Column Peter Hutten

Vaak gebrek aan visie bij advisering financiering

23 Juni 2015 - Peter Hutten - 2 reacties

De veehouderij zit in een onzekere periode. Niet zozeer bancair onzeker, maar sectoraal onzeker. Zaken als de Russische boycot en fosfaatplafond zijn de meest in het oog springende. De gevolgen hiervan zijn voor de middellang termijn nog zeker niet te overzien, maar we hebben nu wel met de gevolgen te maken.

De prijzen in de melkvee- en varkenshouderij zijn laag, het voer blijft (relatief) duur en de mest is dit voorjaar een (groot) probleem. Met name rondom mest is dit niet alleen het gevolg van een nat voorjaar en veranderende wetgeving, maar naar mijn smaak speelt sentiment hier ook een belangrijke rol. We laten ons met zijn allen gek maken doordat veel mensen in problemen denken, in plaats van in oplossingen. Dat de veehouderij een uitdaging heeft lijkt mij duidelijk, maar we moeten wel met beide benen op de grond blijven staan.

Vaak zijn oplossingen bij afwijzen financieren mogelijk, maar zij moeten wel worden gezien

Wat mij de laatste tijd opvalt is een gebrek aan visie bij onze belangenbehartigers. In mijn optiek wordt er te gemakkelijk achter de politiek aangelopen en zijn zij bang voor protestgroepen. Een duidelijke en goed onderbouwde eigen visie had zaken als beweiden bij melkvee anders kunnen doen uitkomen dan nu het geval is. Wat er achter de schermen gebeurt weet ik niet, simpel vanwege het feit dat de belangenbehartigers de sector onvoldoende informeren over wat zij doen. Protesten organiseren lijkt mij niet de weg, maar een betere lobby lijkt mij zeer wenselijk. Ook kan de media veel beter worden ingezet om een tegenwicht te bieden.

Waarom houdt bovenstaande mij zo bezig? Simpelweg om het feit dat bovenstaande op twee punten de sector dwars zit. Ten eerste is politieke onzekerheid niet gewenst. Het belemmert zowel de individuele bedrijven als de sector in het nemen van de juiste strategische beslissingen. Ten tweede omdat ik in de praktijk vaak tegenkom dat er bij financieringstechnische- en strategische advisering ook gebrek aan visie en daadkracht is. Het blijkt in de praktijk steeds maar weer dat zaken die politiek spelen voor financiers regelmatig reden zijn om financieringen te weigeren.

Wordt er dan doorgevraagd om de reden van de afwijzing, dan blijkt heel vaak dat er best oplossingen mogelijk zijn, maar dat zowel ondernemer als adviseur niet goed weten hoe financiers denken en hoe je financiers kunt overtuigen. Naast dat de sector qua belangenbehartiging in mijn ogen nog veel kan winnen, geldt dit zelfde voor de advisering rondom financieringen. Ook hier is nog een wereld te winnen.

De afgelopen periode is maar weer eens gebleken dat financieringen die rendement technisch als haalbaar worden gepositioneerd, ook haalbaar blijken te zijn. Dit vaak ondanks eerdere afwijzingen door financiers (banken). Als ik deze afwijzingen voor mezelf eens analyseer, dan blijkt steeds dat communicatie en een vooringenomen houding (van zowel bank, klant als adviseur) het grootste deel van de afwijzingen veroorzaakt. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt dat meer dan de helft van de afwijzingen onnodig cq onterecht is. 

Er liggen dus kansen genoeg voor de sector, ook qua financiering. Alternatieven nemen steeds meer de plek in van de traditionele banken, al hebben we hier nog een hele uitdaging liggen. Grondfinanciering via crowdfunding loopt nog niet naar wens om maar iets te noemen. Maar dat hier kansen liggen is wel duidelijk. We gaan er voor.

Peter Hutten
Senior Adviseur Credion Agro en One Finance Agro

Peter Hutten

Peter Hutten is adviseur bij Credion Agro. Hij is gespecialiseerd in bedrijfsfinancieringen voor de agrarische sector. Daarnaast heeft hij zich ook toegespitst op strategische vraagstukken en conflictbemiddeling.
Reacties
2 reacties
poldes 23 Juni 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10864388/Vaak-gebrek-aan-visie-bij-advisering-financiering]Vaak gebrek aan visie bij advisering financiering[/url]
ik destilleer uit dit verhaal dat de lto of dergelijke geen visie in deze hebben.
En als deze met een visie komen is het vaak aan de verkeerde kant.
deze constatering is al 25 jaren van toepassing denk ik.
maar zodra er iemand of een groep in dit land op staat die hier een oplossing /of in kan bemiddelen ; dan wordt deze meteen met de grond gelijk afgeschoffeld.
petatje 23 Juni 2015
poldes schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10864388/Vaak-gebrek-aan-visie-bij-advisering-financiering]Vaak gebrek aan visie bij advisering financiering[/url]
ik destilleer uit dit verhaal dat de lto of dergelijke geen visie in deze hebben.
En als deze met een visie komen is het vaak aan de verkeerde kant.
deze constatering is al 25 jaren van toepassing denk ik.
maar zodra er iemand of een groep in dit land op staat die hier een oplossing /of in kan bemiddelen ; dan wordt deze meteen met de grond gelijk afgeschoffeld.

Ja Lto en visie. Las hun voorstel op agriholland over meer variabele bemesting naar onttrekking. Daar gaan ze gelijk voor vaste mest van graasdieren. Hoezo is die van varkens of kippen niet goed? Waarom zijn het zon schijterds die richting overheid altijd met een kromme rug staan. In een buiging naar de overheid en met de rug naar hun leden, en maar proberen achteraf wat rechter te zetten wat in eerdere overlegrondes bij de invoering van mestregels al is weggegeven. Tja zo hou je wel werk als professioneel vergaderaar en
de boertjes betalen toch wel. Maar dit is geen belangenbehartiging in de juiste zin van het woord.
talen 27 Juni 2015
Veel bedrijven die uiteindelijk via credion een financiering krijgen, komen zeker bij de huidige melkprijzen als eerste in de problemen. Probleem is dat boeren ten koste van alles willen groeien, deze boeren moeten door een adviseur tegen zichzelf in bescherming genomen worden! In deze tijd grond kopen voor €50-60000 per ha en nieuwe stallen bouwen is misschien ook niet heel verstandig. Politiek wil dat misschien niet, de maatschappij al helemaal niet. Als je groot boer wil worden ga dan naar canada of Roemenië of ergens anders waar ruimte is.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden