Column Pascal Philipsen

Wat als Nederland geen landbouwgrond meer heeft

20 November 2013 - Pascal Philipsen - 9 reacties

Nederland is met bijna 17 miljoen inwoners nog lang niet vol. We kunnen doorgroeien tot hier 485 miljoen mensen wonen. Stadstaten zijn welvarend, denk maar aan Monaco en Singapore. De inwoners aldaar klagen niet over de drukte. Een voller Nederland kan uitgroeien tot een economische en politieke grootmacht. Tenminste, dit is de gecalculeerde conclusie van semi wetenschapsmagazine Quest.

Alle landbouwgrond verdwijnt daarbij en voedingswaar moet worden geïmporteerd. We verdienen ons geld met kennis en diensten. Deze verzonnen situatie staat haaks op de realiteit van dit moment. Nederland is namelijk de tweede voedselexporteur ter wereld. Een mondiale positie om trots op te zijn. De keerzijde van deze prachtige medaille zijn alle nadelen die deze voedselindustrie met zich meebrengen.

Dalende voedselprijzen maken het voor agrarische ondernemers noodzakelijk om hun kostprijs verder te verlagen, vooral via schaalvergroting en intensivering. De voedselproductieketens waar agrarische ondernemers deel van uitmaken, zijn grensoverschrijdend en worden in belangrijke mate gedomineerd door agro- en foodmultinationals en supermarktketens. Deze grootmachten bekommeren zich allerminst om gezond eten, het milieu of een eerlijk inkomen voor de hardwerkende landarbeider. Snelle winst in klinkende munt is waar het vooral om draait.

Het idee om geen primaire land- en tuinbouw meer te hebben vanwege ongebreidelde groei van de Nederlandse mensenpopulatie is fascinerend. Gewoon om even als ijkpunt te nemen. Wellicht als doemscenario, wanneer we zo doorgaan met ‘boertje pesten’ door de vele wisselende overheidsregels, onovertroffen ngo-campagnes en knappe prijsknijpen in de voedselketen. Velen vinden al dat Nederland te duur is voor bulkvoedselproductie in vergelijk met wat de lage loon landen voor elkaar krijgen.

Groot voordeel van het wegsaneren van alle agrarische ondernemers in Nederland is dat er geen kloof meer is tussen boer en burger. Geen angst meer voor Q-koorts of MRSA in het buitengebied, geen fijnstofvuiltje meer aan de lucht en van die onsierlijke megastallen zijn we dan ook af. En we zijn verlost van die flauwe discussies dat de consument meer zou moeten weten over hoe zijn of haar eten wordt gemaakt. We maken dan geen eten meer, dus valt er ook weinig te zien of te beleven in deze. We importeren ons eten. Mooi toch?

Dan neem ik nu de vrijheid om te melden waarom we onze land- en tuinbouw moeten koesteren en behouden:

a. We zijn een mondiale voorloper op weg naar een duurzame agrarische sector. ‘Meer met minder’. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar we zijn hier druk mee bezig. We laten aan de rest van de wereld zien dat het anders kan. Met respect voor onze aarde.

b. Boeren zijn ten tijde van oorlog echte voedselsoldaten gebleken. Zonder eigen voedselproductie is ons land uitgeleverd aan de uithongerstrategie van welk idiote dictator dat maar wilt. Ik heb geen trek in honger. Voedselzekerheid is van de baan zonder eigen voedselproductie.

c. Veel productiewerk (texiel, metaal, enz) is reeds naar het buitenland met directe gevolgen voor de werkgelegenheid in bepaalde gebieden. Het kost veel tijd om dit op te vangen met andere banen voortgekomen uit kennis- en dienstverlening. Het Nederlandse agrocomplex zorgt voor circa 10 procent van de werkgelegenheid. Wat gaan al die 485 miljoen mensen eigenlijk doen?

d. Nederland maakt veilig en betaalbaar voedsel. Deze garanties vervallen bij 100 procent voedselimport. Het buitenland houdt er vaak andere methoden op na om gewassen te verbouwen en dieren te houden. Daarbij worden hygiënevoorschriften niet overal in acht genomen. Voedselveiligheid is van de baan zonder eigen voedselproductie.

e. Voedselimport is allerminst duurzaam. Foodmiles wordt dan een overbodige terminologie. Het wordt dan erg druk op het spoor, op de weg, in de vaarwaters en in de lucht met transportverkeer. Nederland wordt 1 grote file.

f. Nederland is gidsland als het gaat om landbouwkennis. We helpen arme boeren in Afrika en India. Onze agrarische positie is sterk en hier kan de rest van de wereld van profiteren. Zonder productie geen landbouwkennis. Landbouw is immers geen stilleven of stuk papier, maar een dynamiek van de natuur. Deze experimenteerruimte gaat bij 100 procent import verloren en daarmee ook onze rol als agrarisch gidsland.

g. Nederland is beheerder van zijn eigen ecologische voetafdruk. Bij 100 procent voedselimport geven dit uit handen. We kijken toe bij oneerbaar vergrijp aan onze planeet door derden.

Het is soms nuttig om je een beeld te vormen van een doemscenario. Wat mis je als het er niet meer is. Bij een doemscenario is alle vanzelfsprekendheid weg. Alle opgebouwde zekerheden zijn weggevaagd. Wat houd je dan nog over? Bij het wegvallen van de primaire agrarische sector en daarmee de toeleverende en verwerkende industrie, ziet Nederland er niet erg levensvatbaar uit. We zijn dan overgeleverd aan de grillen van de rest van wereld.

Niet echt een geruststellende gedachte, toch? Kortom we mogen als consument en als voedselgrootmacht onze Nederlandse agrosector en haar boeren en tuinders met meer respect behandelen. Lukt dit niet, doe het anders dan maar uit eigen belang.

Pascal Philipsen
Boer & Co

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
9 reacties
s. ijntema 20 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10839314/Wat-als-Nederland-geen-landbouwgrond-meer-heeft]Wat als Nederland geen landbouwgrond meer heeft[/url]
Het bericht is natuurlijk zwart/ wit. Maar de nederlandselandbouw kan er voor zorgen dat de rest van de wereld ook op een veel duurzamere en efficientere wijze hun agrarische producten van het land haalt. En vooral niet vergeten dat er wel meer voedsel voor de groeiende wereldbevolking moet komen.
Herman Mertens 20 November 2013
Wel wat vanuit het defensief geschreven. Eerst een spookbeeld oproepen en dat vervolgens gaan bestrijden. Is er iemand die de Nederlandse land- en tuinbouw weg wil hebben dan?
Constructiever is denk ik een discussie op gang te brengen over de plek van de agrosector in de Nederlandse samenleving. In geen enkel (landelijk) partijprogramma lees ik daar een coherente visie over. In Limburg hebben we de komende raadsverkiezingen aangegrepen om daar aandacht voor te vragen bij lokale en provinciale politiek. Dialoog komt goed op gang! Niet met abstracte, 'ideologische' argumenten in Den Haag, maar met concrete ideeën op de werkvloer in het buitengebied. Zie http://www.lltb.nl/nieuwsberichten/website/2013/10/nieuwe-lltb-folder-agrarisch-ondernemen-in-horst-en-venlo
hein vrolijk 20 November 2013
De nadelen van 100% import van agrarische grondstoffen zijn inderdaad aanzienlijk. Dat is des te meer reden om niet te blijven doen wat we tot dusver hebben gedaan, want stilstand is achteruitgang; tot het nulpunt is bereikt. We ontkomen er niet aan om afscheid te nemen van de producten die in andere landen beter en goedkoper gemaakt kunnen worden (vaak door Nederlandse boeren aldaar). We moeten ons beperken tot agrarische activiteiten waar we echt een voorsprong hebben of kunnen realiseren (zoals plantaardig en dierlijk uitgangsmateriaal maar ook machines en software), of waarvoor je dicht bij de gebruiker moet zitten (zoals nieuwe producten).
poldes 20 November 2013
heel dit verhaal, draagt een kerstboodschap in zich.
hb 23 November 2013
DCA .of wie daar ook over gaat.
Zorg dat dit soort goeie en ware teksten ook in openbare kranten,tv programma's naar buiten komen.
dit dwingt respect en waardering voor de burger.
Zie een overeenkomstige tekst van het CBS 13/11/2013 {agrarische sector beste jongetje vd klas.

DOE HIER WAT MEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GB 23 November 2013
Goed verhaal, op punt E na.

We exporteren nu immers al veel voedsel, als we 100% gaan importeren zal de druk op onze infrastructuur eerder afnemen dan toenemen...
truus 26 November 2013
in zeeland willen ze nog veel hektares ontpolderen dus het zal nog afnemen de landbouw ze vinden vogels hier belangrijker dan de landbouw
Hilbrand Korver 27 November 2013
Goedendag lezer

Goed artikel om eens na te denken over de toekomst van Nederland.
De opgesomde voordelen om voedselproductie in Nederland te houden gaan uit van de productie in Nederland op bassis van pructie vanuit de grond.Dus zelfvoorziening.Dat Nederland nu tweede voedsel exporteur ter wereld is is te danken aan het feit dat we waarschijnlijk ook de grootste inporteur van landbouwproducten ter wereld zijn.Dus erg afhankelijk van de productie wijze in andere wereld delen ,dus niet gecontroleerd gif gebruik,geen hoge standaard op het gebied van veeziektes enz.
Groeten
Hilbrand Korver
Olly 2 December 2013
Nederland heeft vrij dure landbouwgrond wat vooral te verklaren is door de goede productiekwaliteit, maar ook door de goede infrastructuur(wegen, water en nutsvoorzieningen). Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch om die voordelen dan ook te benutten. Het klakkeloos aanleggen van natuurgebieden al dan niet met water is eigenlijk veel te kostbaar. Zonder speciale natuurgebieden kunnen we niet, maar veel nieuwe natuurcompensatiegebieden kunnen ook in veel goedkopere delen van de wereld worden aangelegd.
peer 6 December 2013
goed artikel.
zet het in de krant en laat de burgers er ook eens een keer over nadenken want nu lees je er alleen artikelen met een groene pen geschreven door anti-boeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden