Blog: Piet van der Eijk

Stappen pachtpartijen over eigen schaduw?

26 Juni 2017 - Piet van der Eijk - 7 reacties

Het belang van pacht. Dat hoef je mij niet te vertellen, zult u zeggen. Dat geldt echter niet voor iedereen. Af en toe bekruipt mij het gevoel dat velen - ook rentmeesters en hun opdrachtgevers en zelfs pachtende boeren en beleidsmakers - onvoldoende doordrongen zijn van het belang van pacht.

Al eeuwenlang is pacht een manier om grond te kunnen gebruiken zonder over het eigendom daarvan te beschikken. Voorafgegaan door crisispachtwetgeving in 1937 is sinds 1958 de rechtspositie van de pachter in de wet verzekerd. De scheiding tussen gebruik en eigendom was nodig, omdat grond eigenlijk altijd te duur is geweest om daar een lonende agrarische exploitatie mee te behalen.

Uit beleggingsoogpunt is grond achteraf vrijwel nooit te duur geweest; de waardestijging heeft de aankoopsom ruimschoots goed gemaakt. De boer die ook eigenaar is van zijn grond, is dus in feite ook belegger. Het belang van pacht als financieringsinstrument voor de landbouw blijkt uit art. 7:327 lid 1 BW en het daarop gebaseerde Pachtprijzenbesluit.

Pachtinkomsten soms niet voldoende om de lasten op te brengen

Vrijstelling zou eerder op zijn plaats zijn 
Daarnaast biedt de wet bescherming aan de pachter, waarbij de belangen van de verpachter niet uit het oog worden verloren. Verpachte grond is ook voor de verpachter een bewezen veilige en waardevaste belegging met een aantrekkelijk rendement door pachtinkomsten en waardestijging. De pachtprijzen zijn echter begrensd door het Pachtprijzenbesluit. Alleen zijn voor (particuliere) verpachters de pachtinkomsten soms niet voldoende om de lasten op te brengen, met name de vermogensrendementheffing over een fictief rendement van 4% van de verpachte waarde.

Juist vanwege die wettelijke beperking van de hoogte van de pacht zou de wetgever de vermogensrendementheffing voor verpachters moeten heffen over de werkelijk behaalde inkomsten. Ter bevordering van een duurzaam gebruik door langjarige pachtcontracten zou zelfs een vrijstelling op zijn plaats zijn. In de praktijk zoekt de verpachter van vrije grond zijn heil in geliberaliseerde pacht.

Hoge pachtprijzen zetten aan tot intensief bouwplan

Bodemkwaliteit erop achteruit
Voor extra hectares zijn er altijd wel boeren te vinden die geen extra kosten hoeven toe te rekenen aan productiemiddelen die ze toch al hebben (machines, gebouwen en arbeid). Dat is sinds 1995 toegestaan via de eenmalige pacht en sinds 2007 via de geliberaliseerde pachtvorm. Duurzaam is deze oplossing niet: veelal gaat de kwaliteit van de bodem er op achteruit, al was het maar omdat vanwege de hoge pachtprijzen een intensief bouwplan is vereist.

Tot slot is pacht - ook voor bedrijven met (gedeeltelijk) eigendom - van belang voor bedrijfsopvolging. Deze week vernemen we van de bemiddelaar diens bevindingen. Ik ben benieuwd of de partijen over hun eigen schaduw zijn gestapt om in het belang van alle partijen pacht ook in de toekomst voor de Nederlandse landbouw te behouden en uit te breiden. 

Piet van der Eijk

Piet van der Eijk was van 2012 tot begin 2019 de voorzitter van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB). Daarnaast heeft hij een akkerbouwbedrijf in polder de Biesbosch in het buitengebied van het Eiland van Dordrecht.
Reacties
7 reacties
boer 28 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10874983/stappen-pachtpartijen-over-eigen-schaduw][/url]
De goede bedoelingen van de oude pachtwet zijn in de praktijk niet goed uitgepakt.

Conclusie;
Pachter wil iedereen wel worden.
Maar pachter moet je niet willen blijven.

De vraag is;
Hoe krijg je op dit moment een eigenaar zover dat hij zijn vermogen op een duurzame manier ter beschikking stelt zonder daarbij teveel handelingsvrijheid en vermogenswaarde te verliezen ?
geert 28 Juni 2017
De pachtprijs is wel goed voor beleggers,er is hier zelfs wel vraag naar grond door instituele beleggers,zelfs kerken kopen hier grond,geld op de bank brengt nauwelijks rente op
geert 28 Juni 2017
De gewone pachters hebben momenteel heel veel moeite om de relatieve hoge pachtprijs te betalen vooral na een jaar met een slechte melkprijs.Velen hebben nog een betalingsachterstand bij de leveranciers.
boer 29 Juni 2017
Beste Geert en Piet,
Als een grondeigenaar grond heeft die een vrije verkoopwaarde heeft van 80000 euro en er rust nog een hypotheekschuld op van 20000 euro tegen 4% rente dan liggen de lasten voor de eigenaar/gebruiker op 800 euro per jaar. Daar staan de bedrijfsopbrengsten tegenover om deze kosten op te brengen.
Dit uitgangspunt is beter dan pachten.
Als deze eigenaar stoppen wil maar niet wil verkopen maar gaan verpachten en hij krijgt dat bij de bank voor elkaar dan spreekt het voor zich dat de rentelasten van 800 doorberekend moeten worden aan de pachter. Vervolgens ontstaat er nog een fiscale rendement heffing over de verpachte waarde van deze grond. (Box 1 naar Box 3) Immers de eigenaar is geen ondernemer meer. Bij 4% heffing van 60% van 80000 euro heb je volgens de belasting een rendement van 1920 euro. Als daar 40% belasting over betaald moet worden dan wordt de eigenaar 768 euro per jaar armer. Het is dus logisch dat deze uitgaven minimaal bij de pacht op moeten komen om er niet op achteruit te gaan. Met andere woorden de pacht zal minimaal 800+768 euro moeten zijn. De 2000 euro is meer aansprekend in dit voorbeeld.
Zie hier het dilemma wat in de praktijk een steeds groter probleem aan het worden is voor de vergrijzende boerenstand met eigendom.
De arme(niet liquide) oude eigenaar wordt gedwongen om zelf door te gaan of in zogenaamde samenwerkingsverbanden te stappen.
kluit 29 Juni 2017
De overheid propageert duurzaamheid alleen ze werken het zelf op alle mogelijke manieren tegen om aan deze doelstellingen te voldoen

Ons belastingstelsel werkt op alle mogelijke manieren vermogensopbouw tegen linksom om rechtsom betalen moet je
Abonnee
erik 29 Juni 2017
dit soort eigenaren zou zich te rade moeten gaan waarom ze de grond vasthouden. Er is waarschijnlijk geen opvolger, dan kun je beter verkopen en gaan beleggen( meer rendement en meer ruimte op de grondmarkt). Dit soort lieden zijn de grootste rem op grondmobiliteit en grondkwaliteit. of een vrijstelling hier voor of verkopen!!
Karel 30 Juni 2017
Eerst alle onderverpachters er afzetten en de boekhouders die hier aan meewerken beboeten
Abonnee
erik 30 Juni 2017
Dat klopt, maar als het rvob zich al niet aan haar eigen contracten houd, wie zal dat dan wel doen of controleren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden