Blog: Peter Pals

Drie tips voor het verhogen van uw inkomsten

19 Mei 2016 - Peter Pals - 6 reacties

Als manager van uw agrarisch bedrijf bent u natuurlijk dagelijks bezig uw bedrijfsvoering te optimaliseren. Ook kent u de markten waarin u opereert ongetwijfeld goed. Toch is het niet ondenkbaar dat binnen uw bedrijf om een of andere reden nog zaken kunnen worden verbeterd.

Als ondernemer is het altijd goed, sterker nog noodzakelijk, om zaken aan te scherpen, waardoor u door bijvoorbeeld de kosten te verlagen of extra inkomsten te generen een hoger rendement kunt behalen.

En dat is nodig want laten we wel zijn: agrarisch ondernemen is een mooie manier van leven en er moet simpelweg geld worden verdiend. Daarom drie tips om de blik scherper te stellen, met uiteraard als doel het verhogen van uw inkomsten.

1. Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen

Trouw zijn aan uw leverancier, bijvoorbeeld uw coöperatie, is een groot goed. Maar u bewijst uw bedrijf een dienst door te controleren of uw leverancier daadwerkelijk de laagste prijs aan u rekent. Voor het kopen van kunstmest of gewasbeschermingsmiddelen kunt u op veel adressen terecht, wellicht meer dan u denkt.

Concurrentie is goed, dus praat met iedereen en geef elke leverancier een eerlijke kans op uw bedrijf. Vind de laagste prijs, ga terug naar uw huisleveranciers en vraag of ze deze prijs ook kunnen bieden of nog scherper. Stel dat u maar 25 euro per ha kunt besparen, dan heeft een gemiddelde akkerbouwer of melkveehouder toch weer 1.250 euro in de pocket.

2. Samen met de buren

Elk bedrijf heeft een andere opzet. Sommige bedrijven hebben veel arbeid beschikbaar en anderen juist minder. Sommige ondernemers hebben veel en moderne machines en de buren juist niet. Ook zijn er grote verschillen in hoeveelheid opslagruimte en type. Weer een ander en meer opkomend verschil, is het hebben en gebruiken van GPS.

Geef elke leverancier een eerlijke kans op uw bedrijf

De schaalvergroting van het gemiddeld agrarisch bedrijf gaat door en ondanks alle obstakels, gaat dit voorlopig ook niet veranderen. Uit ervaringcijfers is bekend dat een grotere bedrijfsomvang niet per definitie wil zeggen dat het hebben van eigen machines de beste en goedkoopste optie is.

Laten we een actueel voorbeeld nemen. Stel dat u investeert in een aardappelfrees voor 17.000 euro met zo’n 20 procent jaarlijkse kosten, dan bent u 3.400 euro verder. Uit de praktijk van vandaag is bekend dat je voor 55 euro per ha een moderne frees huurt. Een gemiddelde akkerbouwer in Nederland heeft 20 ha aardappelen dus bespaart door huur direct 2.300 euro. We kunnen het ook anders benaderen: pas bij 62 ha aardappelen het hebben van een eigen frees.

3. Onterecht rechte rug kost geld

Emotie scheiden van de ratio is in het bedrijfsleven het moeilijkste wat er is. Probeer evenwel rationele beslissingen te laten winnen van emotionele wrok. Dit kan u zeker in moeilijke tijden geld opleveren. Elke agrarische ondernemer kent wel een neef of buurman die iets heeft tegen een bepaalde leverancier of afnemer. Ze voelden zich bedrogen of vonden dat het nooit goed genoeg was. Misschien bent u zelf wel die buurman?

Bekend is dat veel boeren één of twee verkopers passeren en zo veel kilometers maken om zaken te kunnen doen. Misschien denken ze ‘wat van ver komt is lekker’. Dit kan enorm duur zijn, immers tijd is geld en lokale wederkerigheid zit er op die manier niet in. Trots weerhoudt ze van het begraven van de strijdbijl, uiteraard op eigen kosten. Deze zakelijke spanningen oplossen, kan uw bedrijf geld opleveren.

Het beter laten functioneren van uw agrarisch bedrijf is essentieel om niet alleen in moeilijke tijden financieel te kunnen overleven, maar ook in goede tijden de bedrijfshuishouding te versterken en zo een maximale liquiditeit te kunnen realiseren. Op deze wijze kunt u ook tegen gunstiger voorwaarden (her)financiering voor uw bedrijf of voor investeringen afsluiten. En daarmee de financiële conditie van uw bedrijf verder verbeteren. Zodat u zowel in goede als slechte tijden financieel solide kan opereren.

Peter Pals

Peter Pals is ondernemer bij Farmers Funding & Advies en groeide op op een boerderij. Vanuit zijn boerenhart heeft hij besloten een onderneming op te bouwen voor bedrijfskundige, financiële - en fiscale advisering van agrarisch ondernemers.
Reacties
6 reacties
Gertjan 19 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869800/Drie-tips-voor-het-verhogen-van-uw-inkomsten]Drie tips voor het verhogen van uw inkomsten[/url]
Peter, in punt 1 onderhandelen mis ik wel een aspect want prijs alleen is niet heilig! Service en kwaliteit van het product is daarin heel belangrijk. Kunstmest die niet uit de zak wil of GBM met een net iets andere formulering is duurkoop! Ben het wel met je eens dat je moet kunnen informeren bij andere maar hou deze aspecten wel in ogenschouw.
Onzin verhaal 19 Mei 2016
Open deur in drievoud.
Krijgt deze man ook betaald voor het schrijven van een colum?
want dan kan ik het ook
peter 19 Mei 2016
Waarom niet onderhandelen over de verkoopprijs? Geldt daar geen concurrentie?
De landbouw heeft de slechte prijzen te danken omdat ze geen vuist kunnen maken tegenover hun afnemers
grondworm 19 Mei 2016
Bij een cooperatie valt niet te onderhandelen want dat zit niet in hun systeem.
schoenmakers1 19 Mei 2016
onder punt een, we zitten teveel vast aan de overheid, die leggen je veel te veel onzin op, we zouden de mogelijkheid moeten hebben om bij de overheid te shoppen, en niet aan een bepaalde provincie of gemeente of land vast zitten. Door hun monopolie zitten we hopeloos in de ellende
Abonnee
Durk 20 Mei 2016
Volgens mij worden in dit artikel inkomsten en bedrijfswinsten door elkaar gehaald. We hebben toch inkomsten en uitgaven versus opbrengsten en kosten.

Als het verhogen van de opbrengsten gepaard gaat met hogere kosten daalt uiteindelijk de bedrijfwinst, en dat is toch waar het om draait.
ronny 21 Mei 2016
toch zit hier in dit artikel veel waarheid in. Ik ben zelf ooit op managmentcursus geweest. Toen stelde ik ook veel stellingen van de cursusgever in vraag. Nu ik het later terug koppel, had die persoon toch in veel zaken gewoon gelijk. Af en toe opfrissen je bedrijfsvoering of je roest vast.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Peter Pals

Boeren vraagt veel van boeren in turbulente tijd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden