weggezet als eigengereide buitenlui die niet zonder hulp aan een levenspartner kunnen komen of als ‘klagers’. Nou, ik kan u verzekeren: Boeren en tuinders zijn bikkels die ervoor zorgen dat wij burgers elke dag weer kunnen genieten van het eten op ons bord!

We maken een afspraak, schudden elkaars hand en vervolgen onze eigen weg. T-shirt richting de koeien en warme jas richting voorverwarmde auto. Was ik maar een bikkel!

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden