Column Pascal Philipsen

Beloon innovatieve eureka roepers onder boeren

26 Februari 2015 - Pascal Philipsen

Slimme en duurzame landbouw rukt op. Nederland loopt voorop in het bedenken, ontwikkelen en implementeren van vernuftige manieren om onze land- en tuinbouw, en daarmee dus de primaire voedselproductie, beter, mooier, natuurvriendelijker en efficiënter te maken. Echt geweldig. Maar ik zou columnist onwaardig zijn, als ik het hierbij liet en de agrarische sector alleen maar zou prijzen voor haar innovatieve karakter.

Vele eureka’s in de praktijk. Wat willen we nog meer?

Je ziet een verschuiving van innovatieaanbod van hoger hand naar innovatievraag in en door het agrarische werkveld. Agro-ondernemers die nu zelf met ideeën komen en dit tot werkelijkheid gerealiseerd willen zien. Van individuele ondernemers tot boeren die zich hebben samengepakt in duurzame stichtingen. Vele eureka’s in de praktijk, waar het allemaal gebeurt. Wat willen we nog meer?

Nou, toch veel meer. Het ontbreekt vaak aan centrale regie, zeker nu de sector zelf moet opdraaien voor haar eigen vooruitgang. En aan geld en tijd. Budget om de innovatie-niche van de grond te krijgen en de norm van te maken. En om specialistische kennis en kunde af te stemmen op andere specialistische kennis en kunde binnen dezelfde agrarische bedrijfsprocessen. Anders blijft het los zand.

Er wordt op het erf dus veel gebroed op ideeën. Vooral daar waar het beste van de biologische en gangbare werelden elkaar vinden, ontspruiten de mooiste plannen. Maar zonder draagvlak en financiën worden er weinig zoden aan de dijk geplaatst. Toeleveranciers met hun eigen voor-commerciële-doelen onderzoeksbudget en de agrarische wetenschap moeten nog meer samenwerken met de Eureka-roepers in het veld.

Die changenovators van een boeren moeten juist worden beloond en niet bestraft, wanneer actief wordt meegewerkt aan een evenwichtige en efficiënte agro-ecologie op eigen grondgebied. Het is even de knop om bij overheid, periferie en wetenschappers: innovatie direct uit de klei en direct voor de klei. Gebeurt dit niet, dan wordt ‘Eureka’ roepen door de boer, het nieuwe ‘help’ in de woestijn.

Pascal Philipsen

E-mail: Boer&Co 

Twitter: @boer_co

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden