Column Pascal Philipsen

Zoek het eerst tot in de bodem uit

24 Januari 2013 - Pascal Philipsen

Alles heeft een voor- en achterkant. Zo ook agrarische bedrijfsprocessen. Sleutelen gebeurt altijd aan de voorkant. Dat heeft direct invloed op de input en indirect op de output. Het is onmogelijk om de achterkant tot een gewenst niveau te sturen. De achterkant zijn gedane zaken waar agrarische ondernemers wel van kunnen leren om een volgende output beter, mooier, groter of meer te maken.

Tot zover de abstractie. Zaak om vooraf de gewenste achterkant, het uiteindelijke resultaat, in kaart te hebben om deze vervolgens via de voorkant te sturen. Een voorbeeld: een melkveehouder gaat voor een maximale melkproductie, geproduceerd door zijn gezonde melkveestapel. Dit is de achterkant en finale stap in zijn bedrijf. Er zijn heel wat manieren om dit te bereiken. De koe zelf heeft uiteraard ook een voor- en achterkant: wat er niet ingaat, komt er ook niet uit!

Ruwvoerwinning is een belangrijk onderdeel in het proces bij gezonde koeien die veel melk geven. Ruwvoerkwaliteit is de basis van het dagelijkse rantsoen voor optimale pensactiviteit en de omzetting naar melk. Gras en maïs hebben ook een voor- en achterkant. Wil een melkveehouder een goede graskuil met veel eiwit, dan is een gezonde bodem nodig met voldoende voeding.

Ook bodembacteriën hebben een voor- en achterkant. Ze mineraliseren aangewende drijfmest  maximaal bij voldoende structuur in de bodem en een juiste zuurtegraad. De bodem is en blijft letterlijk de basis onder het agrarisch proces. Het is de voorkant van elk boerenbedrijf.

En ja, er kan altijd soja worden aangekocht of bijgevoerd met dure brok om die melkproductie te halen. Ofwel gaten dichten aan de achterkant gaat altijd ten koste van het bedrijfsrendement. U bent zelf aan zet…

Tot op de bodem voor u uitgezocht.

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

 

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden