Column Pascal Philipsen

Grenzeloze voedselproductie bedreigt de wereld

27 Maart 2014 - Pascal Philipsen - 4 reacties

De Amerikaanse president Barack Obama is initiatiefnemer van de Nuclear Security Summit, een ongeëvenaard rondetafelgesprek met wereldleiders dit keer georganiseerd door Nederland. Het kan niemand ontgaan zijn. Nucleair afval als bedreiging voor de wereld. Mag ik in al mijn onderdanige bescheidenheid als piepklein, nietig individu wijzen op een wereldbedreiging van een andere orde: Grenzeloze voedselproductie.

Het onderwerp ‘verantwoorde en duurzame landbouwproductie’ is zo complex dat je het niet meer alleen aan het bedrijfsleven kunt overlaten. Het behoud van biodiversiteit, toenemende vraag naar dierlijk eiwit, modernisering van de land- en tuinbouw en mondiale volksgezondheid lijken elkaar in de weg te zitten. Het is een hels karwei: de zoektocht naar het ideale voedselproductiesysteem met respect voor mens, dier en omgeving. Met behoud van een optimaal functionerende aardbol.

De puzzelstukjes liggen nog door elkaar, maar wie maakt de puzzel tot een geheel? Durven we het überhaupt aan om hierover te praten met elkaar? Misschien leest de één de ander de les of komen er beschuldigingen over het belemmeren van de vrije markteconomie? Er staan veel belangen op het spel.

‘Gedane zaken nemen geen keer’. Vernieuwende technieken en technologie hebben allang hun intrede gedaan in onze voedselproductie. De moderne boerderij is een agrarische fabriek. Dit is geen verwijt, maar een constatering. De nostalgie naar het ambachtelijke landleven staat in schril contrast tot de werkelijkheid. De biologische ideologie en het sterk geromantiseerde beeld van het platteland staan meer dan haaks op huidige en toekomstige landbouwprocessen om tegemoet te komen aan ruim negen miljard monden in de nabije toekomst. Vooruitgang en verandering zijn niet te stoppen, maar ze mogen geen ethische en ecologische grenzen overschrijden. Wij als mondiale samenleving dienen deze grenzen vast te stellen en te bewaken. Wereldleiders moeten hun verantwoordelijk nemen in deze uitdagende kwestie.

We kunnen toch niet onze planeet gezond houden met monoculturen? Verlies van biodiversiteit en ontbossing hebben gevolgen voor het klimaat en vormen een groot risico voor de groeiende mensenpopulatie.  ‘Lijnen trekken tot hier en niet verder’ lijkt moraliserend. Monsanto is een goed voorbeeld van ongebreidelde vrije marktmacht. Dit chemieconcern gebruikt moderne inzichten van de wetenschap (GMO) om het landbouwsysteem naar de eigen hand te zetten. Winstbejag en macht prevaleren boven een duurzame en menselijke voedselproductie.

Vooruitgang door wetenschap heeft de mens veel gebracht en blijft dit ook in de toekomst doen, maar dan moeten we die toekomst ook veilig stellen. Genetische modificatie aan landbouwgewassen in plaats van klassieke veredeling, kan veel goeds brengen. Het is maar wat je ermee doet. Onze geschiedenis heeft aangetoond dat macht en kennis de mensen naar het hoofd stijgt. Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. Moderne voedselproductie volledig in handen leggen van de industrie, is dus geen optie. Terug naar oude vervlogen tijden nog minder. Wie begint met het leggen van de puzzel?

Pascal Philipsen
Boer & Co

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
4 reacties
Rikkert 27 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/pascal-philipsen/item/10847240/Grenzeloze-voedselproductie-bedreigt-de-wereld]Grenzeloze voedselproductie bedreigt de wereld[/url]
Geen speld tussen te krijgen.
poldes 27 Maart 2014
ik meen dat Nederland een abc heeft.Aarde,Boer Consument die hier al tig jaren mee aan de slag is.
Arie 27 Maart 2014
Laten wij hier in Nederland het goede voorbeeld geven en stoppen met het totaal zinloze telen van tulpen en andere bolgewassen op onze vruchtbare gronden.
Henk Tennekes 28 Maart 2014
Mijn complimenten voor dit artikel. Zoals ik het zie is de schaalvergroting in de land- en tuinbouw na de Tweede Wereldoorlog, die tot monoculturen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft geleid, één van de grootste dwalingen van de 20e eeuw geweest, die het cultuurlandschap heeft veranderd in een giftige groene woestijn, waarin dankzij moderne technologie alleen het gewas nog kan overleven. We kunnen inderdaad niet terug naar de jaren 1930, maar we kunnen ons wel bezinnen op onze dwalingen. We hebben agro-ecologie nodig en geen agro-business. We moeten voedsel met de natuur produceren en niet tegen de natuur aanvechten. Ook moderne technieken zoals genetische manipulatie zijn risicovol zo lang als veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Met de wetten van Mendel kan ook nog veel vooruitgang worden geboekt zonder het openknippen van de genetische blauwdruk.
cloet leon 21 September 2015
duurzame landbouw een landbouw waar we meer zorg dragen voor het milieu geeft meer zekerheid denken we maar aan minder erosie die het voornaamste is, een goede structuur de sleutel voor minder minder stikstof en spuitstoffen, alleen de prijs is in ,in de toekomst zal word het hoofdprobleem zonder twijfel
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden