Blog: Pascal Philipsen

Bayer Forward Farming als voorbeeld boerderijeducatie

25 Mei 2016 - Pascal Philipsen

Het Bayer Forward Farming bedrijf Het Groene Hart in Abbenes in de gemeente Haarlemmermeer. Een plek waar de Duitse chemie- en farmareus Bayer op het agrarisch bedrijf van Jasper Roubos aan stakeholders laat zien hoe bemesting en vooral gewasbescherming duurzaam en veilig wordt ingezet op een modern en hoogproductief akkerbouwbedrijf.

Daar heb ik kort geleden een kijkje mogen nemen. Het is geen officieel en geaccrediteerd proefnemingsinstituut. Maar een vorm van boerderijeducatie voor beleidsmakers, telers en burgers. Bayer CropScience grijpt haar Forward Farming vooral aan om politici te informeren over de inzet van herbiciden en pesticides volgens de code van goede landbouwpraktijk, waarbij respect voor ecologie hoog in het vaandel staat. Deze manier van indirecte groene lobby is een charmeoffensief dat Bayer uitrolt in meerdere landen.

Ook Bayer heeft het opgelopen en aan spreekwoordelijke schandpaal gebonden en bestookt met rotte tomaten

Akkerbouwers worden ook met enige regelmaat ontvangen in Abbenes om een stuk bewustwording te creëren rondom het duurzame gebruik van chemie. En onwetende burgers (bijvoorbeeld scholen) kunnen ook terecht bij het samenwerkingsverbond Bayer-Roubos. Ze zien dan met eigen ogen dat kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen onontbeerlijk zijn bij de productie van betaalbare, hoogkwalitatieve en voldoende groente, aardappelen en granen voor iedereen. En het vooroordeel van akkerbouwer als ‘gifmenger’ wordt hier terstond ontkracht.

Naast potentiele overnamekandidaat Monsanto heeft Bayer het ook opgelopen. Aan de spreekwoordelijke schandpaal gebonden en bestookt met rotte tomaten. Organisatie Natuur&Milieu, aan-de-kaak-stel tv van Zembla, Greenpeace, tv- en radioprogramma Vroege Vogels, Milieudefensie en overige natuur- en milieuorganisaties gingen in het verweer tegen de omstreden insecticide imidacloprid. Deze neonicotinoïde is bedoeld om planten te beschermen tegen insectenvraat, maar er zijn vermeende aanwijzingen dat het middel schadelijk zou zijn voor het milieu.

Maar Bayer CropScience gaat de strijd tegen een pesticideverbod aan door meer onderzoek te doen naar milieueffecten en door stakeholders beter en meer te informeren over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en zaadcoatings. Zo is ‘Forward Farming’ en het Bee Care Centre in Duitsland geboren. Deze vernieuwende communicatiekanalen on-the-spot promoten en demonstreren een ‘best practice’ bij haar afnemers via de weg van bewustwording. Emissie, drift, opslag, afvoer vervuild water, veiligheid. Alles komt aan bod tijdens de rondgang op de locatie van Forward Farming. Zelfs een heuse imker vertelt in al zijn enthousiasme dat de varroamijt de schuldige is voor de bijensterfte.

Er heerst verzet en wantrouwen tegen grote concerns in de agrifoodketen. Per definitie werken agrarische multinationals vervuilend, niet eerlijk en gaan alleen voor de grote winst. Bayer wordt niet gespaard van dit sentiment. Het is zelfs zo dat voedselautoriteiten en toezichthouders, apparaten van overheden, dit generieke publieke sentiment volgen en de laatste jaren veel strenger zijn geworden in het toelaten van middelen nodig voor voedselproductie.

In veel teelten zitten agrarische ondernemers nu al met hun handen in het haar- onvoldoende bescherming tegen ziekmakende schimmels maakt de kans op een misoogst groot. Terwijl de wereld schreeuwt om eten. Het wordt ook duurder om producten te maken en überhaupt geregistreerd te krijgen. Deze toenemende investeringen voor Bayer wegen steeds zwaarder op tegen de marges. Schaalvergroting is een logisch gevolg en onvermijdelijk en zo zitten Bayer en Monsanto aan de onderhandelingstafel. Een mega-gedrocht van een bedrijf wordt straks het resultaat van publiek en politiek wantrouwen.

Firma’s als Bayer lopen voorop in technologische ontwikkeling, ze blijven innoverenom onze voedselproductie veilig te stellen

Het zo op de huid zitten van kunstmest- en gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten en haar afnemers, onze voedselproducenten, is onterecht. Zonder deze middelen is de opbrengst en kwaliteit laag en worden groenten, aardappelen, granen en afgeleide bewerkte producten erg duur. Als we dit als mondiale samenleving willen accepteren, dan hebben we enig recht van spreken. Hetzelfde geldt voor het vlees: de burger wilt graag een varken zien met veel speelruimte in de modder rollend, maar zodra de portemonnee open moet, verandert de burger in een bloeddorstige consument die gaat voor de laagste prijs.

Firma’s als Bayer lopen voorop in technologische ontwikkeling, ze blijven innoveren om onze voedselproductie veilig te stellen. Vooruit, in het verleden met de focus op efficiëntie en productie. De laatste jaren steeds meer gericht op de balans tussen ecologie en economie. Zoals zoveel bedrijven en organisaties. Ondanks commerciële belangen die schuilgaan achter Bayer’s Boerderijeducatie, neemt het bedrijf de regie in deze. Een compliment waard.

Ga op de Forward Farming locatie zelf ervaren welke verbeterstappen er worden gezet om voor uw eten te zorgen. Want onbekend is onbemind en soms zelfs ongewenst. Niet meer nodig dus om in het ongewisse te blijven. Men heet u er van harte welkom in Abbenes. Ik weet het zeker.

Pascal Philipsen

Pascal Philipsen is regiomanager Zuid-Nederland en bemesting specialist bij Timac Agro Nederland.

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden