Column Pascal Philipsen

Overkill aan hightech kan in landbouw averechts werken

17 December 2015 - Pascal Philipsen - 1 reactie

De Rabobank is solidair met haar achterban van het eerste uur: de boeren. Méér dan een vriendelijk gebaar. De komende drie jaar moeten 12.000 aan Rabobank-personeel op zoek naar een andere baan. De oorzaak ligt volgens deskundigen aan de technologische vooruitgang.

Vooral administratieve en ondersteunende diensten worden geautomatiseerd door het ‘Internet der dingen’. Minder mensen, minder fouten en efficiënter. De angst voor een nieuwe IT-revolutie wordt er niet minder om. Een reële vrees voor maatschappelijke ontwrichting door slimme technologie.

Waarom zouden boeren wel de futuristische werkelijkheid moeten omarmen? En van zowel de Rabobank als de boer wordt verlangd dat ze dichter bij de klanten moeten komen. Ik heb zo mijn twijfels of de technologische vooruitgang hieraan bijdraagt.

'We maken fouten', zegt Jacob van den Borne, de aardappelteler die bekend staat om zijn passie voor precisielandbouw en alle bijhorende technologie, in een filmpje op Youtube. Fouten voorkomen om zo duurzaam, goedkoop en veel mogelijk te produceren is de basis voor de moderne land- en tuinbouw. De complexiteit van onze natuur doorgronden om er vervolgens mee samen te werken is de kunst.

Er zijn teveel blinde vlekken als het gaat om agrarische bedrijfsprocessen die te maken hebben met bodem of levende have in de stal. Zoals Van den Borne het stelt: 'We zijn niet kundig'. Met meer inzicht en kennis kan hij meer en beter produceren. En door te monitoren, te meten en alle beschikbare open data te koppelen en uit te wisselen, is dit mogelijk.

Boeren zijn in staat om met slimme IT technologie zoals robot- en sensortechniek slimmer en groener te produceren. Telers kunnen hun akkers efficiënter laten renderen en veehouders hun dieren in de stal nog beter verzorgen. Vooral de inzet van sensortechnologie, de digitale zintuigen van de boer, resulteert in voor bergen informatie. Het is dan nog een kwestie om deze verzamelde data te interpreteren tot praktisch bruikbare adviezen en richtlijnen om te optimaliseren.

Allemaal stappen zij over een belangrijke zaak heen: de menselijke maat van hightech

Cloud-, real time- en precision farming. De technologie om agrarische bedrijfsprocessen te verfijnen, nauwkeuriger en duurzamer te maken, daar kan de agrarisch ondernemer niet meer om heen. En al het door-knappe-koppen-uitgedachte-vernuft wordt in een rap tempo praktijkrijp gemaakt. ‘Generiek en gemiddeld’ maakt plaats voor ‘specifiek en nauwkeurig’. Hightech is klaar om ook de land- en tuinbouw te veroveren. Tenminste het heeft er alle schijn van.

Zelf heb ik recentelijk veel bijeenkomsten en lezingen bijgewoond die boeren bijpraten over de wereld van informatietechnologie en het ‘internet of things’. Enthousiaste specialisten die weten waar ze het over hebben. Maar ze stappen allemaal over een belangrijke zaak heen: de menselijke maat van hightech. Hoe paradoxaal ook, maar hun state-of-the-art high tech praatje is ‘generiek en gemiddeld’ voor de luisterende agrarische ondernemer.

De vertaalslag is namelijk niet gemaakt naar het unieke boerenbedrijf met haar specifieke kenmerken. Daarbovenop is er twijfel, angst, argwaan, nieuwsgierigheid, weerstand en nog een hele hoop meer emoties. Ben ik er wel aan toe? Is technologie op mijn erf een gruwel of een zegen? Het geen kwestie van een simpel Plug&Play. Het huidige aanbod van technologie is overkill, die wel eens averechts kan werken.

Jacob van den Borne is een voorloper, één van de weinigen die de nieuwste gadgets omarmt. Feit is dat boeren werken met de natuur. Eeuwenlang zelfs. Het lijkt me dan ook logisch dat de razendsnelle introductie van technologie/robotisering conflicterend werkt. En wie betaalt dit allemaal? Wat moet overboord en wat is nog goed op mijn bedrijf? Wat nu nieuw is, is morgen misschien al oud? Is er draagvlak vanuit de samenleving? Kortom, vele emoties en vragen die de allernieuwste vorm van modernisatie van onze agrarische sector doorkruisen.

Juist de ethiek van de technologische vooruitgang verdient meer aandacht. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wel kunnen we onze zorgen met het Rabobank personeel delen. Gedeelde smart is halve smart! Jammer genoeg hebben we op het boerenerf geen werk voor de ontslagen bankiers. Plattelandsefficiency mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Zo begint het adagium 'Een aandeel in elkaar' wel heel levendig te worden.

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.
Reacties
1 reactie
boerin 22 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10867361/Overkill-aan-hightech-kan-in-landbouw-averechts-werken]Overkill aan hightech kan in landbouw averechts werken[/url]
Hightech betalen met de 'low bottom prices' die we voor onze producten ontvangen, hoe lang hou je dat vol?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden