De laatste tijd hoor en lees je vaak dat een groot aantal melkveehouders in liquiditeitsproblemen zit. Rekeningen kunnen niet meer op tijd worden betaald en daarom worden besparingen doorgevoerd, vaak ten koste van de veestapel. Als reden hiervoor worden de hoge voerprijs en de in verhouding te lage melkprijs genoemd.
Ja, het voer is wel eens goedkoper geweest, en ja, de melkprijs is wel eens hoger geweest. Maar slecht is de melkprijs in mijn beleving niet. Laten we de cijfers er eens bij pakken. Als we naar de voerkosten kijken tussen januari 2011 en juli 2012 zien we een variatie van ongeveer de 2,5 cent per kg melk. Deze is dus redelijk constant gebleven. De melkprijs daarentegen varieert in diezelfde periode met ongeveer 10 cent per kg melk.
Deze schommeling is dus aanzienlijk groter en al een tijdje gaande. Zijn Nederlandse melkveehouders nog niet gewend om te gaan met een fluctuaties in de markt? Na de dip in 2009 moeten we concluderen dat er in 2012 precies hetzelfde gebeurt. Alle melkveehouders gaan de brandweerman uithangen, door met brandjes blussen het hoofd boven water te houden. Er wordt bespaard op alles wat geld kost.
Het blad Melkveebedrijf wijdde hier zelfs een twee pagina’s groot artikel aan. Dat deze manier besparen op de langere termijn geld kan kosten, komt hierin duidelijk naar voren. Toch zeggen veehouders vaak dat ze geen keus hebben. Klopt dat? Heeft u geen keus? Ik ben overtuigd van wel, anders klopt er iets niet binnen uw bedrijfsvoering.
Daarnaast is het zorgelijk als u vindt dat u geen keus heeft, aangezien het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid ook duidt op minder opbrengsten per bedrijf. U zult dus moeten werken aan een gezonde bedrijfsvoering, waarbij u wel een bepaalde vorm van keuzevrijheid heeft.
In het onlangs verschenen rapport: “Focus op economie en arbeidsefficiency” van WUR is te lezen dat er 7 cent marge zit tussen de meest succesvolle groeiers (MeSu) en de minst succesvolle groeiers (MiSu). Die 7 cent is voor veel veehouders meer dan genoeg om geen probleem meer te hebben. Nu weet ik dat je niet iedereen kan vergelijken met de meest succesvolle groeiers, maar het geeft wel aan dat er mogelijkheden zijn.
Op elk bedrijf waar wij een economische duurzaamheidsanalyse uitvoeren wordt weer duidelijk dat optimalisatie op meerdere onderdelen de kostprijs nog verder naar beneden kan en de opbrengsten omhoog. Hiermee komen de meeste bedrijven aardig in de buurt van 4 cent. Jos Burgers schreef ooit: ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’. Blijf dus kijken waar de rek in uw bedrijf zit, want die is er zeker nog niet uit.
Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columns/vaste-colunnisten/item/10810979/Nog-voldoende-rek-in-marge-van-melkveebedrijf]Nog voldoende rek in marge van melkveebedrijf[/url]