Met het oog op 2015 is groei een strategie die bij menig veehouder leeft. Alleen hangt de snelheid van de groei af van zaken als mest, voer, huisvesting, enzovoort. De factor arbeid blijft hierbij vaak op onderbelicht. Vaak worden argumenten gebruikt als: "die paar extra koeien doen we er wel even bij" of "gewoon een stapje harder lopen". Maar kloppen deze argumenten wel?
Het afgelopen half jaar zijn drie studenten bij 82 bedrijven langs geweest om een arbeidsanalyse uit te voeren. De verschillen tussen de bedrijven bleken erg groot. Dit ligt voor de hand, omdat alle bedrijven verschillend zijn en anders zijn ingericht. Ook het arbeidsaanbod kan sterk verschillen. Dit laatste punt is erg interessant, want waarom kan de ene ondernemer wel alleen 100 koeien melken en heeft zijn buurman de handen vol aan 60 melkkoeien? Heeft dit dan te maken met gewoon dat stapje harder lopen? Ik ben van mening van niet.
In mijn ogen zit het verschil voornamelijk in de vaste dagelijkse werkzaamheden, zoals melken en voeren. Als we dan kijken naar de verschillen, dan blijkt dat sommige bedrijven deze werkzaamheden in vier uur kunnen uitvoeren. Terwijl zijn buurman hier zes uur mee bezig is. Dit verschil lijkt klein, maar als de rest van de werkzaamheden even lang duren, is een werkdag dus al wel twee uur langer, en dat 7 dagen per week.
Hoe lang bent u per dag bezig met uw vaste dagelijkse werkzaamheden? Het bespreken van de resultaten met de veehouders leerde mij dat zij zelf geen goed beeld hebben van hoeveel arbeid iets kost. Ook het totaal aantal gewerkte uren is vaak niet goed in beeld. Als je de totalen zichtbaar maakt en aangeeft hoeveel uur iemand werkt in de week, is het nog maar de vraag of die paar extra koeien er überhaupt bij kunnen worden gedaan
Een andere discussie die voortvloeit uit een goede arbeidsanalyse gaat over de arbeidsoptimalisatie: welke werkzaamheden ga je bij groei optimaliseren om ruimte te winnen en welke liever uitbesteden? En hoe verhoudt de tijdbesteding zich tot de technische resultaten?
Een doelgerichte inzet arbeid is in mijn ogen cruciaal om een melkveebedrijf technisch goed te laten draaien. Ik wil u dan ook oproepen om de arbeid op uw bedrijf eens in beeld te brengen. U zult zien waar verbeterpunten liggen die uiteindelijk zullen leiden tot arbeidsbesparing en arbeidsefficiency. U maakt misschien wel 70 uur in de week, dan wilt u die uren toch ook beloond zien?
Volgens mij moet u niet willen dat, bijvoorbeeld uw melker, per uur meer verdient dan u. Dan zult u toch eens grondig na moeten gaan of u uw eigen uren wel goed ingezet. Want als uw melker bijvoorbeeld 20 euro per uur krijgt, had u die zelf ook kunnen houden. En beter kunnen kijken welke zaken interessanter zijn om uit te besteden.
Ramon Klaassens
Bedrijfskundige Valacon-Dairy
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/ramon-klaassens/item/10824913/Die-paar-extra-koeien-doet-u-er-niet-even-bij]Die paar extra koeien doet u er niet even bij[/url]