Column Ramon Klaassens

Die paar extra koeien doet u er niet even bij

22 April 2013 - Ramon Klaassens - 6 reacties

Met het oog op 2015 is groei een strategie die bij menig veehouder leeft. Alleen hangt de snelheid van de groei af van zaken als mest, voer, huisvesting, enzovoort. De factor arbeid blijft hierbij vaak op onderbelicht. Vaak worden argumenten gebruikt als: "die paar extra koeien doen we er wel even bij" of  "gewoon een stapje harder lopen". Maar kloppen deze argumenten wel?

Het afgelopen half jaar zijn drie studenten bij 82 bedrijven langs geweest om een arbeidsanalyse uit te voeren. De verschillen tussen de bedrijven bleken erg groot. Dit ligt voor de hand, omdat alle bedrijven verschillend zijn en anders zijn ingericht. Ook het arbeidsaanbod kan sterk verschillen. Dit laatste punt is erg interessant, want waarom kan de ene ondernemer wel alleen 100 koeien melken en heeft zijn buurman de handen vol aan 60 melkkoeien? Heeft dit dan te maken met gewoon dat stapje harder lopen? Ik ben van mening van niet.

In mijn ogen zit het verschil voornamelijk in de vaste dagelijkse werkzaamheden, zoals melken en voeren. Als we dan kijken naar de verschillen, dan blijkt dat sommige bedrijven deze werkzaamheden in vier uur kunnen uitvoeren. Terwijl zijn  buurman hier zes uur mee bezig is. Dit verschil lijkt klein, maar als de rest van de werkzaamheden even lang duren, is een werkdag dus al wel twee uur langer, en dat 7 dagen per week.

Hoe lang bent u per dag bezig met uw vaste dagelijkse werkzaamheden? Het bespreken van de resultaten met de veehouders leerde mij dat zij zelf geen goed beeld hebben van hoeveel arbeid iets kost. Ook het totaal aantal gewerkte uren is vaak niet goed in beeld. Als je de totalen zichtbaar maakt en aangeeft hoeveel uur iemand werkt in de week, is het nog maar de vraag of die paar extra koeien er überhaupt bij kunnen worden gedaan

Een andere discussie die voortvloeit uit een goede arbeidsanalyse gaat over de arbeidsoptimalisatie: welke werkzaamheden ga je bij groei optimaliseren om ruimte te winnen en welke liever uitbesteden? En hoe verhoudt de tijdbesteding zich tot de technische resultaten?

Een doelgerichte inzet arbeid is in mijn ogen cruciaal om een melkveebedrijf technisch goed te laten draaien. Ik wil u dan ook oproepen om de arbeid op uw bedrijf eens in beeld te brengen. U zult zien waar verbeterpunten liggen die uiteindelijk zullen leiden tot arbeidsbesparing en arbeidsefficiency. U maakt misschien wel 70 uur in de week, dan wilt u die uren toch ook beloond zien?

Volgens mij moet u niet willen dat, bijvoorbeeld uw melker, per uur meer verdient dan u. Dan zult u toch eens grondig na moeten gaan of u uw eigen uren wel goed ingezet. Want als uw melker bijvoorbeeld 20 euro per uur krijgt, had u die zelf ook kunnen houden. En beter kunnen kijken welke zaken interessanter zijn om uit te besteden.

Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy

Ramon Klaassens

Ramon Klaassens is eigenaar van Klaassens Advies in Winschoten. Met het verzorgen van gastlessen, presentaties en columns hoopt Ramon boeren te prikkelen om kritisch naar het eigen bedrijf te kijken.
Reacties
6 reacties
kees 22 April 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/ramon-klaassens/item/10824913/Die-paar-extra-koeien-doet-u-er-niet-even-bij]Die paar extra koeien doet u er niet even bij[/url]
ik denk dat de meeste melkveehouders tekenen voor 20 euro per uur, dat zal in de praktijk met 10 of minder wel ophouden....
Bart 22 April 2013
Moet je wel voor minder dan de kosten van een adviseur (100 euro en meer per uur) willen ondernemen?
Berend-Jan van Regteren 22 April 2013
Helemaal goed Ramon,

Ik nodig je uit om op mijn bedrijf een analyse te maken, mag ook een "beetje kosten" hahah

Melk met 130 melkkoeien 11,5 ton melk met 4,8 % vet, de rest van het quotum verhuur ik, doe dat in feite alleen, maar ook de handel/beheer, en het huishouden heeft tijd nodig, toch heb ik het niet druk,..... ach soms wel een beetje.

Kom onderweg ook bedrijven tegen die met 2 man en ook nog een vrouw, met 80 koeien het altijd druk hebben
Daarnaast zie ik ook dat bedrijven (één man) met 100 koeien en een top financiering hele goede resultaten draaien, in tegenstelling met bedrijven met de zelfde koeien, geen financiering, en twee man, jaarlijks verlies maken.
Bedoel er maar mee te zeggen, dat er grote verschillen zijn, je zult het zelf ook tegen gekomen zijn, toch?
Piet Wisse 22 April 2013
Vaak zal een uitbreiding ook gepaard gaan investeringen in efficiency.
Belangrijk is volgens mij dat een uitbreiding geen losstaand geheel in het bedrijf wordt, maar goed geintegreerd wordt in het bestaande bedrijf. Daar zie ik grote verschillen in bij ondernemers die uitgebreid hebben, terwijl de arbeidsefficiency daarmee staat of valt.
Ids jan zeinstra 23 April 2013
Ik zal zeker niet de eerste zijn die zegt dat zijn bedrijf efficient draait. Ook zal het niet mee vallen om alles efficient te laten draaien. Daar zijn wij de mensen ook niet naar. Dit klinkt raar maar het is wel waar. Waar je soms eigelijk een koe moet weg doen omdat het eigelijk niet rendabel is deze koe meerdere malen te behandelen, bv pootbekappen, in een grote koppel bv >150 koeien zal je deze zelfde koe op een kleiner bedrijf behandelen want dit zijn dan kosten en geen uitgaven aangezien je dit zelf doet. Op een groter bedrijf loop je tegen je uren aan en dan moet je mensen inhuren die duurder zijn.
Maar loop eerst je looplijnen maar eens naar want de dagelijkse loopjes kunnen op een dag veel tijd besparen. Integenstelling met het uitbesteden van land werk wat maar piek werk is.
sucses
boereke 9 Mei 2013
Een beetje meer voer en een ronde melken kost niet de meeste tijd maar de problemen kosten zoveel extra tijd {kalfziekte, koekalven ,dairee
Bower 10 Juni 2014
Ja gezeur heb je het meeste werk van, kalveren die niet willen drinken, een robot die bepaalde koeien niet kan aansluiten, probleemkoeien, broeierige kuilen enZ..
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden