Column Peter Hutten

Gestapeld financieren oude wijn in nieuwe zakken

11 Februari 2015 - 1 reactie

Of zoals de slogan van Farmersfunding luidt: Ouderwets financieren in nieuwe tijden. Maar wat is gestapeld financieren, en wat is de link met vroeger?

Geld speelt al eeuwen een belangrijke rol in onze economie. Banken hebben nog maar een korte periode een bepalende rol. Vooral de laatste eeuw is door de opkomst van onder andere de coöperatieve banken veel veranderd. Met name in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is het financieren van bedrijven en particulieren vooral iets van banken geworden, waar het tot die tijd ook zeer gebruikelijk was dat de rijke mensen de armere mensen financierden.

Banken kregen hiermee een soort van monopolie op financieringsgebied. Concurrentie onderling was er uiteraard nog wel, maar concurrentie met niet bancaire geldverstrekkers verdween. Eén van de oorzaken is naar mijn idee een soort van arrogantie van de banken in het bepalen wie er ging financieren. Banken blokkeerden steeds vaker het financieren met niet bancair geld. Immers, banken waren hét instituut om te kunnen financieren en zij duldden geen invloed van niet bancaire financiers op het financieringsbeleid bij individuele ondernemers.

Als de bank een plan afwijst, is het wel eens lastig om ze te overtuigen van het toelaten van andere financiers

De bankencrisis heeft veel teweeg gebracht en. Banken zijn er door in gaan zien dat hun monopoliepositie op de financieringsmarkt ook flinke nadelen heeft. In het begin van de crisis zijn banken flink aan het tobben geweest over de toekomst. Zij waren echter zo overtuigd van hun visie, dat het veranderen hiervan een bijna onmogelijk proces bleek wat zeer traag op gang kwam. Zoals zo vaak gebeurt, kwam de oplossing uit de markt.

Veel initiatieven zijn in gang gezet op het gat dat banken lieten vallen op te vullen. Veel stierven er in schoonheid, een aantal bleven fier overeind. De belangrijkste hiervan is crowdfunding. Banken volgden dit met argusogen, waren aanvankelijk sceptisch, maar zagen toch langzaam maar zeker de voordelen. Met name het laatste half jaar merken we in de praktijk dat banken langzaam beginnen te wennen aan de nieuwe toetreders op de financieringsmarkt. Al zijn nog niet alle bankmedewerkers er van overtuigd.

Nu even terug naar het gestapeld financieren. Dit is duidelijk veel meer dan een combinatie van bancair financieren in combinatie met crowdfunding. In de landbouw zijn familieleningen, lease, erfpacht en dierfinanciering de belangrijkste vormen van gestapeld financieren die we tegenkomen. Crowdfunding is de rijzende ster in de landbouw. Een  andere steeds belangrijker wordende financieringsbron in de landbouw is de particuliere investeerder (informal investor).

In de praktijk is het inpassen van gestapeld financieren soms nog best lastig. Het is immers wenselijk om met instemming van alle financierende partijen over te gaan tot het inpassen van meer financieringsbronnen. En als de bank een plan afwijst, is het wel eens lastig om ze te overtuigen van het toelaten van andere financiers. Bij het leasen van een trekker doen de bankiers meestal niet moeilijk, met informal investors hebben zij vaak meer moeite. Banken nemen dan de houding aan niet meer als huisbank op te willen treden.

Het stapelen van financiering is in de praktijk steeds maatwerk. Met dat maatwerk houden we ons dagelijks bezig. En als ik kijk naar de belangstelling van banken en investeerders in Farmersfunding, dan word ik daar wel blij van. Het biedt de broodnodige aanvulling in het huidige financieringslandschap. Het is echter aan zowel de vragers als aanbieders van geld of dit een doorslaand succes gaat worden.

Peter Hutten
Senior Adviseur Credion Agro en One Finance Agro

boerenbusiness.nl

Peter Hutten

Peter Hutten is adviseur bij Credion Agro. Hij is gespecialiseerd in bedrijfsfinancieringen voor de agrarische sector. Daarnaast heeft hij zich ook toegespitst op strategische vraagstukken en conflictbemiddeling.
Reacties
1 reactie
bas 12 Februari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10862027/Gestapeld-financieren-oude-wijn-in-nieuwe-zakken]Gestapeld financieren oude wijn in nieuwe zakken[/url]
Tja als je je onderpand moet delen is dat niet zo leuk he.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Arla verhoogt nabetaling over 2021 met helft

Nieuws Melk

Arla verhoogt nabetaling over 2021 met helft

Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer

Nieuws Financiering

Stijgende kredietkosten op til voor Nederlandse boer

Leden keuren financiering FrieslandCampina goed

Nieuws FrieslandCampina

Leden keuren financiering FrieslandCampina goed

FrieslandCampina past plan ledenfinanciering aan

Nieuws Ledenfinanciering

FrieslandCampina past plan ledenfinanciering aan

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief