Column Ramon Klaassens

Ondernemers kunnen met dromen geld verdienen

26 Juni 2012 - Ramon Klaassens

‘De meeste dromen zijn bedrog’, zingt Marco Borsato. Is dit zo, of kan het u juist helpen om te dromen? Agrarische ondernemers zijn vaak nuchter en praktisch ingesteld. Een goede eigenschap, alleen durven ze vaak niet te dromen en dan is de kans groot dat veel dingen routine worden.

Door te durven dromen kunt u dit voorkomen. Bij dromen komt de passie naar voren. En alleen met passie kunt u doelen stellen die bij u passen Alleen dan zorgt u ervoor dat dromen geen bedrog zijn, maar werkelijkheid kunnen worden.

Met dromen bedoel ik het schetsen van een ideaalbeeld. Dit beeld is voor iedereen verschillend. Door dit te doen, kunt u voor uzelf die beruchte stip op de horizon zetten. Dit klinkt misschien vaag, maar u zult merken dat die stip, uw doel, overeenkomt met uw passie. Want moet u die stal wel bouwen voor 250 koeien, omdat de buurman dat ook doet? Of ligt uw passie bij het werken met een duurzame veestapel?

Uw nuchtere en praktische kijk zal u helpen om uw doelen te stellen en een pad uit te stippelen om die te halen. Tijdens het uitstippelen is het van belang dat u eventuele risico"s goed in beeld heeft en probeert uit te sluiten. U zult merken dat uw boerenverstand hier prima geschikt voor is. Door de risico"s mee te nemen en uit te sluiten, zult u merken dat uw doel steeds realistischer wordt.

Is deze manier van het stellen van persoonlijke doelen nieuw? Nee, alles behalve dat. Martin Luther King sprak in 1963  al de beruchte woorden. ‘I have a dream’. Zijn gedrevenheid en passie kwam zo sterk naar voren, omdat hij durfde te dromen. Deze passie en gedrevenheid mis ik nog te vaak bij agrarisch ondernemers. Een bedrijfsplan of strategie is leuk, maar durf te dromen.

Als Martin Luther King destijds had geroepen van: ‘I have a strategy’ of ‘I have a businessplan’ was hij nooit zo ver gekomen. En natuurlijk had hij een strategie of plan, maar die was bedoeld om zijn droom werkelijkheid te laten worden.

Dus durf te dromen om uw ideaalbeeld scherp te krijgen. Op deze manier zult u doelen stellen en behalen die passen bij u. U zult merken dat ondernemen dan eigenlijk niets anders is dan uw droom leven. En wat is er nou leuker dan met dromen uw geld kunnen verdienen?

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden