Column Pascal Philipsen

Gras is overgeleverd aan de weergoden

5 April 2013 - Pascal Philipsen - 1 reactie

Het welbekende ‘ijsbrekende’ weerpraatje heeft plaats gemaakt voor daadwerkelijke emotie en dus echte gesprekstof over de alsmaar aanhoudende barre winterse weersomstandigheden. Gelukkig hebben we de klok een uur naar voren gehaald en lengen de dagen, zo blijft de kou draaglijk voor de meeste mensen.

Wij mensen hebben warmte en zon nodig, maar ook de natuur wil uitlopen in bloesempracht en felgroen bladspektakel. Kwestie van geduld. Gewoon even wachten en alles komt goed. Maar let op: niet voor gras. Grasland heeft het deze periode flink te verduren. Staat nog steeds op modus overleef-de-kou. De lage omgevings- en bodemtemperatuur en de lage luchtvochtigheid zetten de grasgroei stil. Deze situatie zet de ruwvoerpositie op het melkveebedrijf op scherp.

Doordat de eerste snede gras in gevaar dreigt te komen, komen de goedbedoelde adviezen uit alle windrichtingen de kant van de melkveehouder op. Over graslandvernieuwing tot bemestingsadviezen. Sommigen adviseren om korrelkunstmest te strooien, vooral traditioneel nitraathoudend, boven ureumhoudende meststoffen. Want de bodemtemperatuur is te laag en het duurt te lang voordat ureum (bijvoorbeeld in urean) is omgezet in nitraat. Als de temperatuur de komende weken stijgt, volgt er een explosieve grasgroei. Daarvoor moet stikstof voor de plant vlot beschikbaar zijn. Zo is de redenatie.

Landbouwkundig gezien een aantal feiten: korrelkunstmest lost niet op zonder bodemvocht en daarom is neerslag gewenst. En als het dan regent, bij de nog te lage bodemtemperaturen, is het gewas nog niet actief en is de opname van nitraat erg traag. Zonde dat nitraat onder de bewortelbare zone van de graszode komt te liggen. Toch?
Ook zorgt het bodemleven voor gunstige processen in de bodem bij een juiste pH-waarde, waaronder mineralisatie en dus benutting van dierlijke mest. Maar wederom zonder warmte en vocht is er weinig activiteit van bodembacteriën te verwachten.

Graslandvernieuwing en de traditioneel nitraathoudende meststof als redders in nood. Ik zet er grote vraagtekens bij. Wat gras echt nodig heeft, is een beetje temperatuur en regen. Als bemestingsadviseur kan ik helaas geen andere boodschap overbrengen dan dat u bent overgeleverd aan de weergoden. Sorry.

Pascal Philipsen
Bemestingsspecialist bij Timac Agro

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
1 reactie
Hans 5 April 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10823795/Gras-is-overgeleverd-aan-de-weergoden]Gras is overgeleverd aan de weergoden[/url]
Nitraat uit KAS (ammonium Nitraat)trekt als het droog is boven in de grond. Vervluchtigd niet of nauwelijks tov andere stikstofvormen. Ofwel als het gaat regenen spoelt het niet zomaar uit maar kan dan direct benut worden door het geactiveerde gras.
Bij ammonium met een nitrificatieremmer moet het gras wachten totdat het echt warm genoeg is, dan is het te laat.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden