Column Ramon Klaassens

Waar liggen de kansen in de melkveehouderij?

28 Januari 2013 - Ramon Klaassens - 11 reacties

In mijn ogen zit er nog heel wat rek in de marges in de melkveehouderij. Met deze visie, uiteengezet in mijn vorige column, was niet iedereen het eens. Ik durf te stellen dat er wel rek in moet zitten in de marges, anders kon het wel eens een zwaar jaar worden.

De verwachting is dat de olieprijs dit jaar nog eens 2,6 procent hoger uitvalt dan in 2012. En zoals u weet, is de rode diesel per 1 januari 2013 afgeschaft. Dit betekent dat de kosten voor brandstof flink toenemen. Dat gaat zichtbaar worden in hogere loonwerktarieven. De hogere olieprijs heeft ook effect op de prijzen van kunstmest. Bovendien krijgt iedereen dit jaar te maken met een hogere energiebelasting en een hogere assurantiebelasting. Al met al betekent dit dus dat veel posten duurder worden, waardoor de marges in de veehouderij nog verder onder druk komen te staan. Alle reden om als agrarische ondernemer extra scherp te zijn.

Veehouders hebben deze periode te maken met veel onduidelijkheden. Wat gaat er gebeuren met het mestbeleid en wanneer gaat dit in? De hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid zit er binnen nu en twee jaar aan te komen. Hoe gaat dit voor uw bedrijf uitpakken en aan welke eisen moet u voldoen?

Al met al lastige zaken die een grote invloed hebben op uw bedrijf, maar waar u nu nog amper op in kunt spelen. Ik snap dat dit erg frustrerend is. Mij is altijd verteld dat je je niet druk moet maken om de zaken waar je zelf geen invloed op hebt, maar juist wel om de zaken die je wel kan beïnvloeden. Het is dus zaak om te proberen door zelf gerichte maatregelen te nemen de marge te behouden of wellicht te vergroten.

Waar liggen de kansen? We weten dat de focus bij het mestbeleid komt te liggen op het aantal dieren. Mocht gekozen worden voor dierrechten, dan is het aantal dieren nog meer bepalend en niet meer het melkquotum. Het dier staat centraal en het wordt dus van groot belang om het inkomen per dier te optimaliseren. Dit vraagt een andere manier van denken.

Weet u al wat op dit moment uw saldo per aanwezige koe is? En hoe zich dat verhoudt tot het gemiddelde? Een langere levensduur heeft economische voordelen en daarbij staat de koe ook centraal. Weet u al wat de gevolgen zijn van een gezondere, duurzamere veestapel op uw saldo? U zult zien dat er nog veel te winnen valt. Daarom blijft het van groot belang om constant bezig te zijn met uw veestapel en alles rond de koe te optimaliseren.

Alleen dan zult u in staat zijn om de hogere kosten van diesel, loonwerk, energie, kunstmest, verzekering, enzovoort op te vangen. Als u wilt dat 2013 voor uw bedrijf in positieve zin het jaar van de waarheid wordt, ligt er een hele uitdaging.  

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.
Reacties
11 reacties
Henk 28 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/ramon-klaassens/item/10819290/Waar-liggen-de-kansen-in-de-melkveehouderij]Waar liggen de kansen in de melkveehouderij[/url]
Wat een hoop geneuzel. Denk je een artikel te lezen waar je nog wat van kunt leren, is het gezeik zonder enige nieuwswaarde.
paul 28 Januari 2013
Maar jongen toch, als het allemaal zo simpel is begin zelf een melkveebedrijf... Iedereen die rond de boer hangt staat of ligt verdiend, daar ben jij ook bij Ramon. Dit duurt zolang er voldoende boeren zijn, dan zijn jullie de volgende, eens kijken als allens dan ook zo simpel op te lossen is... kalf
martin 28 Januari 2013
Wat een blabla... Dit verhaal heeeft echt niks geen meerwaarde!!
Andere Henk 28 Januari 2013
Wat een slecht artikel zeg. Een vernedering voor gemiddelde melkveehouder. Sluit mij bij Paul aan.
Walter 28 Januari 2013
rek in de marges in de melkveehouderij????????????
Volgens mij is de rek er een beetje uit en het optimaliseren is ons dagelijks brood, dit is bij ons in Duitsland zo en na dit verhaal te lezen in Nederland noch meer.
Groetjes.
Freddieke 29 Januari 2013
X

Reactie verwijderd wegens het overtreden van de forumregels.
Rikkert 29 Januari 2013
Fantastisch, jullie vinden zijn verhaaltje helemaal niets maar reageren allemaal als een angel gestoken op deze plek. Heeft hij toch zijn doel bereikt, haha. Als jullie denken dat jullie alles tot in de puntjes geregeld hebben op je erf, waar maak je je dan druk om? Het enige wat ie zegt is om al je bedrijfsprocessen nog een keer goed door te nemen en niet uit te gaan van je vaste patronen. Zo'n check is nooit slecht.
joannes 29 Januari 2013
Als het aan jullie ligt kunnen boeren zich rijk rekenen! Was het maar zo eenvoudig!
stammie 29 Januari 2013
De focus van het mestbeleid komt te liggen op het aantal dieren????
Dat is maar zeer de vraag, als het de rundveehouderij lukt om mestverwerking op gang te krijgen komen er geen dierrechten en zal het veel meer gaan over hoe de kringlopen gesloten te krijgen. Dan is het dus maar zeer de vraag of het gaat om saldo per koe of om saldo per verbruikte kg. N en P. Verder is het niet zo heel zinvol om vanaf de zijlijn wat dingen te roepen dit zal nl. nooit voor enige verandering zorgen zeker niet als je het doet met de verkeerde aannames of dingen aanneemt die nog helemaal niet zeker zijn
Pol 29 Januari 2013
Beste Stammie, de trieste realiteit is dat 99 procent van de ontwikkelingen in onze sector wordt bepaald door lieden die langs de zijlijn staan en er geen kaas van hebben gegeten. Wij laten dat toe.
paul 29 Januari 2013
Er moet iets veranderen, maar waarom altijd bij ons , hoe optimaal kan en moet een bedrijf draaien. Zo optimaal mogelijk, akkoord maar de vorige generatie heeft heel vlot en soepel kunnen boeren, en hebben ons een pracht opvoeding gegeven op een bedrijf waar het ook niet altijd optimaal was, nu duw je straks je kinderen gewoon weg uit de sector....Natuurlijk de sterksten zullen overleven zeker...
Henk 30 Januari 2013
Een volkomen non-verhaal, te veel vraagtekens en geen nieuws
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden