Column Pascal Philipsen

Gaan we op substraat telen in de vollegrond?

2 Juli 2012 - Pascal Philipsen - 1 reactie

De mestnormen worden aangescherpt en de vlucht naar mestscheiding- en vergisting neemt toe. Het lijkt erop dat organische stof straks de beperkende factor wordt in een rendabele vollegrondsteelt. Is ‘verankering van plantenwortels’ straks nog de enige functie die overblijft van onze Nederlandse bodem?

In substraatteelt is het medium steenwol, glaswol of kokos onderhevig aan slijtage en erosie. Het wordt daarom vervangen aan het einde van de teelt. Dit zal in de akkerbouw en veehouderij een onmogelijkheid zijn om aan het einde van de teelt de bodem te vervangen voor een nieuwe teeltlaag. De kwaliteit van de bouwvoor was nog nooit zo belangrijk…..

Graan en aardappelen telen en bemesten met voedingswater via irrigatie, een ondergronds buizensysteem dat druppelsgewijs water en meststoffen doorlaat. Fertigatie, niets nieuws. We kennen het al uit het warme buitenland. En er zijn al links en rechts proeven mee gedaan in ons koude kikkerlandje, met name op lichte zandgronden.
Met grote precisie kan het bemestingsmoment, hoeveelheid –en concentratie worden bepaald. Beslissingen rondom bemesting kunnen worden gefundeerd voor en door gangbare grondtelers. Maar vooralsnog is het een kostbare aangelegenheid. Maar op grote schaal toegepast….wellicht rendabel te maken.

Vooral droogte- en uitspoelingsgevoelige gronden hebben als eerste te kampen met de nadelen van het gebrek aan organische stof.  Met de ruime aanwending van dierlijke mest werd nog in het recente verleden voldoende humus en organisch materiaal gebracht.  Omwille van milieuaspecten dwingt de wetgever de Nederlandse landbouw tot efficiëntere bemesting. Op het eerste oog niets mis mee.

Maar bij het verlagen van fosfaat- en stikstofbodemoverschotten, komt er ook minder organische stof op het land terecht.  En wanneer straks op grote schaal dierlijke mest wordt omgezet in een dikke en waterige fractie is dit gunstig voor de aanwending van de mineralen die eruit gehaald worden. En direct beschikbaar zijn voor het gewas. Het surplus aan fosfaat wordt afgevoerd. Helaas samen met het zeer waardevolle organisch materiaal.

Organische stof is de kapstok voor vocht en voeding en de basis voor een gezond bodemleven. Ook de verhouding tussen lucht, bodemdeeltjes en vocht is cruciaal voor een optimale opbrengst. Bodemstructuur wordt op de meeste leemhoudende gronden ontleend aan humusbruggen vanuit de organische stof. Wanneer deze verminderen zal er meer behoefte ontstaan naar calcium-bruggen. Om dan nog maar over een afnemende bodemstructuur op zandgrond met laag leemgehalte te zwijgen.

Organische stof heeft nog een ander groot voordeel: het buffert. Het is een dynamische buffer voor verzoutende mineralen en verzurende elementen in de bodem. Bij het dalen van het OS-gehalte in de bodem, komt een lage zuurtegraad (pH) harder aan. Kortom organische stof is van onschatbare waarde voor de Nederlandse landbouw.  Wat doen we? Organische stof erin of een duur buizenstelsel. Zeg het maar…..

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
1 reactie
Jan Timmerman 4 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10798300/Gaan-we-op-substraat-telen-in-de-vollegrond]Gaan we op substraat telen in de vollegrond[/url]
Organische stof is het verschil tussen boer en ondernemer!
Een pilletje op je bord is een volgende stap.
Eet smakelijk!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden