Column Pascal Philipsen

Laten we bouwen op onze voedselproductie

3 December 2014 - Pascal Philipsen - 1 reactie

Ik ben lid van vereniging Eigen Huis. Waarom? We wonen in een door-de-bank-gefinancierd huis en we willen ons gesterkt voelen in alle facetten die komen kijken bij de aanschaf, onderhoud en verkoop van onze knusse woning. Ons gezin is leek in bouwbesluiten, energiebesparing en materiaalkeuze, laat staan hypotheekconstructie, verzekeringen en politiekeurmerken.

Kortom, we voelen ons objectief geïnformeerd en begrepen als mede-huizenbezitter door een autoriteit op dit gebied. Jazeker, er is een overvloed aan informatie op het internet, maar vaak subjectief en tegenstrijdig en ontzettend veel tekst om door te spitten. Vereniging Eigen Huis screent en scheidt de onwaarheden van waarheden. Een geborgen en veilig gevoel, immers we praten hier over een primaire levensbehoefte: een dak boven ons hoofd dat tegenwoordig van vele gemakken en technologische snufjes is voorzien.

Een huis wordt doorgaans gemaakt door bouwbedrijven, aannemers, onderaannemers en vele vaklieden die als zzp’er hun specialistische werk uitvoeren. Stukadoor, metselaar, timmerman, elektricien, loodgieter en nog veel meer. Ik zie een aantal paralellen met onze voedselproductie. Pluimveehouder, melkveehouder, akkerbouwer, varkenshouder en nog veel meer specialistische agrarische ondernemers voeren hun (levens)taak met verve uit.

Maar net als de timmerman en zijn collega’s worden boeren uitgespeeld en uitgeknepen door de heersende markt. Het kaf is zo langzamerhand van het koren gescheiden, wat op zich een goede zaak is. Nu is het een kwestie van slim ondernemen, naar de vraag kijken (naar de klant/consument luisteren), je onderscheiden, efficiënt werken, mvo praktiseren, kwaliteit leveren en communiceren met je omgeving en afnemer. Vooral niet afwachten op betere tijden.

Bovendien kampt ook de bouwwereld met de ongewisse weg naar duurzaamheid. De constante spanning tussen grote financiële belangen en milieu-ambities ligt als een gigantische beer op de weg. Het huidige bouwen is niet meer van deze tijd; veel faalkosten, volop gebruik van grondstoffen die ook eens opraken, veel onnodig logistiek, gebruik van niet-duurzame bouwmaterialen, onderbetaalde bouwvakkers en niet flexibele bouwconstructies. Wanneer nieuwbouwkopers niet actief vragen naar duurzame bouwmaterialen en er geen afdoende controle vanuit de overheid is, is er weinig duurzame verandering te bespeuren in deze tak van sport.

Eigenlijk wil ik alleen maar zeggen, dat ik die Nederlandse autoriteit op voedselgebied mis. Die schoolmeester, cursusleider, politierechercheur en charismatische quizmaster in één zou de agrarische sector niet misstaan. Een landelijk opererende entiteit die met een handjevol specialisten à la Vereniging Eigen Huis, ons wegwijs maakt in de echte productie van ons eten. Die laat zien dat een efficiënte land- en tuinbouw hand in hand kan gaan met dierenwelzijn en biodiversiteit. Die laat zien dat technologische innovatie op het boerenerf juist milieuvriendelijkheid voor ogen heeft. Die laat zien dat de Nederlandse agrarische sector een wereldwijde toppositie heeft. Die laat zien dat de weg naar duurzaamheid genomen is, maar dat het allemaal niet eenvoudig is.

Zo voelen mijn gezin en ik ons objectief geïnformeerd en begrepen als ‘mede-eters’ door een autoriteit op dit gebied. Voor deze geborgenheid hebben wij graag wat jaarlijkse contributie over.

Pascal Philipsen

E-mail: Boer&Co 

Twitter: @boer_co

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
1 reactie
petatje 3 December 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10860938/Laten-we-bouwen-op-onze-voedelproductie]Laten we bouwen op onze voedelproductie[/url]
Dit is nou precies wat belangenbehartiging inhoudt. Jammer dat bij NLTO vooral de echte ondernemers zich niet meer thuisvoelen en het zittende pluche dit soort dingen niet op weet te pakken omdat ze het niet zien en snappen. Keer op keer missen ze daar kansen die ondernemers wel zouden zien en pakken. Zo missen ze steeds meer leden en zullen tenslotte hun bestaansgrond gaan missen zonder duidelijke achterban net als in de politiek bij pvda en cda plus vvd.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden